Події
Перегляди: 1556
16 травня 2014

Якщо екзит-пол на старті, значить вибори відбудуться

Консорціум «Національний екзит-пол’2014», до якого входять Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», Київський міжнародний інститут соціології  та Центр Разумкова, розповів про те, як проводитиметься екзит-пол’2014 на  президентських виборах 25 травня.

Презентуючи опитування на виході з виборчих дільниць,  директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна, зазначила, що  вже  не треба доводити необхідність екзит-полів, бо суспільство переконалося, що таке опитування є  не лише елементом шоу,  без якого  не уявляють себе  ЗМІ в  жодній демократичній країні, а  й  дуже важливим, профілактичним засобом контролю,  який утримує владу від певних фальсифікацій волевиявлення людей.

Національний екзит-пол відрізняється від інших  тим, що має абсолютно прозорі джерела фінансування. Цьогоріч його фінансують міжнародні донори – Міжнародний Фонд «Відродження»,    Програма Matra Посольства Королівства Нідерландів в Україні,    Національний Фонд підтримки демократії (США),    PACT, проект UNITER,    Європейський  Союз.  Відмінність Національного екзит-полу полягає і втому, що він не пов’язаний із жодною партією та політиком. А ще не забуває  про екзит-пол після екзит-полу. Ірина Бекешкіна пояснила, що екзит-пол –  це дуже важливий метод визначення електоратів різних політичних сил. «За нашими екзит-полами можна написати історію  партійного будівництва – як партії виникали і як вимирали, як від них відходили виборці і  куди вони переходили», – зазначила соціолог.

Цьогорічний екзит-пол, як і попередній, матиме Наглядову раду, міжнародних фахових спостерігачів,  які ознайомляться з методологією, відвідають дільниці, де проходитиме екзит-пол. Соціолог висловила сподівання, що нинішній екзит-пол, попри складну політичну ситуацію в країні, пройде нормально. «Дуже сподіваюся, що екзит-пол пройде на рівні і підтвердить, що вибори пройшли  чесно і демократично. Адже демократичність виборів потрібна нам сьогодні як ніколи – аби  засвідчити, що майбутній президент був обраний чесно, а підрахунок був проведений правильно», – констатувала Ірина Бекешкіна.

Про методологію екзит-полу розповіла виконавчий директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Наталя Харченко: «Цього разу екзит-пол проходитиме на 400 дільницях. Польові роботи і збір даних здійснюватимуть дві компанії – КМІС і Центр Разумкова. Всього ми плануємо протягом дня опитування опитати  близько 17 тис. респондентів і для цього буде залучено близько 1 тис. інтерв’юерів з усієї країни. В Криму екзит-пол не  проводитиметься, в усіх інших областях він проходитиме.

Щодо 17 тисяч опитуваних, то ця цифра є орієнтовною. В Опитуванні, яке ми використовуємо, вона базується на кроковому відборі. Ці вибори  – унікальні з точки зору передбачуваності. Жодні попередні вибори не були  такі непередбачувані… Явку взагалі важко передбачити, але цього разу відбуваються значні зміни й особливо зберігається інтрига щодо явки виборців у східних регіонів, де 30% поки що кажуть, що не братимуть участі у виборах, а 30%  –  що не визначилися зі своїми уподобаннями. І тому  будь-які розрахунки, які ми могли б використати з  попередньої  електоральної  статистики, не діють. Єдине – це покроковий відбір – найбільш репрезентативний відбір, який застосовуватиметься на дільницях. Відтак обсяг вибірки може бути скоригований, залежно від явки, якої ніхто ще не знає».

Заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова   Михайло Міщенко доповнив свого колегу: «Особливість цього  екзит-полу полягає в тому, що він відбувається в досить складній соціально-політичній ситуації. Надто у Донецькій і Луганській областях, де можуть виникнути певні складності з проведенням екзит-полів.  У цих областях ми запропонували дещо збільшити кількість дільниць,  виходячи із частки дільниць у  Луганській і Донецькій областях  до частки всіх дільниць на виборах.  Коли  інтерв’юєри приїдуть  на дільницю і виявиться, що їм не дають там проводити опитування або  там узагалі не  відбувається виборів, у нас є запасні дільниці, де це опитування буде реалізовано. Тут з’являється проблема невідповідності загальної частки дільниць, які будуть опитані,  тій частці дільниць, які становлять в Луганській області,  але в такому разі ми застосуємо зважування. Якщо, скажімо, буде опитано на 20%  дільниць більше, ніж потрібно, то ми просто  поділимо кількість опитаних у Донецькій і Луганській областях на 1,2, і таким чином підведемо частку всіх опитаних у цих областях до частки всього масиву, хто голосував по всій країні. І навпаки, якщо ми опитаємо менше на 20%, тоді  ми множимо на 1,2 і таким чином збільшуємо частку опитаних. Таким чином, можна  підстрахувати себе у  тому разі, якщо виникнуть якісь непередбачувані ситуації».

Саме заради того, щоб зробити дані екзит-полу  надійними, й залучаються дві дослідницькі компанії  з  незалежними мережами, уточнила Ірина Бекешкіна. Вибірки також будуть  розділені на дві незалежні частини і співпадіння  результаті є додатковим критерієм якості даних. Порівняння результатів двох компаній на попередніх виборах показувало,  що відхилення даних між двома компаніями  не перевищувало 1%. Фактично паралельно буде проведено два екзит-поли, які  зливатимуться разом, якщо  не буде істотних розходжень.

Голова Наглядової ради проекту «Національний екзит-пол`2014» Ігор Когут наголосив, що екзит-пол уже на старті. А це означає, що вибори відбудуться. Він зазначив, що  Наглядову раду екзит-полу представляють різноманітні громадські та медійні середовища, зокрема ті ключові спостережні й моніторингові громадські організації, які займаються виборами – КВУ, ОПОРА, «Телекритики», Центр політико-правових реформ,  а також відомі журналісти. Ігор Когут зазначив, що однією з функцій ради є спостереження за витрачанням коштів донорів, але, крім того,  члени Наглядової раді відстежуватимуть, щоб не було жодного політичного  та іншого впливу на це дослідження. «Власне на цьому етапі можу вас запевнити, – каже експерт із права, – жодних політичних впливів, жодного політичного втручання  в підготовку цього опитування немає.  Щодо фінансових аспектів – наша  функція полягає в тому, щоб довести – всі міжнародні організації зацікавлені в демократичному й  вільному  волевиявленні громадян як знакової і стратегічної події для розвитку України. Тож вони так само в жодному разі не мають впливу на підготовку і тим більше на результат цього дослідження».

Інформаційним спонсором Національного екзит-полу’2014 виступає  Національне інформаційне агентство Укрінформ. Заступник генерального директора «Укрінформ» Оксана Носкова зауважила, що це  новий вий захід для Укрінфомру, задля якого агенція підсилила свою технічну базу.  Сигнал  для телевізійників буде безкоштовними і доступний усім. Щоб отримати параметри сигналу, можна звернутися як до агенції, так і до Фонду «Демократичні ініціативи». Протягом  дня  виборів передбачається дві прес-конференції: о 14.00, де повідомлятиметься про перебіг процесу опитування респондентів,  ймовірні проблеми та складності, що можуть виникнути в інтерв’юерів під час збору даних, та о  19.45  під час якої о  20.01 буде  оприлюднено   результати екзит-полу на основі даних, що були зібрані за дві години до закінчення голосування і продиктовані телефоном.

 

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024