Події
Перегляди: 2197
23 грудня 2018

Як свідомо обрати президента та не піддатись на популістичні обіцянки

Вже зараз, хоча президентська кампанія ще офіційно не стартувала, ми чуємо безліч месенджів від потенційних кандидатів. Один обіцяє знизити тарифи, другий – підняти пенсії, третій – змінити Конституцію, четвертий – взагалі просто покращити життя. Кому вірити, за кого голосувати? Щоб відповісти на ці питання, варто пригадати, що є чіткий перелік обов’язків, що справді входять до компетенції глави держави, та зробити висновкі.

Нещодавно в Україні з’явилася громадська ініціатива “Виборча Рада UA”, яка має на меті проаналізувати реалістичність обіцянок та дати виборцям розуміння передвиборчих програм. Про свої плани учасники групи розповіли на прес-конференції “Порядок денний для майбутнього Президента України”, яка відбулася в Антикризовому медіа-центрі.

До “Виборчої Ради UA”, яка позиціонує себе як позапартійна платформа, увійшли відомі представники різних галузей – науки, освіти, академічного та експертного середовища, ЗМІ, культури, бізнесу.
 

“Нас чекають дуже змагальні президентські вибори – наразі про свої наміри балотуватись заявили понад 50 осіб. І хоча офіційно передвиборча кампанія розпочнеться з 1 січня, вже зараз ми є свідками війни компроматів та різноманітної соціології. Загалом усі опитування показують, що багато людей ще не визначилися з вибором. Тому ми хочемо створити площадку для незалежного змістовного обговорення програм окремих кандидатів, їхніх команд та особистих якостей, а потім оприлюднити експертні оцінки”, – розповів Олексій Гарань, доктор історичних наук, науковий директор Фонду “Демократичні ініціативи”, професор політології НаУКМА.
 

Для того, щоб громадяни голосували не емоціями, а розумом, та обрали справжнього лідера нації, доречно чітко розуміти коло повноважень президента. На думку експертів “Виборчої Ради UA”, уникнути популізму можна, якщо отримати від кандидатів конкретні відповіді на питання, які за Конституцією стосуються обов’язків голови держави.
 

“Зокрема було виділено п’ять блоків – з конституційної моделі влади, забезпеченні прав і свобод людини; зовнішньої політики, безпеки і оборони, економічного розвитку та національної консолідації України. По кожному блоку розроблено декілька запитань, які ми поставимо кандидатам, а потім оприлюднимо відповіді на своїй сторінці у Фейсбуці. Можливо, вдасться провести теледебати. Якщо кандидат не погодиться на спілкування у будь-якому форматі, то для проведення аналізу ми будемо користуватись їхніми публічними заявами. Їх вже зроблено достатньо, а буде ще більше. Тож, ми плануємо всебічно оцінити здібності кандидатів і довести це людям”, – повідомив Євген Бистрицький, доктор філософських наук, керівник відділу в Інституті філософії НАН України.
 

Експерти мають намір розробити чіткі та прості критерії оцінювання кандидатів. Потім вони відкрито інформуватимуть громадськість про свої оцінки, а також про перебіг виборчих кампаній кандидатів та кампанії у цілому.

Варто зазначити, що ініціатива цілком доречна та корисна, враховуючи той факт, що більшість громадян робить свій вибір за допомогою телебачення. А телеканали, які належать тому чи іншому олігарху, проштовхують свого кандидата. При тому конкуренти не допускаються до ефірів.
 

“Існує реальна небезпека використання медійних ресурсів з метою спотворення дійсного змісту виборів через маніпуляції та перетворення пошуку відповідей в масові шоу. Тому ми хочемо хоч б трохи знизити вплив популізму через екрани телевізорів. Це стосується й реклами на біл-бордах, яка не дає відповідей на ключові питання. Наприклад, пишуть про мир, але не відомо, яким шляхом він буде досягнутий. Пишуть про армію, але ми поняття не маємо, що за цім стоїть. Таким чином виборця підштовхують діяти інтуїтивно, а не свідомо. Спробуємо покласти цьому край”, – зазначив Тарас Стецьків,  український політик, народний депутат України 1-4 та 6 скликань.
 

Тож, щоб замість смачних цукерок від популістів мати справжню аналітику, будемо чекати на повідомлення від експертів. Окрім учасників прес-конференції, до складу “Виборчої Ради UA” входять соціолог Ірина Бекешкіна, політолог та культуролог Тарас Возняк, експерт у галузі енергетики та національної безпеки Михайло Гончар, генерал-лейтенант Олександр Скіпалький, журналіст Дмитро Тузов, письменник і громадський діяч Сергій Жадан та інші відомі особи.

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024