Опитування
Перегляди: 3430
27 серпня 2012

Вибори-2012: за кого і чому збираються голосувати виборці? Рейтинги, мотивація вибору, завдання громадськості

 Прес-конференція

 Національне інформаційне агентство Укрінформ

 (вул. Б. Хмельницького, 8/16)

Організатор  прес-конференції:

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  

                                                          

Запрошені:

  • Ірина Бекешкіна – директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва
  • Андрій Биченко  –  директор  соціологічної служби Центру імені Разумкова
  • Марія Золкіна – експерт Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва

Питання до обговорення:

  • Рейтинги політичних партій: що змінилося?
  • Чиї виборці більш впевнені у своєму виборі?
  • Як оцінили виборці похід зірок мистецтва й спорту в депутати? 
  • Чого очікують виборці від мажоритарних депутатів?
  • Що потрібно партії для перемоги? Думки виборців і експертів.
  •  Які несподіванки можливі на виборах-2012? Прогнози експертів.

 

Вибори-2012: рейтинги партій та  мотивація вибору

                 Дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 10 по 15 серпня 2012 року.  Було опитано 2009  респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як стратифікована, багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Опитування здійснювалося у 132  населених пунктах (із них 79 міських та 53 сільських поселень). Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Опитування здійснено за фінансової підтримки  Міжнародного фонду «Відродження» та програми Матра  Посольства Нідерландів в Україні.

