Події
Перегляди: 1864
23 серпня 2014

Валерій Хмелько: Підтримка незалежності України зросла до рекордних 90%

Кількість прихильників незалежності України зросла з 83 до 90% через події в Криму, повідомив президент КМІС Валерій Хмелько.

Анексія Криму призвела до того, що кількість прихильників незалежності України зросла з 83% до рекордних 90%, повідомив автор дослідження динаміки підтримки населенням суверенітету України в перші десятиліття її незалежності, президент Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Валерій Хмелько.

"Це не перший випадок, коли деяка частина громадян, яка не підтримувала державну незалежність в умовах, коли ніщо не спонукає думати про можливі загрози, у ситуаціях, коли ці загрози стають реальними, усвідомлює, що незалежність країни представляє для неї дійсну цінність", - цитує його слова Дзеркало тижня.

Хмелько розповів, що перше, явно не економічно обґрунтоване підвищення чисельності прихильників незалежності було зафіксовано у другій половині 1994 року. У перші два роки незалежності, в умовах значного зниження рівня життя, гіперінфляції їх кількість знизилася з 76 до 56%.

Частка прихильників незалежності ще більше збільшилася з початком війни в Чечні і до кінця 1996 року (співпало з появою власних українських грошей) досягла 71% дорослого населення. В умовах фінансової кризи 1997-1998 рр. знову значно знизилася (майже до 60%). А в 1999-2000 рр.., під час другої чеченської війни, зросла до 72%, нагадав соціолог.

У 2003 році, коли через дії Росії в районі острова Тузла виникла загроза територіальної цілісності України, протягом тільки одного місяця частка прихильників української незалежності зросла з 71 до 77%, і лише після вирішення конфлікту знизилася до 72%, повідомив президент КМІС.

"Рік за роком підтримка суверенітету України українцями зростала, цей процес стабілізувався. Зараз же сплеск громадянської самосвідомості стався у зв'язку з прямим замахом на територіальну цілісність і суверенітет країни з боку Росії", - резюмував Хмелько.

 

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024