Події
Перегляди: 2703
20 грудня 2021

Які цінності та права людини входять до ТОП-5 маріупольців

У Маріуполі  20 грудня презентували результати загальнонаціонального опитування щодо головних ціннісних пріоритетів та найважливіших прав українців, зокрема, мешканців Донбасу, передає pr.ua.

Так, до ТОП-5 найважливіших цінностей мешканців Донбасу та маріупольців увійшли:

  1. Свобода - 92% респондентів (найбільший показник в Україні);
  2. Гідність – 80%;
  3. Безпека – 78%;
  4. Справедливість – 71%;
  5. Вільний розвиток особистості – 64%.

Згідно з результатами дослідження, більшість мешканців регіону вважають, що ситуація щодо забезпечення прав людини й основоположних свобод в Україні за останній рік не змінилася, а на думку 20% опитаних, ситуація стала ще гіршою.

До пріоритетних прав респонденти віднесли:

  1. Право на життя – 88%;
  2. Право на соціальне забезпечення – 76%;
  3. Право на освіту – 71%;
  4. Право на працю – 65%;
  5. Право на справедливий суд – 61%.

За словами голови Центру прав людини ZMINA Тетяни Печончик, ситуація з COVID-19 змусила українців більш активно захищати свої права. Дискримінацію за статусом вимушених переселенців вважають проблемою 28% мешканців Донбасу.

"Це є наслідком військового конфлікту і його негативного впливу на права людини в цьому регіоні. З іншого боку, на Донбасі набагато більше людей заявили, що в Україні взагалі нікого не дискримінують. В таке твердження повірити достатньо важко і можна припустити, що питання дискримінації або не на порядку денному для мешканців Донбасу, або респонденти не асоціюють певні дії власне з дискримінацією", — додав аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Андрій Сухарина.

Зазначимо, що опитування “Що українці знають та думають про права людини” проводилося у 2020 році Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Центром прав людини ZMINA за підтримки проєкту “Права людини для України”, що впроваджується ПРООН в Україні за фінансування Міністерства закордонних справ Данії. У ньому взяли участь понад 2000 дорослих українців. Соціологічний зріз проводиться кожні два роки, починаючи з 2016 року.

Останні новини з категорії Події

На полях засідання Африканського Союзу в Аккрі: експерти з Південної Африки та України представили три аналітичні доповіді щодо взаємодії України та АС на шляху до африканської та світової безпеки

Експерти Гани, Південної Африки та України обговорили, як африканські країни можуть просувати зміни, які сприятимуть безпеці на африканськом...
23 липня 2024

Українці виявляють високу довіру європейським інституціям, проте більшість громадян все ще не відчуває себе європейцями – експертне обговорення даних соцопитування

З презентації опитування "Чи відчувають українці себе європейцями й наскільки довіряють європейським інституціям"
17 липня 2024

Чого досягає Кремль війною на виснаження і які втрати РФ можуть зупинити Путіна – обговорили експерти

З презентації аналітичної доповіді «Загрози нацбезпеці й оборонні тренди в Україні: аналітичний огляд тенденцій ІІ кварталу 2024 року»
5 липня 2024

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Основні інформаційні загрози Україні за квітень-червень 2024 року обговорили експерти
21 червня 2024