  • У парламентських виборах готовність взяти участь висловили 75% українців (39% –  «обов’язково» і ще 36% – «скоріше за все»).
  • Якби вибори до Верховної Ради відбулися в середині серпня,  5%-й бар’єр могли б здолати:  Партія регіонів  – 28.1%, ВО «Батьківщина»  – 25.6%, Партія «УДАР» Віталія Кличка  – 11.5%,   Комуністична партія України (8.2%). Залишають шанси на здолання виборчого бар’єру Партія Наталії Королевської «Україна – Вперед!» (4.0%) та  ВО «Свобода» (3.8).  Не визначилися із вибором 14%, найбільшою мірою – у Східному (18%) та Центральному (16%) регіонах,   найменшою – у Південному (7%) та Західному регіоні (10%).  Усі відсотки вирахувано у відношенні до тих, хто висловив готовність узяти участь у голосуванні.
  • Існують істотні регіональні відмінності у підтримці різних політичних сил. Партію «Батьківщина» найбільше підтримують у Західному  (43%) та Центральному (30%) регіонах і значно  менше – на Півдні (12%) та Сході (13%). Партія регіонів, навпаки, має найбільшу підтримку на Півдні (46%) та Сході (45%), а у Центрі (18%) та на Заході (9%) цю партію підтримують менше.  Вже чітко вимальовувалася тенденція зміщення  електорату «УДАРу» Кличка на Захід (16%) і у Центр (17%), натомість на Півдні та на Сході ця партія має значно менше прихильників (по 5%).  Комуністична партія зараз долає виборчий бар’єр в усіх регіонах, крім Західного (2%): у Центральному регіоні вона набирає 7.5%, на Півдні – 14%, на Сході – 11%.  ГО «Свобода», навпаки, долає виборчий бар’єр лише на Заході (12.5%). У партії  Наталії Королевської «Україна – Вперед!» дещо кращі справи у Центрі  (5.3%) та Півдні (5.5%) і гірші – на Заході (2.9%) та Сході (2.1%).   Усі відсотки вирахувано у відношенні до тих, хто висловив готовність узяти участь у голосуванні.
  • Істотні вікові особливості мають електорат Комуністичної партії, яка долає виборчий бар’єр завдяки істотній підтримці лише у віковій групі тих, кому понад 55 років (16%), та партія «УДАР», яка має значно вищу підтримку серед молодого електорату: 22% серед виборців молодше 30 років, 12% у віковій групі 30–54 роки і 5%  у групі виборців, яким понад 54 роки. Партія «Батьківщина» має найбільшу підтримку в електорату вікової групи старше 55 років (28% і дещо менше – серед наймолодшого електорату (19%).  Серед наймолодшого електорату найбільше тих, хто ще не визначився з вибором (16%), а найменше невизначених серед найстарших – 12%. Усі відсотки вирахувано у відношенні до тих, хто висловив готовність узяти участь у голосуванні.
  • Найбільш впевнені у своєму виборі виборці «старих»  політичних сил: 67% виборців Комуністичної партії вважають, що їхній вибір уже остаточний і не зміниться,  Партії регіонів (60%), ВО «Батьківщина» (59%), ГО «Свобода» (49%). Значно менше впевнені у своєму виборі виборці «УДАРу» Кличка (38%) і Партії Наталії Королевської  «Україна – Вперед!» (37%).
  • Двома головними чинниками вибору партії є програма, ідеї, пропозиції (37%)  та лідери (32%). Існують певні відмінності у мотивації голосування за різні політичні сили. Так, вже стабільною є вирішальна орієнтація на лідера у виборців «УДАРу»  Кличка  (69%), далі йдуть такі  мотиваційні чинники, як програма, пропозиції  (29%) та орієнтація на цю партію як на менше зло (22%).  Дещо переважає у мотивації орієнтація на лідера також у виборців «Батьківщини» (38%, у червні було 51%), хоча істотно виражені й інші дві мотивації: програма й пропозиції (32%) та вираження інтересів виборців (30%).  Дещо змінилася мотивація виборців ГО «Свобода», у бік більшої орієнтації на програму (57%) і меншу, ніж раніше – на лідерів (40%). Найменше представлена лідерська мотивація  у виборців Комуністичної партії: на лідерів орієнтується лише 16% цього електорату, а найбільше приваблює цих виборців програма (51%) та те, що ця партія виражає їхні інтереси (35%). Врівноважені орієнтації на лідерів (40%) і на програму (41%) у виборців партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!». Відрізняється від решти  мотивація виборців Партії регіонів, де співіснують різні мотиви: 34%  підтримують програмні положення та пропозиції цієї партії (у червні – 43%), 26% вважають, що ця партія  довела свою здатність  ефективної діяльності, 21% орієнтуються на її лідерів (у червні – 32%), а  20% готові проголосувати за цю партію «за звичкою», тому що голосували за неї на попередніх виборах.
  • Порівняно з квітнем 2011 року у суспільстві істотно зросла підтримка опозиційних політичних сил – з 19% до 32%. Натомість підтримка політичних сил, що перебувають при владі, майже не змінилася: 23% у квітні 2012 р. і 26% у серпні 2012 р. Для третини (31%) населення належність партії до влади чи опозиції не матиме значення для вибору.  Підтримка влади чи опозиції чи байдужість до цього протистояння істотно впливають на готовність взяти участь у виборах: і серед прихильників влади, і серед прихильників опозиції готові взяти участь у виборах 92%, а серед тих, для кого це протистоянні не має значення – 59%.
  •   Для  тих виборців, які підтримують владу, вибір однозначний: Партія регіонів (72%) і ще 6% – Комуністична партія. Ті, хто підтримує опозицію, у більшості готові проголосувати за ВО «Батьківщина» (55%), партію «УДАР» (16%), ГО «Свобода» (8%). Серед тих, для кого належність партії до влади чи опозиції значення не має, 31% взагалі не збираються іти на вибори, 19% своїх виборчих симпатій не визначили, 11% готові проголосувати за «УДАР», 12% – за КПУ, 8% – за Партію регіонів, 6% – за «Батьківщину», 6% – за партію  Наталії Королевської «Україна – Вперед!». У середині серпня зовсім не ознайомилися зі списками партії, за яку збираються проголосувати, 39% виборців і ще 26% – знають лише першу п’ятірку. Втім, це не завадило тому, що  виборців або повністю задовольняють списки «своєї» партії (39%), або задовольняють, за винятком декількох осіб (26%). Причому значна частина тих, кого списки повністю задовольняють (38%), ознайомилася лише з першою п’ятіркою.
  • Більшість виборців у середині серпня або зовсім не ознайомилася зі списками партії, за яку вони збираються проголосувати (39%), або знають лише першу п’ятірку (26%).  Проте більше половини виборців задоволені списками своїх партій – повністю або за винятком кількох кандидатів. Думка виборців істотно розходиться із думкою експертів, переважна більшість яких не задоволені списками партій, а повністю задоволений не був жодний з експертів.
  • Абсолютна більшість виборців – 62.5% відповіли, що на їхнє голосування не вплине включення деякими партіями у перші п’ятірки відомих  спортсменів та діячів мистецтва.  Втім, для 5% це може змінити вибір, щоб проголосувати за таку партію, а для 15% це  ще більше підвищить привабливість тої  партії, за яку вони  й так збиралися проголосувати. Проте 10% виборців відповіли, що подібна виборча технологія  відвадить їх від голосування за таку партію.
  • Переважна більшість населення (47%) підтримує рішення Верховної Ради про встановлення на виборчих дільницях камер спостереження, які б відстежували все, що відбувається на виборчих дільницях, втім, значна частина (35%) це рішення не підтримує, решта (18%) свого ставлення не визначила. Причому це рішення переважно підтримують виборці усіх політичних сил: найбільше – Партії регіонів (61%), найменше – ГО «Свобода» (43%). Цікаво, що не підтримують цього заходу ті, хто взагалі не збирається брати участі у виборах (26% – підтримують, 52% – ні). Солідарні  виборці  різних політичних сил у тому, що камери спостереження встановлюють для того, щоб запобігти порушенням на виборчих дільницях, але певна частина виборців опозиції (20–25%) вважає, що камери спостереження встановлюють для того, аби залякати виборців. Проте схильні «бути заляканими» лише 4.5%, а 87.5% відповіли, що камери спостереження їх не залякають.   
  • Як і перед парламентськими виборами 2007 року, більшість населення вважає, що для перемоги на виборах потрібна насамперед наявність кваліфікованої команди (36%). Другим вагомим чинником, на думку населення, є гарна виборча програма (30%), проте її значимість в очах населення зменшилася  порівняно з 2007 роком на 7%. А от роль великих фінансових можливостей, навпаки, дещо зросла – з 18% до 24%. Показово, що застосування брудних методів до суперників населення взагалі не вважало і не вважає   ефективною технологією (1.2% в 2007 році  і 1.3% у 2012-му).

Думка населення істотно розходиться із позицією експертів, які вважають, що для перемоги на виборах потрібні передовсім великі фінансові можливості та наявність відомих лідерів. 

Результати опитування

Дослідження проведене Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 10 по 15 серпня 2012 року.  Було опитано 2009  респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як стратифікована, багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Опитування здійснювалося у 132  населених пунктах (із них 79 міських та 53 сільських поселень). Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Для порівняння наводяться дані  наступних опитувань:

1.Загальнонаціональне дослідження,  проведене Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 30 березня по 4 квітня 2012 року. Було опитано 2009 респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як стратифікована, багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Опитування здійснювалося у 132 населених пунктах (із них 79 міських та 53 сільських поселень). Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

2. Загальнонаціональне опитування населення України, проведене Фондом “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва  та фірмою “Юкрейніан соціолоджі сервіс” з 24 березня по 5 квітня 2011 р.  Усього було опитано 1801  респондент за вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років за такими показниками як стать, вік, рівень освіти, регіон та тип проживання. Статистична похибка вибірки не перевищує 2.35%.

