Марія Золкіна

Голова напрямку "Регіональна безпека та дослідження конфліктів", дослідниця Лондонської школи економіки й політичних наук 

Коментарі
Перегляди: 376
4 жовтня 2022

Упевнені, що це війна Путіна? Ви помиляєтеся. Це війна РФ і її громадян проти України – Марія Золкіна

Джерело: Ліга.net

Почувши на конференції німецької молоді від одного спікера, що війна в Україні – то війна Путіна, а більшість росіян проти неї, ось що хочу сказати.

Війна в Україні – це не війна російського диктатора Володимира Путіна, як дехто заявляє. Це війна Росії, тобто російського суспільства, проти України, свободи, демократії.

Розділити путінський режим і російське суспільство не вийде. Це недалекоглядна тактика, коли дехто в Європі просто боїться прийняти: як раніше, бути не може; зі зміною чи смертю недофюрера заплющити очі й уявити, що російський народ був ні до чого, – це спровокувати його реванш.

Не можна удавати, що одні дані соціологічних опитувань в Росії, наприклад, про підтримку Путіна – адекватні, а от про підтримку війни в Україні – ні. 72% росіян, згідно з даними російського Аналітичного Центру Юрія Левади, у вересні 2022-го підтримували війну Росії проти України.

Якщо цього "мало" як доказу, подивимося на інші факти:

- Про що були ті нечисленні мітинги у РФ після оголошення Путіним 21 вересня 2022 року про "часткову" мобілізацію росіян на війну проти України? Вони були не антивоєнні, а проти мобілізації. Тобто, поки воювати не треба пересічним людям, вони миряться з цією агресією і підтримують її. 

Чи можна їх вважати "непричетними"? Точно ні.

- Чи побачили ми протести росіян у вільних країнах, куди вони втікають від мобілізації? Ні. 

- Чи був якийсь бум протестів у соцмережах від тих, хто в Росії боявся переслідування, але у Грузії чи ще десь явно може вже не боятися? Ні.

- Чим займаються навіть ті, хто був "нєт войнє"? Збирають амуніцію тепер для "бідних мальчиків", яких "незаконно" мобілізували.

Якщо навіть уявити, що росіяни не "за" війну, а просто пасивні та хочуть "пересидіти", це теж їхній вибір. І вони точно не можуть розраховувати на якісь привілеї від цивілізованого світу.

Одним словом, старій Європі чи ще комусь некомфортно визнати, що проблема не в Путіні особисто, а в російському суспільстві, що має певні запити.

Несвобода і диктатура завжди паразитують на свободі й демократії. Пропаганда проповзає в газети й на телебачення під виглядом свободи слова (у Німеччині, до слова, виявилося, що російські ресурси не заблоковано, ще й російські телеканали транслюються, хоч останнє не перевіряла). 

Шантажем і силою несвобода пре проти компромісів. Фейкові референдуми видає за волевиявлення. І так далі.

Свобода мусить уміти себе захищати. Інакше ціна буде ще вищою.

Останні новини з категорії Коментарі

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Росіяни обмінюють снаряди на їжу – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко про військову допомогу для України від США, наскільки вистачить 61 млрд для ЗСУ та як швидко Україна отримає зброю від США
22 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024