Тарас Тарасюк

Сфера академічних інтересів: дослідження політичного насилля, радикалізація, екстремізм та політики протидії тероризму. У рамках роботи досліджував радикалізацію суспільно-політичних рухів в Україні.

Коментарі
Перегляди: 587
24 березня 2023

В Україні зросла частка вживання української мови та частка українців, які вважають українську мову рідною – Тарас Тарасюк

Мовна ситуація в Україні досить суттєво змінилася: зросла частка вживання української мови та частка українців, які вважають українську мову рідною. Про це під час публічної дискусії, презентуючи  дані дослідженння громадської думки в макрорегіонах України, повідомив аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Тарас ТАРАСЮК.

За його словами, якщо 2021 року 64% опитаних відзначали,  що спілкуються вдома українською, то з у 2022 році  цей показник  становив вже 71%. Натомість рівень вживання російської мови зменшився на майже 10%.

Згідно з опитуванням, у містах Півдня та Сходу російська мова повсякденного спілкування досі є поширеною, тоді як жителі селищ та сіл здебільшого україномовні.

Рекордною за всі роки незалежності є кількість тих українців, які вважають своєю рідною мовою  українську.

«Якщо у 2021 році частка населення, котра вважала українську мову рідною, становила 77%, то за рік вона зросла до 87%. При цьому українська мовна ідентичність переважає в усіх регіонах України», – зазначив Тарас Тарасюк.

Опитування також  показало, що молодь частіше називає українську мову рідною (92% проти 6% тих, хто назвав російську), ніж старше покоління (84% проти 14%).

Звертає на себе увагу й те, каже аналітик, що все більше українців виступають за вилучення російськомовних авторів зі шкільної програми:

«Зберігається чітка тенденція в зменшенні вагомості і актуальності використання російських авторів у навчальних програмах. Більше третини українців вважають, що російськомовних авторів взагалі варто виключити зі шкільної програми. Звісно, найпоширеніша така думка в Західному макрорегіоні», – зазначив аналітик.

Як показало дослідження, прихильниками творчості російських авторів у школах є лише близько 7% громадян. Решта виступає за зниження кількості російських авторів у підручниках. Утім відносно популярною (близько 28% опитаних) лишається опція не відмовлятися від творів, які вважаються «світовою класикою».

Тарас Тарасюк також додав, що рішуче не бажає вивчати російських авторів у школах молодь.

«Чим молодші респонденти, тим частіше вони б не хотіли бачити російських авторів у шкільній програмі. Серед наймолодшої вікової категорії таких 46%», – прокоментував цифри аналітик.

Показовою є й тенденція щодо схвалення заборони російських культурних продуктів.

«Після повномасштабного вторгнення в українському суспільстві сформувався консенсус щодо того, що має зростати потреба в забороні російських культурних продуктів. Йдеться про виступи артистів, трансляцію російських фільмів, серіалів тощо», – сказав Тарас Тарасюк.

Так понад 60% українців вважає, що має бути цілковито заборонено російських авторів та російськомовний культурний продукт. Разючі ментальні зміни відбулися на сході країни: 2021 року лише 28% тамтешнього населення підтримувало заборону російського культурного продукту, але за рік цей показних виріс майже вдвічі.

Згідно з опитуванням, трохи більше половини українців (близько 53%) також вважають недоречним для українських культурних діячів створювати свої продукти російською мовою. Найбільше цю думку поділяють жителі Західних та Центральних регіонів України. На Півдні та Сході України так вважає третина громадян.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024