3. Загальнонаціональне опитування населення України, проведене Фондом “Демократичні ініціативи” та фірмою “Юкрейніан соціолоджі сервіс” з 20 червня по 6 липня 2007 р. у співпраці з Freedom House за фінансової підтримки USAID. Усього було опитано 2011 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років за такими показниками як стать, вік, рівень освіти, регіон та тип проживання. Статистична похибка вибірки не перевищує 2.3%.

А1. Якщо говорити в цілому, як Ви вважаєте, події в Україні розвиваються у правильному чи неправильному напрямах?

 

Червень-липень 2007

Серпень-2012

У правильному напрямі

17,1

19,7

У неправильному напрямі

61,8

57,6

Важко відповісти /Не відповіли

21,2

22.6

1. Чи збираєтеся Ви взяти участь у виборах до Верховної Ради, які мають відбутися 28 жовтня  2012 року?

 

Червень-липень 2007

Серпень-2012

Безумовно, так

48,8

39,1

Скоріше, так

27,2

35,5

Скоріше, ні

10,4

6,5

Точно, ні

7,7

9,6

Важко сказати /Не відповіли

5,9

9.2

2. 1. Якби виборчий бюлетень мав такий вигляд, за яку партію Ви проголосували б? (ОДНА ВІДПОВІДЬ)

 

Червень-2012

Серпень-2012

Серед усіх опитаних

Серед тих, хто піде на вибори

Серед усіх опитаних

Серед тих, хто піде на вибори

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» * (Арсеній Яценюк,  Анатолій Гриценко,   Олександр Турчинов)

20.4

25.6

20,0

25,6

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» (Олег Тягнибок, Богдан Бенюк, Андрій Мохник, Ігор Мірошниченко, Олександр Шевченко)

2.9

3.1

3,1

3,8

Комуністична партія України (Петро Симоненко,   Петро Цибенко,  Ірина Спіріна,  Спірідон Кілінкаров,  Олександр Присяжнюк)

5.6

7.1

6,7

8,2

Партія  Наталії Королевської «Україна – Вперед!» (Наталія Королевська,  Андрій Шевченко, Остап Ступка, Ілля Ємець, Роман Васько)

3.8

4.6

3,4

4,0

Партія Пенсіонерів України (Антон Усенко,   Юрій Єдаков, Едуард Погосов,  Сергій Зубарєв, Павло Дубовой)

0,5

0,6

Партія регіонів (Микола Азаров,  Таїсія  Повалій, Сергій Тігіпко, Андрій  Клюєв, Олександр Єфремов)

21.5

27.6

22,3

28,1

Політична партія «Демократичний альянс» (Василь Гацько, Римма Білоцерківська, Віктор Андрусів, Наталя Соколенко, Ігор Гурняк)

0,2

0,3

Політична партія «Наша Україна» (Віктор Ющенко,  Юрій Костенко,  Олексій Івченко,  Ірина Ванникова,  Сергій Бондарчук)

0,6

0,7

Політична партія «УДАР»  Віталія Кличка (Віталій Кличко,  Марія Матіос,  Валентин Наливайченко,  Оксана Продан,    Віталій Ковальчук)

7.8

9.7

9,6

11,5

Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Громада» (Павло Лазаренко, Іван Лазаренко, Валентина Ляшенко,  Юрій Філяк,  Вікторія Орлова)

0,1

0,1

Політична партія «Зелені» (Олександр Прогнімак, Ольга Вовк, Андрій Джеджула, Аліна Мещеряк, Дмитро Волков)

0,6

0,5

Радикальна партія Олега Ляшка (Оксана Шевченко, Андрій Лозовий, Ксенія Сапунова, Іван Ганзера, Роман Зуб)

0.4

0.4

0,3

0,4

Соціалістична партія України** (Петро Устенко, Наталія Бондар, Олександр Григор’єв, Ляля Бєляєва, Валерій Іващенко) 

0.6

0.3

0,2

0,2

Українська  платформа «Собор» (Віталій Капранов,  Дмитро Капранов, Володимир Огризко,  Олександр Палій, Тарас Компаніченко)

0,1

0,1

Голосував би за іншу партію

2.5

2.6

1,5

1,5

Не брав би участі у голосуванні

14.9

13,9

Важко відповісти

16.6

15.4

17,1

14,4

*В опитуванні червня 2012 р. на чолі списку була Ю. Тимошенко

**В опитуванні червня 2012 р. на чолі списку був О.Мороз

  1. 2 Якби виборчий бюлетень мав такий вигляд, за яку партію Ви проголосували б? (ОДНА ВІДПОВІДЬ)

 

Захід

Центр

Південь

Схід

Україна загалом

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» * (Арсеній Яценюк,  Анатолій Гриценко,   Олександр Турчинов)

43.2

29.7

11.7

13.0

25,6

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» (Олег Тягнибок, Богдан Бенюк, Андрій Мохник, Ігор Мірошниченко, Олександр Шевченко)

12.5

2.2

0.7

0.6

3,8

Комуністична партія України (Петро Симоненко,   Петро Цибенко,  Ірина Спіріна,  Спірідон Кілінкаров,  Олександр Присяжнюк)

2.1

7.5

14.4

11.1

8,2

Партія  Наталії Королевської «Україна – Вперед» (Наталія Королевська,  Андрій Шевченко, Остап Ступка, Ілля Ємець, Роман Васько)

2.9

5.3

5.5

2.1

4,0

Партія Пенсіонерів України (Антон Усенко,   Юрій Єдаков, Едуард Погосов,  Сергій Зубарєв, Павло Дубовой)

0.3

0.5

0.8

0.7

0,6

Партія регіонів (Микола Азаров,  Таїсія  Повалій, Сергій Тігіпко, Андрій  Клюєв, Олександр Єфремов)

9.1

17.6

45.9

44.6

28,1

Політична партія «Демократичний альянс» (Василь Гацько, Римма Білоцерківська, Віктор Андрусів, Наталя Соколенко, Ігор Гурняк)

