Коментарі
Перегляди: 793
19 квітня 2023

«Витік» секретних документів Пентагону: російські спецслужби маніпулюють електоратом Трампа – Тарас Жовтенко

У мережі не вщухає скандал з "витоком" секретних документів Пентагону. Підозрюваними у цій справі проходять двоє американських громадян, дотичні до військової служби – Джек Тейшейра та Сара Белс. Вони обидва могли зазнати впливу російських спецслужб. Про це 24 Каналу розповів експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко.

За його словами, фігурантів справи, враховуючи масштаб витоку, може бути насправді більше. Лише телеграм-канал Donbass Devushka, який вела Сара Белс і, через який документи поширювались соцмережами, адміністрували п’ятеро осіб. Вони так чи інакше пов’язані з російськими шпигунами.

"Тейшейра став своєрідним "корисливим дурником", який зробив це, щоб потішити власне его. А ось Сара Білс, яка, найімовірніше, безпосередньо й напряму координувала свою діяльність з російськими спецслужбами, займалась тим, що шукала такі джерела. Частину вона передавала своїм російським кураторам, а частину розкручувала у медійному просторі", – розповів Тарас Жовтенко.

Він вважає, що російським спецслужбам, не докладаючи великих зусиль, вдається використовувати американських громадян, які є представниками "типового електорату" Дональда Трампа.

"Це такий електорат, який є американською версією росіян: духовні "скрєпи", консерватизм, ізоляціонізм, віра в теорії змов тощо. По багатьох параметрах цей сегмент американського суспільства дуже близький росіянам. Саме тому російські спецслужби знаходять таких осіб і, навіть не вербуючи їх напряму, використовують у своїх цілях", – вважає Тарас Жовтенко.

Він додав, що російські агенти використовують емоційний місток впливу на таких людей, щоб створити ілюзію власної значущості та залучити до так званої боротьби за "справедливий світ".

Останні новини з категорії Коментарі

На яку підтримку Катару може сподіватися Україна – Марія Золкіна

Чи достатньо Україна приділяє уваги відносинам з Катаром і на яку підтримку цієї країни можна сподіватися – в інтерв’ю Марії Золкіної
3 травня 2024

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024