Події
Перегляди: 1475
3 грудня 2013

Володимир Фесенко: Політичні можливості для мирного розв'язання нинішньої кризи існують

Політичні можливості для мирного розв'язання нинішньої кризи існують, але політикам з усіх таборів слід виявити волю до пошуку нестандартних рішень. Про це на прес-конференції  «Україна після Вільнюса: що далі?» заявив голова правління центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Є можливість для політичного розв'язання нинішньої ситуації, мирного виходу з цієї кризи. Треба діяти на принципах, які були ефективно застосовані у 2004-му році. Думаю, що зараз і представникам влади, і представникам опозиції треба звертатися до тих європейських політиків, які можуть виступити в ролі посередників", - сказав  Володимир Фесенко.

На його думку, як переговорний майданчик слід використовувати парламент. Було б дуже добре, якби у Верховній Раді сформувалася нова більшість, яка могла б продукувати політичні рішення, зазначив експерт.

Водночас він звернув увагу на те, що в наявному правовому полі конституційних методів для перевиборів парламенту як виходу з даної ситуації немає, тому політикам треба шукати нестандартний сценарій. За словами Фесенка, підставою для політико-правових змін, зокрема і для формування уряду парламентом, могло б стати повернення до Конституції 2004-го року.

Окрім того, зазначив експерт, потрібні тимчасові структури, зокрема тимчасовий уряд, який зміг би провести ці перевибори і втримати ситуацію, і який не брав би участі в політичних змаганнях, "що теж важливо".

"Це може стати перемир'ям на перехідний період. Інакше, якщо цього не станеться, не буде політичних рішень для розв'язання нинішньої кризи, тоді можливий або революційний, або силовий сценарій. Обидва можуть мати і певні серйозні небезпеки, тому що ми бачимо - агресії достатньо і в окремих представників суспільства, і в окремих представників влади", - підсумував Фесенко.

Укрінформ

 

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024