0.0

0.3

0.4

0.3

0,3

Політична партія «Наша Україна» (Віктор Ющенко,  Юрій Костенко,  Олексій Івченко,  Ірина Ванникова,  Сергій Бондарчук)

0.9

1.3

0.0

0.0

0,7

Політична партія «УДАР»  Віталія Кличка» (Віталій Кличко,  Марія Матіос,  Валентин Наливайченко,  Оксана Продан,    Віталій Ковальчук)

15.7

16.8

5.3

5.1

11,5

Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Громада» (Павло Лазаренко, Іван Лазаренко, Валентина Ляшенко,  Юрій Філяк,  Вікторія Орлова)

0.0

0.0

0.0

0.3

0,1

Політична партія «Зелені» (Олександр Прогнімак, Ольга Вовк, Андрій Джеджула, Аліна Мещеряк, Дмитро Волков)

0.3

0.4

1.2

0.6

0,5

Радикальна партія Олега Ляшка (Оксана Шевченко, Андрій Лозовий, Ксенія Сапунова, Іван Ганзера, Роман Зуб)

0.6

0.6

0.0

0.0

0,4

Соціалістична партія України** (Петро Устенко, Наталія Бондар, Олександр Григор’єв, Ляля Бєляєва, Валерій Іващенко) 

0.0

0.3

0.4

0.0

0,2

Українська  платформа «Собор» (Віталій Капранов,  Дмитро Капранов, Володимир Огризко,  Олександр Палій, Тарас Компаніченко)

0.3

0.0

0.0

0.3

0,1

Голосував би за іншу партію

0.8

0.5

5.0

1.3

1,5

Важко відповісти

10.3

16.2

7.2

18.1

14,4

Не відповіли

0.9

0.5

1.3

1.8

2.3. Якби виборчий бюлетень мав такий вигляд, за яку партію Ви проголосували б? (ОДНА ВІДПОВІДЬ)

 

18-29 років

30-54 років

55 і старші

Україна

загалом

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» * (Арсеній Яценюк,  Анатолій Гриценко,   Олександр Турчинов)

18.8

25.5

28.3

25,6

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» (Олег Тягнибок, Богдан Бенюк, Андрій Мохник, Ігор Мірошниченко, Олександр Шевченко)

3.5

3.7

3.9

3,8

Комуністична партія України (Петро Симоненко,   Петро Цибенко,  Ірина Спіріна,  Спірідон Кілінкаров,  Олександр Присяжнюк)

2.4

4.6

16.4

8,2

Партія  Наталії Королевської «Україна – Вперед» (Наталія Королевська,  Андрій Шевченко, Остап Ступка, Ілля Ємець, Роман Васько)

5.8

4.3

2.3

4,0

Партія Пенсіонерів України (Антон Усенко,   Юрій Єдаков, Едуард Погосов,  Сергій Зубарєв, Павло Дубовой)

0.8

0.2

0.9

0,6

Партія регіонів (Микола Азаров,  Таїсія  Повалій, Сергій Тігіпко, Андрій  Клюєв, Олександр Єфремов)

25.5

29.6

27.3

28,1

Політична партія «Демократичний альянс» (Василь Гацько, Римма Білоцерківська, Віктор Андрусів, Наталя Соколенко, Ігор Гурняк)

0.0

0.7

0.0

0,3

Політична партія «Наша Україна» (Віктор Ющенко,  Юрій Костенко,  Олексій Івченко,  Ірина Ванникова,  Сергій Бондарчук)

0.2

0.6

1.0

0,7

Політична партія «УДАР»  Віталія Кличка» (Віталій Кличко,  Марія Матіос,  Валентин Наливайченко,  Оксана Продан,    Віталій Ковальчук)

21.7

11.7

4.7

11,5

Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Громада» (Павло Лазаренко, Іван Лазаренко, Валентина Ляшенко,  Юрій Філяк,  Вікторія Орлова)

0.0

0.2

0.0

0,1

Політична партія «Зелені» (Олександр Прогнімак, Ольга Вовк, Андрій Джеджула, Аліна Мещеряк, Дмитро Волков)

1.8

0.4

0.0

0,5

Радикальна партія Олега Ляшка (Оксана Шевченко, Андрій Лозовий, Ксенія Сапунова, Іван Ганзера, Роман Зуб)

0.0

0.5

0.4

0,4

Соціалістична партія України** (Петро Устенко, Наталія Бондар, Олександр Григор’єв, Ляля Бєляєва, Валерій Іващенко) 

0.0

0.1

0.3

0,2

Українська  платформа «Собор» (Віталій Капранов,  Дмитро Капранов, Володимир Огризко,  Олександр Палій, Тарас Компаніченко)

0.0

0.4

0.0

0,1

Голосував би за іншу партію

2.3

1.2

1.3

1,5

Важко відповісти

15.9

14.8

12.2

14,4

Не відповіли 

1.4

1.4

0.5

1.1

 

3. Наскільки Ви впевнені у своєму виборі? % опитаних, які обрали якусь партію

 

Повністю впевнений і вибору свого  не зміню

50,9

Загалом впевнений,  але можу і передумати

35,5

Вибір не остаточний, я його цілком можу змінити

9,6

Важко сказати

4,0

 

 

4. А чому Ви обрали саме цю партію ? (зазначте не більше двох відповідей) % опитаних, які обрали якусь партію

Мені подобається її програма, ідеї, пропозиції 

37,0

Мені подобаються її лідери

31,6

Ця партія має добрі шанси на перемогу

15,1

Ця партія виражає інтереси таких людей, як я

17,9

Її підтримують  авторитетні для мене люди

6,1

Мені сподобалися кандидати у списку цієї партії

4,1

Ця партія  вже довела свою здатність  ефективної діяльності

15,5

Я за цю партію голосував на минулих виборах у 2007 році

10,9

Принаймні, у порівнянні з іншими ця партія є “меншим злом” 

