Аналітика
Перегляди: 445
15 квітня 2024

Як відновлюються села Новобасанської громади на Чернігівщині

Дмитро Шолох, ветеран російсько-української війни
у співавторстві з Романом Коржовим

27 лютого 2022 року вторгнення російських військових стало для селищ Нова Басань та Новий Биків Ніжинського району Чернігівської області днем, який їхні мешканці запам’ятають назавжди. Почалася трагічна реальність окупації – підпали будинків, грабежі, вбивства та знущання над мирними людьми. Цей жах закінчився 31 березня 2022 року, коли Збройні Сили України звільнили ці села. Але загарбник залишив по собі спалені та спустошені будинки, розтрощені навчальні заклади, магазини, агропідприємства, інші об’єкти інфраструктури. Після обстеження було зафіксовано   близько 600 зруйнованих індивідуальних житлових будинків. Із них 69 будинків були зруйновані повністю, 150 – зазнали пошкоджень  середньої тяжкості. В інших оселях  – пошкоджені вікна, двері, дахи. Значних  руйнувань зазнали приміщення місцевих шкіл, лікарської амбулаторії, бібліотеки, дитячого садочка.


Понівечене дитинство. На двох верхніх світлинах –  руйнування в дитячому садку «Яблунька», с. Новий Биків


Сліди «русского міра». Школа в с. Новий Биків після приходу окупантів.

Відновлення громади почалося відразу після звільнення. За словами заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Валерія Мозгового, першочерговим завданням було забезпечити  населення найнеобхіднішим  – продуктами харчування та засобами гігієни.

«Дуже допомогли волонтерські організації.  До відновлення житла долучилися благодійні організації  «Нью Вей» і «Людина в біді», благодійний фонд «Рокада». Відчутно допомагала й обласна адміністрація», – розповідає Валерій Мозговий.


Валерій Мозговий,  заступник Новобасанського сільського голови з питань діяльності виконавчих органів.

  Що стосується соціальної інфраструктури, то в першу чергу були відновлені дороги, сільські лікарські амбулаторії, загальноосвітні заклади, дитячі садочки. Були також відновлені системи тепло- і водопостачання, оскільки артезіанські свердловини та водонапірні вежі теж були пошкоджені.

Завдяки спільним зусиллям батьків учнів, вчителів та місцевої громади школа в селі Новий Биків була відновлена та знову відкрила свої двері для дітей. Це стало важливим кроком у відновленні нормального життя в селі та дало можливість  дітям здобувати якісну освіту.

«Відновлення школи в селі Новий Биків є яскравим прикладом того, як спільними зусиллями вчителів, батьків, місцевого бізнесу та громади можна досягти позитивних змін. Це свідчить про силу солідарності та відданості, що є невід'ємною частиною будь-якого успішного суспільства», – розповідає директорка Новобиківської школи Наталія Вовк.


Наталія Вовк, директорка школи с. Новий Биків.


Надія на майбутнє: відновлення школи у Новому Бикові. На цьому зображенні можна побачити руйнування школи, що стало наслідком окупації.


Школа, що відродилася з попелу. Відновлений фасад школи в с. Новий Биків. На фото – школа, яка постраждала від обстрілів під час окупації, але завдяки наполегливості та зусиллям місцевих мешканців навчальний процес було відновлено.


Життя серед руїн: учні – провісники майбутнього. На цьому фото видно,  як учні взяли на себе відповідальність за відновлення шкільного саду. Посеред хаосу руїн вони висаджують дерева надії за нашу перемогу.


Мир та безпека: відновлене бомбосховище у школі с. Новий Биків. Результати роботи з відновлення бомбосховища у школі. Тепер тут діти у безпеці у будь-який час.


Гральна кімната в бомбосховищі.


Сильно пошкоджений Новобиківський дитячий садок  відбудовуватиметься за рахунок програми «Відновлення України» та коштів,  наданих Європейським Союзом.  Валерій Мозговий має надію, що всі ці об’єкти у Новій Басані та Новому Бикові будуть завершені вже цього року.

Дитячий садок, колиска майбутнього – тепер лише спогад про мирне минуле, де  безтурботно гралися діти.

Сумний спадок окупації. Зруйнований дитячий садок у Новому Бикові.  Фото зафіксувало розбиті стіни дитячого садка у селі Новий Биків. Кожен уламок –  свідок болю та страждань, що пережили маленькі серця від військової агресії.

Збройні сили вимушені були підірвати міст у селі Новий Биків під час наступу ворога: стратегічний хід для забезпечення оборони на річці Супій. На часі його відновлення.

Підірваний міст, с. Новий Биків.

Відновлення  села Нова Басань

Селище Нова Басань, як і багато інших населених пунктів, стало жертвою російської окупації, яка супроводжувалася численними порушеннями прав людини та міжнародного гуманітарного права. Одним із найшахливіших наслідків цього конфлікту стало пограбування місцевої школи.

