Події
Перегляди: 1702
16 квітня 2019

Відновлення територіальної цілісності України. Хорватський досвід мирної реінтеграції

15 квітня 2019 року в Будапешті пройшла конференція «Відновлення територіальної цілісності України. Хорватський досвід мирної реінтеграції» - третій, заключний цьогорічний захід у рамках ініційованої Президентом України Петром Порошенком Міжнародної платформи «Друзі деокупації Криму».
Цьому заходу передували проведена 6 березня 2019 року конференція «Деокупація Криму: політика Заходу щодо невизнання та засвоєні уроки балтійських країн», спільно організована Посольствами України, Естонії, Латвії та Литви та угорським Центром євроатлантичної інтеграції і демократії, а також організована Посольствами України та Грузії в Угорщині конференція «Україна та Грузія: шлях до деокупації їх територій».
Надзвичайний і Повноважний Посол Хорватії в Угорщині Младен Андрліч у своєму виступі відзначив солідарність Хорватії з Україною у її протистоянні російській агресії та наголосив на важливості стабілізації ситуації в Україні не шляхом «замороження», а через розв'язання конфлікту.

Політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Марія Золкіна розповіла про заходи, які Україна вже здійснила для підготовки реінтеграції окупованих територій Донбасу після їх звільнення, відзначивши ухвалення Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», можливості навчання в українських ВНЗ дітей з тимчасово окупованих територій, а також здійснення соціальних виплат мешканцям окупованих територій. Зупинилася експерт і на питанні внутрішньо переміщених осіб.
Колишній керівник Управління у справах переміщених осіб та біженців Уряду Хорватії Ловре Пейкович розповів про реалізацію плану мирної реінтеграції та процес нормалізації відносин між хорватами і сербами після війни в період розпаду Югославії.

Звісно, ні досвід деокупації країн Балтії, ні грузинський, ні хорватський не можуть бути просто скопійовані і використані Україною. Водночас їх аналіз дозволить використати всі наявні можливості якомога ефективніше.
Сьогоднішнім заходом  завершено цьогорічний цикл конференцій у рамках Міжнародної платформи «Друзі деокупації Криму».

Зі сторінки у Facebook Надзвичайного і Повноважного Посла України в Угорщині Любові Непоп.

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024