16,7

Мені сподобалися виступи кандидатів партії у засобах масової інформації

3,5

Мені сподобалася реклама цієї партії

0,4

Загалом  я обрав цю партію випадково 

1,2

Інше

1,4

Важко сказати

0,9

 

5.   На партійних з’їздах, які відбулися після оголошення офіційного старту виборчої кампанії, партії оголосили свої списки.  Чи ознайомились Ви зі списком кандидатів від партії, за яку хотіли б проголосувати? % опитаних, які обрали якусь партію

Так, ознайомився з усім списком  

13,9

Ознайомився із списком кандидатів, які, на мою думку, входять у «прохідну» частину

12,7

Так, але зі списком перших 10 кандидатів          

7,1

Так, але лише з першою п’ятіркою кандидатів   

26,0

Ні, зі списком не ознайомився зовсім      

39,1

Не відповіли

1,2

 

6.  Чи задовольняє Вас список кандидатів від партії, за яку Ви хотіли б проголосувати?

% опитаних, які обрали якусь партію

Так, повністю задовольняє

35,7

Задовольняє за винятком декількох осіб 

15,4

У більшості список не задовольняє

1,1

Задовольняє лише перша п’ятірка

5,4

Список не задовольняє зовсім

0,2

Не ознайомлений із списком кандидатів

27,7

Важко відповісти

14,7

7. Деякі партії до перших  п’ятірок своїх виборчих списків включили відомих  спортсменів та діячів мистецтва.  Наскільки це вплине на голосування, зокрема, на Ваше?

Це може змінити мій вибір, щоб я проголосував за цю партію

5,1

Це ще більше підвищить для мене привабливість цієї партії, за яку я й так збирався проголосувати

14,7

На мій вибір це ніяк не вплине

62,5

Це, навпаки, відвадить мене від голосування за таку партію

10,0

Важко сказати   

7,7

 

8.   Якi   полiтичнi   сили   Ви   бiльш   схильнi   пiдтримати на виборах –   тi,   що   зараз   при   владi   чи   тi,   якi   зараз   в   опозицiї   до   влади?

 

Серпень-2012

Тi, що зараз при владi

25,9

Тi, що зараз в опозицiї

31,7

Це не матиме значення для мого вибору

31,1

Важко сказати

11,3

8.1.    Якi   полiтичнi   сили   Ви   бiльш   схильнi   підтримувати  –   тi,   що   зараз   при   владi   чи   тi,   якi   зараз   в   опозицiї   до   влади?

 

Квітень-2011

Тi, що зараз при владi

23.4

Тi, що зараз в опозицiї

18.8

Не підтримую ані тих, ані інших Це не матиме значення для мого вибору

39.7

Важко сказати

18.1

 

 

9. Як Ви вважаєте, що насамперед потрібно партії  для перемоги на виборах? (зазначте не більше двох основних чинників) 

 

 

 

Червень-липень-2007

Серпень-2012

Гарна виборча програма

37.2

29,9

Наявність відомих лідерів

23.4

20,0

Потужний адміністративний ресурс

9.7

10,0

Великі фінансові можливості

18.3

23,7

Наявність кваліфікованої команди

32.8

35,8

Доступ до засобів масової інформації

11.8

5,3

Наявність нових ідей і людей

–*

21,6

Успішна попередня діяльність

25.0

22,9

Застосування брудних методів до суперників

1.2

1,3

Інше 

1.6

1,1

Важко сказати

7.1

4,8

*В опитуванні 2007 року цього варіанту не було

 

10.  Чи вистачає Вам інформації, щоб обрати партію?

Так, вистачає

65,9

Ні, не вистачає

12,6

Мені не потрібна ніяка інформація, бо я свій вибір вже зробив

9,3

Мені не потрібна інформація, бо я у виборах участі не братиму

8,5

Важко відповісти

3,6

 

11.  Якщо Вам не вистачає потрібної інформації, то якої саме? (Ви можете вибрати будь-яку кількість варіантів відповіді) % опитаних, яким не вистачає інформації

Щодо програм і пропозицій партій

49,7

Про списки партій

26,3

Про конкретних кандидатів, які у списках

46,4

Про попередню діяльність партій та людей, які у списках

45,6

Про процедуру голосування

13,2

Інше

2,7

 

12.  Верховна Рада ухвалила рішення про встановлення на виборчих дільницях камер спостереження, які б відстежували все, що відбувається на виборчих дільницях. Чи підтримуєте Ви такі заходи?

Підтримую

47,3

Не підтримую

34,8

Важко сказати

17,9

 

13. Як Ви думаєте, для чого будуть встановлювати камери спостереження на виборчих дільницях? (зазначте усе, що вважаєте за потрібне)

 

Щоб запобігти порушенням на виборчих дільницях

47,9

Щоб залякати виборців, що про їх голосування дізнаються

15,1

Щоб знати, як хто проголосував

13,3

Просто хтось на цьому добре заробить

31,0

Інше

1,1

Важко сказати

6,4

 

14. А Вас особисто налякають камери спостереження так, що Ви можете не проголосувати за партію або кандидата, за кого збиралися голосувати?

Так, налякають

4,5

Ні, не налякають

87,5

Важко сказати

8,0

 

15.  Як Ви вважаєте, чи вплине Ваша особиста участь у виборах Верховної   Ради   чи відмова від участі на майбутнє України?

