Як змінилася думка українців про російсько-українську війну за два роки президенства Зеленського

Опитування
Перегляди: 10031
9 червня 2021
Read this article in English

Загальнонаціональне дослідження проведено соціологічною службою Центру Разумкова спільно  з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 14 по 19 травня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2020  респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фінансування опитування здійснене в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

  • Більшість українців (53,5%) визначають конфлікт на Донбасі як російську агресію проти України з використанням місцевих бойовиків.  Причому кількість прихильників такої позиції   за останні півтора роки збільшилася від 45%.  Попри те, що така позиція більш популярна на Заході та в Центрі, в усіх макрорегіонах, включно зі Сходом та Півднем,  підтримка  саме такого визначення конфлікту істотно зросла за останні 1,5 роки. Так, в порівнянні з листопадом 2019 р. на Заході частка прихильників такого визначення зросла від 64%  до  74%, в Центрі  – від 54% до  62%, на Півдні – від 22% до 31%, а на Сході – від 24% до 33%, відповідно.

  • Значно меншу підтримку отримали інші погляди на конфлікт, такі як: «внутрішній конфлікт в Україні, де одну зі сторін підтримує Росія» (15%),  «війна Росії з Заходом на території України» (13%), «суто внутрішній громадянський конфлікт в Україні» (7%). На Півдні та Сході варіант про «внутрішній конфлікт»  за підтримки Росією однієї зі сторін є більш популярними, аніж в інших макрорегіонах. Так думають, зокрема,  27% мешканців  Півдня і 25% мешканців Сходу. А от підтримка визначення суто «внутрішній громадянський конфлікт»  від 2019 р.  зменшилася  і на Півдні  (від 22% до 11%), і на Сході (від 21% до 15%).
  • В електоральному розрізі визначення конфлікту як російської агресії з використанням місцевих бойовиків підтримує абсолютна більшість  прихильників «Слуги народу» (64%), «Європейської солідарності» (76%) і «Батьківщини» (63,5%). Тільки виборці ОПЗЖ орієнтовані здебільшого  на опції про внутрішній конфлікт: або  за підтримки Росії (32%), або як суто громадянського конфлікту (24,5%).
  • 71% населення переконані – між Україною та Росією точиться війна. Така думка  превалює в усіх макрорегіонах і зростає зі Сходу (48%) до  Заходу (91%).

  • З цим погоджується абсолютна більшість  виборців Володимира Зеленського (85%), Петра Порошенка (88%), Юлії Тимошенко (76%). Серед виборців Юрія Бойка  тільки 31% погоджують  з цим твердженням, тоді як 50% його прихильників  не згодні, що між Росією та Україною  йде війна.

  • Роль Росії в цьому конфлікті полягає в контролі так званих «ДНР» та «ЛНР» і керуванні їхніми політичними та військовими діями (48%), участі Збройних Сил Росії в  бойових діях на боці  «ДНР» та «ЛНР» (47%) і постачанні зброї  цим самопроголошеним формуванням (43%). Ці три оцінки ролі Росії превалюють в громадській думці на Заході, в Центрі та на Півдні, тоді як на Сході визначеності немає. Так, на Сході кожен із цих варіантів має підтримку  серед  31 – 38% тамтешніх жителів. Окрім цього, 35% вважають, що Росія надає гуманітарну допомогу ОРДЛО, а 27% – що Росія підтримує псевдореспубліки  переважно дипломатичним шляхом.

  • У громадській думці немає  однозначної думки щодо шляхів досягнення тривалого миру на Донбасі. Тож  однаково популярні  варіанти – і продовження дипломатичного тиску на Росію і «ДНР» та «ЛНР», посилення всіх можливих санкцій (20%), і зміцнення економічного та військового потенціалу України, повна ізоляція окупованих територій (19%). Ще 20% не можуть визначитися із тим, яким чином можна було б досягти стабільного миру в регіоні. 

Прямі переговори з самопроголошеною владою підтримуються  в цьому контексті тільки 13% громадян, хоча на Сході цей показник вищий – 24%.

  • Суспільство категорично не  сприймає ідею де-факто відмовитися від повернення Криму «в обмін» на часткове або повне врегулювання конфлікту на Донбасі. Так, тільки 7% вважають, що  тривалого миру  на Донбасі можна було б досягти шляхом таких поступок Росії, як автономія Донбасу і «відмова» від повернення Криму. Ще менше – 3% населення –  вважають, що заради миру на Донбасі можна було б  офіційно погодитися на анексію Криму.
  • В суспільстві   переважає співчутливе ставлення до жителів непідконтрольних уряду територій Донбасу. Так,  громадяни вважають, що  мешканці  тимчасово окупованих районів є передовсім заручниками: або складних життєвих обставин (40%),  або ж  безпосередньо бойовиків (9%).  Прихильників іншого ставлення до жителів ОРДЛО – істотно менше: 16% вважають їх пасивними поборниками ідеології «русского мира» та СРСР, 13% – пристосуванцями, 8% – зрадниками. 

  • Лише 18% українців вважають, що заради миру варто погоджуватися на будь-які компроміси. Ще 46% вважають, що заради миру варто погоджуватися на компроміси, але не на всі.

