Події
Перегляди: 2655
20 грудня 2021

Які цінності та права людини входять до ТОП-5 маріупольців

У Маріуполі  20 грудня презентували результати загальнонаціонального опитування щодо головних ціннісних пріоритетів та найважливіших прав українців, зокрема, мешканців Донбасу, передає pr.ua.

Так, до ТОП-5 найважливіших цінностей мешканців Донбасу та маріупольців увійшли:

  1. Свобода - 92% респондентів (найбільший показник в Україні);
  2. Гідність – 80%;
  3. Безпека – 78%;
  4. Справедливість – 71%;
  5. Вільний розвиток особистості – 64%.

Згідно з результатами дослідження, більшість мешканців регіону вважають, що ситуація щодо забезпечення прав людини й основоположних свобод в Україні за останній рік не змінилася, а на думку 20% опитаних, ситуація стала ще гіршою.

До пріоритетних прав респонденти віднесли:

  1. Право на життя – 88%;
  2. Право на соціальне забезпечення – 76%;
  3. Право на освіту – 71%;
  4. Право на працю – 65%;
  5. Право на справедливий суд – 61%.

За словами голови Центру прав людини ZMINA Тетяни Печончик, ситуація з COVID-19 змусила українців більш активно захищати свої права. Дискримінацію за статусом вимушених переселенців вважають проблемою 28% мешканців Донбасу.

"Це є наслідком військового конфлікту і його негативного впливу на права людини в цьому регіоні. З іншого боку, на Донбасі набагато більше людей заявили, що в Україні взагалі нікого не дискримінують. В таке твердження повірити достатньо важко і можна припустити, що питання дискримінації або не на порядку денному для мешканців Донбасу, або респонденти не асоціюють певні дії власне з дискримінацією", — додав аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Андрій Сухарина.

Зазначимо, що опитування “Що українці знають та думають про права людини” проводилося у 2020 році Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Центром прав людини ZMINA за підтримки проєкту “Права людини для України”, що впроваджується ПРООН в Україні за фінансування Міністерства закордонних справ Данії. У ньому взяли участь понад 2000 дорослих українців. Соціологічний зріз проводиться кожні два роки, починаючи з 2016 року.

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024