 

Червень-липень-2007

Серпень-22012

Безперечно, вплине

15.0

17,6

Певною мірою вплине

34.9

35,4

Ніяк не вплине

35.8

34,8

Важко сказати

14.3

12,3

 

 

Результати експертного опитування «Вибори-2012 – якість списків, основні відмінності та несподіванки»

 

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва провів з 8 по 15 серпня 2012 р. експертне опитування на тему «Вибори-2012 – якість списків, основні відмінності та несподіванки». Всього було опитано 50 експертів, з яких 25 – журналісти та 25 – політологи, соціологи, громадські діячі.  Опитування експертів здійснене за фінансової підтримки NED. 

  • Оприлюднені партіями виборчі списки не задовольняють більшість опитаних експертів – 29 експертів вказали, що списки їх «переважно не задовольняють» та ще троє –  що  «не задовольняють зовсім».  Переважно задоволені партійними списками 7 експертів, 8 – задоволені списками одних партій та водночас не задоволені списками інших. Жоден експерт не обрав варіант   «цілком задовольняють».
  • Більше за інші списки експертів задовольняє  список Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» (19 експертів), партії «УДАР» Віталія Кличка (14 експертів) та Всеукраїнського об’єднання «Свобода» (11 експертів).  В той же час 9 експертів вказали, що список жодної партії їх не задовольняє більше, аніж списки інших політичних сил.
  • Менше,  порівняно зі списками  інших партій, респонденти задоволені списком Партії Регіонів (21 експерт), Партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!» (12) та партії «УДАР» Віталія Кличка (11). Список жодної партії не задовольняє 9 респондентів.
  • Серед причин незадоволеності експертів виборчими списками партій найбільш згадуваними варіантами стали:
  • вкрай недемократичний та закритий спосіб укладання списків (38 згадувань),
  • потрапляння у списки негідних того кандидатів (38 згадувань), 
  • включення у список «зірок», які не займатимуться законотворчістю (33 згадування),
  • обґрунтована підозра, що місця в списках продавалися (27 згадувань).
  •  Серед тих, хто заслуговує на право бути у Верховній Раді, проте не потрапив до виборчих списків, найбільша кількість експертів назвала Олеся Донія (20) та  Тараса Стецьківа (17).
  • Негативний рейтинг – список людей, які ніяк не повинні бути у новому парламенті, але потрапили до прохідних частин списків,  – очолила Таїсія Повалій (Партія регіонів), яку назвали  14 експертів (11 журналістів та 3 експерти). Друге місце посів Андрій Шевченко (партія Наталія Королевської «Україна – Вперед!»).  На  третьому місці – Тетяна Донець (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») – 8 експертів. Дещо меншою була кількість експертів, що проти таких майбутніх депутатів, як Сергій Куніцин («УДАР»  Віталія Кличка) – 7 експертів, Остап Ступка («Україна – Вперед!») – 6 експертів. Крім того, 6 експертів вказали, що майже весь список Партії регіонів складається з кандидатів, що ніяк не повинні бути у Верховній Раді нового скликання.  Відмовилися відповідати на це запитання 9 із 50 експертів.
  • На думку абсолютної більшості  експертів, вибори-2012 відрізнятимуться від виборів-2007. Так, 37 опитаних експертів вважають, що вибори-2012 істотно відрізнятимуться від попередніх і ще 9 експертів – що відмінність буде, але неістотна. Тільки 5 експертів дотримуються думки, що вибори цього року практично не відрізнятимуться від попередніх.
  • На думку експертів, вибори 2012 р.  насамперед відрізнятимуться від виборів 2007 р. застосуванням адміністративного ресурсу з боку влади і тиском на опозиційних кандидатів, масштабними фальсифікаціями під час підрахунку голосів.   Зміна виборчої системи та пов’язані із цим особливості виборчої кампанії саме за змішаної системи було також названо однією з основних відмінностей виборів цього року від виборів 2007 р.  Причому журналісти пов’язують специфіку змішаної  виборчої системи передовсім з «брудними» технологіями та маніпуляціями,  а експерти – із політико-правовими аспектами використання пропорційної та мажоритарної складовими одночасно.
  • Для перемоги на виборах партії необхідні, на думку експертів,  насамперед  великі фінансові можливості та  наявність відомих лідерів.  Дещо менша важливість була відведена доступу до засобів масової інформації, наявності нових ідей та людей та наявності кваліфікованої команди.  Лише 3 з 50 експертів  вважають, що для перемоги потрібна  гарна виборча програма.
  • П’ята частина опитаних експертів вважає, що жодних несподіванок на виборах-2012 не буде: таку відповідь дали 11 респондентів, більшість з яких журналісти (9).  Перемога опозиції як несподіванку зазначили 7 респондентів, дуже низький результат Партії регіонів – 5 (всі журналісти).

 

Результати експертного опитування «Вибори-2012 – якість списків, основні відмінності та несподіванки»

  1. На партійних з’їздах, які відбулися після оголошення офіційного старту виборчої кампанії, партії оприлюднили свої списки? Якщо давати загальну оцінку – наскільки вони Вас задовольняють?

Варіанти відповідей

Кількість експертів

Не задовольняють зовсім

3

Переважно не задовольняють

29

Переважно задовольняють

7

Цілком задовольняють

0

Списки одних партій задовольняють, інших – ні

8

Важко сказати

3

 

  1. Якщо давати порівняльну оцінку, списки яких партій задовольняють Вас більше, яких – менше?

Більше задовольняють:

Партія

Кількість експертів

Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

19

Політична партія «УДАР» Віталія Кличка

14

Політична партія Всеукраїнське об’єднання  «Свобода»

11

Політична партія Українська платформа  «Собор»

4

Партія Регіонів

3

Партія «Демократичний Альянс»

2

Партія Наталії Королевської  «Україна-  Вперед!»

1

Радикальна партія Олега Ляшка

1

Партія Зелених України

1

Список жодної партії не задовольняє більше за списки інших партій – 9

Важко відповісти – 1

Однаково задовольняють списки всіх партій – 1

Не відповіли – 5

Менше задовольняють:

Партія

Кількість експертів

Партія Регіонів

21

Партія Наталії Королевської  «Україна-  Вперед!»