  • Хоча позиція – «йти на компроміси, але не на всі»  лишається найбільш поширеною,  на регіональному рівні вона зазнала істотних змін. Зокрема, у Західному макрорегіоні  спостерігається істотна радикалізація настроїв. Тепер тут однаково популярні шлях  вибіркових компромісів (37%) і радикальна позиція – мир на Донбасі може бути встановлений тільки з позиції сили, коли переможе одна зі сторін (36%).  Причому «компромісний» підхід втратив близько 20%  підтримки порівняно з 2019 р. Так само відчутних змін зазнали і суспільні настрої Сходу, де відбулося істотне скорочення кількості прихильників «вибіркових компромісів»: від 66% у листопаді 2019 р. – до 39% у травні 2021 р.  Паралельно  зросла орієнтація на будь-які компроміси заради миру: від 18% – до 33%, відповідно. В Центрі і на Півдні настрої більш стабільні: більшість за «компроміси, але не всі» (52% і 60%, відповідно). 
  • В суспільстві  дещо посилилася тенденція щодо більш жорсткої політики щодо тимчасово окупованих територій. Так,  сьогодні 30%  вважають, що території  варто і надалі вважати окупованими, не вести з ними жодної торгівлі, припинити  виплати, надання послуг і переміщення людей. 21% виступають за збереження  економічної «блокади», але   й збереження гуманітарних відносин. Ще 10% вважають, що можна дозволити торгівлю деякими товарами, але зберігати при цьому гуманітарні зв’язки. Втім, у червні 2017 р. всі ці варіанти мали приблизно однакову підтримку в суспільстві (22-23%). Частка прихильників максимальної відкритості та безперешкодних  економічних відносин з ОРДЛО  – як і у 2017 р., становить близько 15%.

  • На заваді компромісу  для досягнення миру на Донбасі стоїть  відмова і небажання керівництва Росії домовлятися  – так вважають 62% громадян.  Українську сторону у небажанні припиняти війну і виконувати Мінські домовленості звинувачують 19%, більшість із них –  мешканці Сходу (35% жителів макрорегіону) та Півдня (27%). В електоральному розрізі – виборці ОПЗЖ.
  • Політичне майбутнє ТОТ  – в складі України і на тих самих умовах, що й раніше. На цьому наполягають 55% громадян. При цьому цей варіант  набирає абсолютну або відносну більшість в усіх макрорегіонах.  По 13%   окремо виступають за повернення цих територій на умовах автономії або іншої форми більшої незалежності від Києва. Ідея з незалежністю  самопроголошених  утворень або їхнім приєднанням до Росії, як і раніше, має мінімальну підтримку  на рівні похибки.

  • Тільки 17% українців  підтримують проведення виборів  на непідконтрольних територіях без жодних специфічних умов. Переважна частина вважає, що вибори  можуть відбуватися або  після повного виведення російських військ  і роззброєння бойовиків (25%), або  взагалі через декілька років  після повернення  цих територій під контроль України (28%).  Такої думки дотримуються і прихильники  «Слуги народу», і «ЄС», і «Батьківщини». За вибори без жодних безпекових передумов виступають лишень прихильники  ОПЗЖ (42%).
  • Зусилля  Президента Зеленського, спрямовані на врегулювання на Донбасі, підтримуються 38% населення, не підтримуються – 19%. При цьому 28% нічого не знають про відповідні дії Президента в цьому напрямі.  Регіонально  Президент має підтримку в усіх макрорегіонах, окрім Сходу. На Сході прихильників  і противників дій Президента – майже порівну: 28,5% і 31%, відповідно. Ще 25%  нічого не знають про його спроби залагодити конфлікт на Донбасі.

  • Як і раніше, громадяни України вважають неприйнятними більшість компромісів, на яких наполягає Росія, з посиланням на Мінські домовленості. Найменш прийнятними є проведення виборів на умовах бойовиків (неприйнятно для 70% та лише для 12% – прийнятно),   амністія всіх учасників бойових дій проти українських військ (66% проти 15%), згода на особливі економічні та політичні відносини ОРДЛО з Росією (64% проти 15,5%), а також формування силових органів ОРДЛО лише із місцевих представників (61% проти 20%).
  • Більшою готовністю йти на ті чи інші компроміси вирізняються Південь та Схід – 46% та 45%, відповідно, вважають прийнятним закріплення в Конституції «особливого статусу» ОРДЛО; для 60% мешканців Півдня прийнятно погодитися на нейтральний та позаблоковий статус України; надання російській мові статусу державної прийнятне для 66% на Півдні та 55% на Сході; близько 50% громадян в обох регіонах готові погодитися на прямі переговори з так званими «ДНР» та «ЛНР», а 48% мешканців Сходу – на відновлення торгівлі з окупованими територіями.
  • В той же час на Сході  стали менш прихильно ставитися до низки можливих компромісів. Так, від 2019 р.  дещо зменшилася частка  тих, хто вважає прийнятним позаблоковий статус (від 60%  – до 50%),  повну амністію (від 36% – до 21%) та прямі переговори  з так званими «ДНР» та «ЛНР» (від 64% – до 49%).
  • Якщо порівняти  з листопадом 2019 р., істотно  зросла неприйнятність   ідеї дозволити ОРДЛО особливі економічні та політичні відносини з Росією: від 50% – до 64%.  Така тенденція мала місце в усіх макрорегіонах країни.

    ЗАВАНТАЖИТИ: ГРАФІКИ  (PDF),   ПРЕСРЕЛІЗ З ТАБЛИЦЯМИ (DOC)

Останні новини з категорії Опитування

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024