Коментарі
Перегляди: 478
23 серпня 2022

В Україні однаковий запит і на «сильну руку», і на демократію, водночас українці переконані, що демократія є найбільш бажаним типом державного устрою для країни – Андрій Сухарина

Фото: Укрінформ

В Україні однаковий запит і на “сильну руку”, і на демократію. При цьому понад 90% українців пишаються своїм громадянством.

Про це на презентації опитування “День Незалежності України: що об’єднує українців і як ми бачимо перемогу на шостому місяці війни”, яка відбулася в Укрінформі, сказав аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" Андрій Сухарина.

“Парадоксально, але у нас водночас є запит і на “сильну руку”, так і на демократію. Але що цікаво, це фактично одні й ті самі люди, тому що 67% тих, хто вважає, що кілька сильних лідерів можуть зробити для країни більше, ніж закони і дискусії, водночас переконані, що демократія є найбільш бажаним типом державного устрою для України. Можливо, це ті люди, які вважають, що демократія має себе захищати і ось так мобілізовуватися на певному етапі", - сказав Сухарина.

За його словами, запит на демократію залежить не тільки від матеріального стану.

"Чим багатша людина, тим ймовірніше вона буде прихильником демократії. (Запит залежить - ред.) й від освіти — чим вищий рівень освіти, тим більше прихильників демократії, і від віку — чим молодше, тим ймовірніше, що людина буде прихильником демократії”, - зауважив аналітик.

Так, 64% респондентів вважають, що демократія є найбільш бажаним типом державного устрою для України. 14% - що за певних обставин автократія може бути кращою, аніж демократія, і ще 13% людей кажуть, що для них неважливо, яким є тип режиму.

За даними Фонду "Демократичні ініціативи", такі показники підтримки демократії є найвищими за багато років спостережень: до 2014 року пріоритетність демократії підтримували менше 50%, після Революції Гідності цей показник зріс до 54%, але лише після початку великої війни він перевищив 60%.

Водночас, за даними дослідження, понад 58% опитаних вважають, що кілька сильних лідерів можуть зробити для країни більше, ніж усі закони та дискусії. До повномасштабного вторгнення цей показник не перевищував 55%. Проте таке зростання є істотно меншим, аніж збільшення підтримки демократії. Як зазначають автори дослідження, найвищі показники підтримки «сильної руки» були зафіксовані ще в кінці «нульових» - близько 75%.

Також, за словами Сухарини, суспільство розділилося у думці, що важливіше — свобода чи достаток. За даними дослідження, 31% респондентів в обмiн на власний добробут готові поступитися державi частиною своїх прав та громадянських свобод. Понад 47% – заради особистої свободи та гарантiй дотримання всiх громадянських прав готові терпіти певнi матерiальнi труднощi. Ще 22% опитаних не визначились з відповіддю.

Водночас, як зазначив аналітик, такі питання є маніпулятивними, оскільки свобода і матеріальний добробут не суперечать одне одному і можуть поєднуватися.

“Але, коли ми просимо людей їх протиставити, що для них важливіше, ми бачимо, що традиційно в українській громадській думці це питання ділило нас приблизно на третину... За останній рік ми спостерігаємо крен до свободи, і ймовірно внаслідок того, що у нас триває повномасштабна війна, прихильників свободи, як це не дивно, побільшало, в тому числі це доволі сильно залежить від освіти та інших факторів, і також залежить від регіону. Якщо ми поглянемо, зокрема, на питання поєднання свободи і безпеки, то чим ближче до лінії фронту, то тим частіше люди готові ризикувати але не готові віддати свою свободу”, - сказав Сухарина.

За даними дослідження, також максимально зросла частка тих, хто дуже пишається своїм громадянством і майже до нуля впала частка людей, які кажуть, що не пишаються українським громадянством.

Так, згідно з опитуванням, понад 90% українців пишаються своїм громадянством: 54,5% - дуже пишаються і 36% - скоріше пишаються. Як зазначають дослідники, це найвищий показник за весь час соціологічного моніторингу.

72% опитаних ідентифікують себе як громадяни України, 12% – як мешканці села, району чи міста, де проживають, а 6% – як мешканці регіону, де вони проживають.

Ще одним об'єднувальним фактором дослідники назвали віру українців у перемогу.

“Коли ми запитали респондентів, що нас об'єднує, то фактично три чверті (72,5%) кажуть, що це варіант відповіді “перемога у війні”. Далі йдуть віра в майбутнє (48%), патріотизм (36%), але про це згадали менше половини респондентів. Важливо, що в минулих опитуваннях не було такого фактору, який би набирав абсолютну більшість. Зараз очевидно: поки ми живемо в умовах війни, є лише те єдине, що може нас об’єднувати повністю”, - сказав Сухарина.

Окрім цього, дослідники ставили запитання про те, чого більше було в історії України — хорошого чи поганого. За словами Сухарини, порівняно з минулими роками, зараз респонденти впевнені, що хорошого в історії України було більше, ніж поганого.

“У 2000-их більшість респондентів казали, що поганого було більше. Потім з року 2013-2014 почали говорили, що хорошого і поганого однаково. Зараз ми бачимо що дві найбільш популярні відповіді, що хорошого було більше, або те, що хорошого і поганого було однаково. І ми бачимо що ця річ доволі сильно залежить від віку. Чим молодші респонденти, тим частіше вони кажуть, що хорошого в історії України було більше і більш оптимістично оцінюють минуле”, - сказав Сухарина.

Так, за даними дослідження, у віковій категорії 18-29 років 45,2% вважають, що хорошого було більше, 33,6% - що поганого і хорошого було однаково. У віковій категорії 30-39 років так вважають 42,2% та 41,5% відповідно, серед людей віком 40-49 років - 39,5% та 38,4% відповідно, серед людей віком 50-59 років - 30,6% та 45,6% відповідно, серед старших 60 років — 31,6% та 42,2% відповідно.

Опитування вказує на те, що майже 90% респондентів хочуть будувати своє майбутнє в Україні і лише 4% не бажають цього робити. 68% опитаних вважають Україну справді незалежною державою, 16% - не погоджуються з цією тезою. Якби референдум про незалежність України відбувався зараз, то 87,5% опитаних проголосували би «за» незалежність України. Проти – трохи більше 3%. Ще 5,5% заявили, що не брали би участі в референдумі.

Опитування проводилося Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва із соціологічною службою Центру Разумкова з 5 по 12 серпня 2022 року за грантової підтримки Університету Бремена та Міжнародного фонду "Відродження". Опитування методом face-to-face проводилося у 112 населених пунктах (57 міських та 55 сільських), опитано 2024 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Водночас, як зазначили соціологи, додаткові відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Джерело: Укрінформ

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024