12

Політична партія «УДАР» Віталія Кличка

11

Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

9

Комуністична партія України

5

Політична партія Всеукраїнське об’єднання  «Свобода»

1

Політична партія «Наша Україна»

1

Партія «Велика Україна»

1

Радикальна партія Олега Ляшка

1

Партія Зелених України

1

Список жодної не задовольняє – 9

Не відповіли – 4

Важко відповісти – 1

Списки всіх партій, окрім ВО «Свобода», «УДАР» Віталя Кличка,

ВО «Батьківщина» – 1

  1. Якщо списки Вас не задовольняють, то чому саме? (зазначте усе, що вважаєте за потрібне)

Варіант відповіді

Кількість згадувань

Спосіб, у який укладалися списки, був украй недемократичним, закритим

38

У списки потрапили кандидати, які того не гідні

38

У списки не потрапили депутати з нинішньої Верховної Ради, які заслуговують бути і у майбутньому парламенті 

16

У списки включили «зірок», які не займатимуться законотворчою діяльністю

33

Є обґрунтована підозра, що місця у списках  продавалися

27

У  списки потрапили кандидати, які постійно змінюють свою політичну орієнтацію

23

У списках надто мало професіоналів, які справді провадитимуть законотворчу діяльність

26

У списках надто мало справді нових людей – активних представників громадянського суспільства,  професіоналів тощо

26

Інше (що?)

  • Непрозоре фінансування партій – 1
  • Відсутній чіткий механізм відбору – 1
  • Включення у списки не професіоналів, а лобістів інтересів великого бізнесу, що пов’язаний із владою - 1

3

  1. Хто, на Вашу думку, заслуговував  бути у Верховній Раді, але в списки  не потрапив? (не більше 5 прізвищ)

Відповіді

Кількість експертів

Доній Олесь

20

Стецьків Тарас

17

Філенко Володимир

5 (тільки журналісти)

Гримчак Юрій,  Попович Мирослав

4

Кармазін Юрій, Ключковський Юрій

3

Кіпіані Вахтанг, Портніков Віталій, Коліушко Ігор, 

Шкіль Андрій, Яворівський Володимир, Терьохін Сергій

2

Лещенко Сергій, Жадан Сергій, Горбаль Василь, Ключковський Юрій, Кравчук Леонід, Куликов Андрій. Коліушко Ігор, Матвієнко Костянтин, Пасхавер Олександр,

Бригінець Олександр, Грищук Валерій, Єхануров Юрій, 

Олександровська Алла, Кармазін Юрій, Мусіяка Віктор, Волинець Михайло, Шишкіна Еліна, Данилюк Олександр, Матчук Віктор, Чорновіл Тарас, Бондар Олександр,

Маринович Мирослав, Сверстюк Євген, Грицак Ярослав, Олейніков Денис, Андрухович Юрій, Віннічук Юрій,

Костенко Ліна, Найем Мустафа, Стріха Максим, Щербак Юрій, Захаров Євген, Чалий Валерій

1

Відмовилися відповідати 

8

Ніхто

1

  1. А хто, на Вашу думку,  ніяк не повинен бути у Верховній Раді, але потрапив у списки у прохідну частину? (не більше 5 прізвищ)

Відповіді

Кількість експертів

Повалій Таїсія (Партія Регіонів)

14

Шевченко Андрій (Партія Наталії Королевської «Україна – Вперед!»)

13

Донець Тетяна (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»)

8

Куніцин Сергій (партія «УДАР» Віталія Кличка)

7

Ступка Остап (Партія Наталії Королевської «Україна – Вперед!»)

6

Майже весь список Партії регіонів

6

Янукович Віктор-молодший (Партія регіонів)

5

Луценко Ірина (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»)

Клюєв Андрій (Партія регіонів)

4

Іванющенко Юрій (Партія регіонів)

Богословська Інна (Партія регіонів)

Чечетов Михайло (Партія регіонів)

Табачник Дмитро (Партія регіонів) 

Тігіпко Сергій (Партія регіонів)

Азаров Микола (Партія регіонів)

3

Гурвіц Едуард (партія «УДАР» Віталія Кличка)

Оробець Леся (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»)

Єфремов Олександр (Партія регіонів)

Ківалов Сергій (Партія регіонів)

Колєсніченко Вадим (Партія регіонів)

2

Симоненко Петро (Комуністична партія України)

Мартинюк Адам (Комуністична партія України)

Кожем’якін Андрій (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») 

Тадеєв Ельбрус (Партія регіонів)

Матіос Марія (партія «УДАР» Віталія Кличка)

Абдуллін Олександр (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»)

Фаєрмарк Сергій (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»)

Герман Ганна (Партія регіонів)

Назарова Рена (партія «УДАР» Віталія Кличка)

Калєтнік Ігор (Комуністична партія України)

Томенко Микола (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») 

Скосар  Ігор (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»)  

Немілостівий Віталій (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») 

Колганова Олена (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»)  

Дзердзерський Денис (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»)  

Зарубинський Олег (Партія регіонів)  

Тарасюк Борис (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»)  

Івченко Олексій («Наша Україна»)

Палатний Артур («УЛАР» Віталія Кличка)

Шкварилюк Володимир

Ющенко Віктор («Наша Україна»)

Шевченко Андрій (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»)

Кондратюк Олена (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»)

Наливайченко Валентин («УДАР» Віталія Кличка)

Королевська Наталія (Партія Наталії Королевської «Україна – Вперед!»)

Аваков Арсен (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»)

Тягнибок Олег (ВО «Свобода»)

Майже весь список КПУ

Майже весь список «Україна – Вперед!»