Зарослі свіжою зеленню сліди війни на подвір'ї школи у Новій Басані. Фото показує шкільний двір, відновлений після деокупації села.

 Під час окупації російські військовослужбовці не лише викрали цінне майно школи, а й завдали непоправної шкоди інфраструктурі. Класні кімнати були пограбовані, комп'ютери та освітні матеріали знищені або викрадені, а сама будівля піддана системному руйнуванню.

«Батьки учнів виявили велике зацікавлення та активну підтримку в процесі відновлення школи. Вони об'єдналися, щоб забезпечити необхідні ресурси, волонтерську працю та фінансову допомогу. Багато з них долучилися до робіт з відновлення інфраструктури школи, надали матеріальну підтримку на придбання необхідного обладнання та навчальних матеріалів», – розповіла директорка школи Марія Матюшко.

Марія Матюшко,  директорка школи с. Нова Басань

 Вікно відновлення. Вчителька історії Лариса Кічак показує нові вікна у класі.

На сьогодні у плані капітального відновлення – декілька об’єктів соціальної інфраструктури згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів.

Сьогодні кілька об'єктів соціальної інфраструктури перебувають у плані на капітальне відновлення відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів. Наприклад, завдяки субвенції з державного бюджету та співфінансуванню громади в новобасанській школі збудовано укриття та їдальню, які найближчим часом будуть введені в експлуатацію.

Відновлена шкільна їдальня.

Смакота та затишок: кухарська кімната у відновленій їдальні.

Смаколики через вікно.

За рахунок субвенцій з державного бюджету у Новій Басані буде відновлена сільська лікарська амбулаторія, а також – Центр надання адміністративних послуг.

Житло для переселенців

Вимушено переміщені особи з Харківської, Луганської та Донецької областей – це ще один напрям роботи громади. Відразу після звільнення у 2022 році польські партнери надали модульні споруди, з яких було облаштоване модульне містечко у Новому Бикові спільно з Благодійним фондом «Help»  та ГО «Район  #1».

 До 13 каркасних будинків підведено електрику,  кожен з них має  окрему систему водопостачання та водовідведення. Когось із переселенців влада забезпечить роботою, хтось самостійно займатиметься бізнесом. Частина ВПО буде працювати в сільській раді та комунальному господарстві. Все, що на благо громади –  добре.

Житло майбутнього. Ці споруди є важливим кроком у відновленні життя і сприяють формуванню майбутнього для тих, хто пережив втрати.

Житло для переселенців. Кожен будиночок має автономне електро- та водопостачання. 

Нова вулиця постала завдяки міжнародним донорам.

Разом буде краще. Місцеві бабусі, які пережили окупацію, з нетерпінням чекають нових сусідів.

Валері Мозговий задоволений тим, що після провального 2022 року, коли надходження до бюджету громади значно впали, громада почала відновлюватися.

«Якщо говорити про кошти, які ми вкладаємо у відновлення і які йдуть  на капітальний ремонт об’єктів громади, то це  близько 60 мільйонів гривень. Із них приблизно 70% – це кошти донорів і 30% – власні кошти громади (це приблизно 15-17 мільйонів)», – розповідає  Валерій Мозговий.

Дорога до знань. На фото шкільні автобуси, придбані на кошти благодійників

Дуже багато техніки було отримано від благодійних організацій – шкільний автобус для новобиківської та новобасанської шкіл. А також – вантажопасажирський автомобіль, генератори, ліхтарі, навантажувачі та інше обладнання для комунального підприємства. Трактори та різноманітне навісне обладнання до них громада придбала власним коштом. 

Висновок

На сьогоднішній день, після двох років відновлення, Нова Басань та Новий Биків відзначаються своїм розвитком та відродженням. Те, що вони пережили, стало прикладом сили та надії у боротьбі проти агресії та поверненні  до  миру. Ці села показують, що спільні зусилля та воля можуть привести до  перемоги та відновлення навіть після найтяжчих випробувань.                              

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win.

Останні новини з категорії Аналітика

Харківський художній музей: важкий шлях відновлення

Про те, як колектив Харківського художнього музею веде відчайдушну боротьбу за його відновлення – у фоторепортажі Сергія Бобка
26 квітня 2024

Зерновий коридор — дорога життя

Попри ворожі обстріли, Україна продовжує відновлювати знищені об’єкти й шукати можливості експорту своєї продукції на світові ринки. Марку "...
24 квітня 2024

Огляд основних інформаційних загроз для України (січень-березень 2024 року)

Аналіз наративів російської пропаганди в українському інформаційному просторі впродовж першого кварталу 2024 року
23 квітня 2024

Світовий досвід залучення іноземної робочої сили. Як ним може скористатися Україна

Про те, як залучити іноземців до відбудови повоєнної України та який досвід інших країн варто врахувати українській владі, аналізують Ларис...
21 квітня 2024