Майже весь список ВО «Батьківщина»

Половина  списку «УДАРу» Віталія Кличка

Всі лідери списків партій

1

Відмовилися відповідати

9

Важко сказати

1

  1. Чи відрізнятимуться, на Вашу думку, вибори-2012 від виборів-2007?

Варіант відповіді

Кількість експертів

Так, відрізнятимуться, й істотно

В частині за мажоритарною системою – 1

37

Відрізнятимуться, але не істотно

9

Практично не відрізнятимуться

В частині голосування за партійними списками - 1

5

Важко сказати

0

  1. Якщо Ви вважаєте, що вибори-2012 відрізнятимуться від попередніх парламентських виборів, то чим саме?

Варіант відповіді

Кількість експертів

Застосуванням адміністративного ресурсу з боку влади, тиском на кандидатів від опозиційних сил

25

Масштабними фальсифікаціями під час підрахунку голосів

17

Зміною виборчої системи та особливостями перебігу виборчої кампанії саме за змішаної виборчої системи, включаючи застосування «брудних» технологій

12

 

Різким зростанням методу підкупу виборці, передовсім,  на мажоритарних округах

11

Обмеженими можливостями оскарження порушень на виборах у судах

4

Більш високою конкуренцією (програмною і фінансовою)

3

Проведення виборів в загальних умовах згортання демократії (зокрема, за наявності політичних переслідувань)

2

Тиском на незалежні ЗМІ та самоцензурою ЗМІ

2

Підвищенням рівня абсентеїзму

2

Ускладненням інституційного та ідеологічного розвитку українських партій

2

Низьким рівнем суспільної довіри до політичних сил

1

Підвищенням рейтингу нових політичних сил

1

Меншою конкуренцією (через застосування адмінресурсу)

1

Джерелами фінансування

1

Не відповіли

1

  1. Як Ви вважаєте, що насамперед потрібно партії  для перемоги на виборах? (зазначте два основних чинники)

Варіант

Кількість згадувань

Гарна виборча програм

3

Наявність відомих лідерів

20

Потужний адміністративний ресурс

12

Великі фінансові можливості

25

Наявність кваліфікованої команди

13

Доступ до засобів масової інформації

15

Наявність нових ідей і людей

15

Успішна попередня діяльність

 

Застосування брудних методів до суперників

3

Інше 

Всі чинники мають значення, але їхня важливість варіюється  залежно від кожної конкретної партії – 1.

Вміння оптимально використовувати умови наявності та відсутності зазначених ресурсів – 1.

Більшість українських «партій» не є партіями у традиційному розумінні цього слова: з ідеологією, внутрішньою структурою, програмою, внутрішньою мобільністю кадрів та ін. ознаками справжніх партій – 1.

Чесний діалог із виборцями – 1.

4

11 – важко сказати

-

9. Які, на Вашу думку, можуть бути несподіванки на виборах-2012?

Варіант відповіді

Кількість згадувань

Ніяких несподіванок не буде

11

Перемога опозиції

7

Не відповіли

6

Дуже низький результат Партії Регіонів

5

Основних несподіванок слід очікувати після виборів

4

Прохід у парламент ВО «Свобода»

4

Неочікувано високі результати таких сил, як «УДАР», «Україна – Вперед!» або ВО «Свобода»

3

Потрапляння у парламент «Україна – Вперед!»

3

Непрогнозовані перемоги у мажоритарних округах

3

Перемога провладних кандидатів в округах на Західній Україні, в Києві, Київській області

2

Високий результат Комуністичної партії України з одночасно дуже низьким результатом Партії Регіонів

2

Виникнення передреволюційної ситуації, внаслідок втручання силових структур

2

Невизнання результатів виборів ОБСЄ або США

2

Перемога в одномандатних округах громадських активістів, які не мають потужних фінансових ресурсів для виборчої кампанії

1

Структуризація парламенту, остаточний розподіл місць

1

Чесне проведення виборів

1

Високий рівень абсентеїзму населення

1

Перемога на мажоритарних округах прихованих прибічників Партії регіонів – майбутніх «тушок» у новій Верховній Раді

1

Важко сказати

1

 

 

Список експертів-політологів, соціологів

  1. Березовець Тарас
  2. Ляпін Дмитро
  3. Захаров Євген
  4. Чалий Валерій
  5. Вишняк Олександр
  6. Бураковський Ігор
  7. Вінніков Олександр
  8. Гарань Олексій
  9. Гончар Михайло
  10. Гонюкова Лілія
  11. Гребенчук Юрій
  12. Жданов Ігор
  13. Кисельов Сергій
  14. Конончук Світлана
  15. Мироненко Петро
  16. Міщенко Михайло
  17. Павлюк Святослав
  18. Полуйко Василь
  19. Рибаченко Віктор
  20. Стоякін Василь
  21. Тимків Ярополк
  22. Тодоров Ігор
  23. Третяк Юрій
  24. Чумак Віктор
  25. Яворський Володимир

 

Список  експертів-журналістів

  1. Безпятчук Жанна
  2. Горбань Юрій
  3. Даниленко Сергій
  4. Денисенко Лідія
  5. Довгич Віталій
  6. Дорош Світлана
  7. Дуцик Діана
  8. Жолобович Інна
  9. Зам’ятін Віктор
  10. Зеленіна Олена
  11. Золотарьов Володимир
  12. Квурт Костянтин
  13. Коркодим Володимир
  14. Костюк Богдан
  15. Куликов Андрій
  16. Лиховій Дмитро
  17. Лігачова Наталя
  18. Марциновський Анатолій
  19. Несенюк Микола
  20. Руденко Сергій
  21. Рябошапка Світлана
  22. Сінченко Дмитро
  23. Чайка Роман
  24. Луканов Юрій
  25. Яніцький Андрій

Останні новини з категорії Опитування

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023