Коментарі
Перегляди: 2068
26 липня 2017

Українці підтримують децентралізацію, але не відчувають покращення

Згідно з результатами опитування громадської думки, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова з 9 по 13 червня 2017 р., 42% українців підтримують кроки, які здійснює влада в межах реформи децентралізації, тоді як негативно до них ставляться лише 27%. Така оцінка помітно вибивається із загальних суспільних настроїв, позначених критично низьким рівнем довіри до всіх державних інститутів і скептично-підозрілим ставленням до реформаторських зусиль уряду в інших сферах. В умовах зростання суспільного невдоволення та загострення критики з боку політичних опонентів владі вдалося зберегти кредит довіри від громадян у сфері децентралізації.
Водночас лише 16% українців відчули зміни на краще від збагачення місцевих бюджетів протягом 2015–2016 рр., яке стало можливим завдяки фіскальній децентралізації. Стільки ж відчули зміни на гірше; при цьому кількість останніх навіть зросла за останній рік – у серпні 2016 р. таких було всього 8%. Як і раніше, абсолютна більшість – цього разу 55% – зізналися, що не побачили жодних змін від використання додаткових коштів органами місцевого самоврядування.

Парадокс? Не зовсім. Аби краще зрозуміти ці показники, варто поглянути на відповіді тих, хто відчув зміни на краще і на гірше. Представники першої категорії найчастіше відзначали покращення якості доріг (64% з тих, хто відповів, що побачив позитивні зрушення). Ремонт доріг – вочевидь, найпомітніший результат децентралізації, який на власні очі мають змогу спостерігати українці з усіх регіонів. Дещо рідше, але також згадували покращення в інших пов’язаних сферах – благоустрою, санітарного стану біля будинків, житлово-комунального господарства. Іншими словами, ті, хто побачив позитивні зміни від децентралізації, мали на увазі насамперед покращення інфраструктури.

З іншого боку, ті українці, які відчули зміни на гірше, говорили про погіршення в зовсім інших сферах: медичного обслуговування, соціальної допомоги, боротьби з безробіттям.

Очевидно, що відремонтовані дороги – це добре, але брак якісної медицини, скрутний матеріальний стан чи нездатність влаштуватись на роботу турбує звичайних людей куди більше. Питання в тому, чи здатна децентралізація вирішити ці проблеми. Саме лише збільшення повноважень і ресурсів органів місцевого самоврядування навряд чи спроможне суттєво покращити соціальні послуги, тим паче за такий відносно короткий часовий проміжок.

З іншого боку, децентралізація, аби дійсно змінити життя громадян на краще, має йти поруч із секторальними реформами, зокрема у сфері охорони здоров’я, освіти, соціальних послуг тощо. Що ж ми маємо сьогодні? Медичну реформу досі не розпочали, тому говорити про вплив децентралізації на якість медичних послуг поки не доводиться. Повноваження соціального захисту – з різних причин – наразі практично не передали в новостворені об’єднані територіальні громади. Лише освітня реформа як-не-як рухається, хоча й вона далеко не завжди узгоджена з процесами децентралізації. Наприклад, опорні школи, що мають стати взірцем нової якості середньої освіти, створюють переважно поза межами об’єднаних громад – локомотивів децентралізації.

Відповідно, якщо зводити децентралізацію до поліпшення інфраструктури в містах, селищах і селах, то українці вже бачать позитивні зміни від неї. Підтвердженням цього стали й результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, здійсненого в листопаді минулого року: тоді 46% українців помітили покращення заходів із благоустрою у своїх громадах, і лише 5% відчули зміни на гірше. Якщо ж говорити про якісніші та доступніші соціальні послуги, то змін ще варто почекати, адже їх настання залежить не так від децентралізації, як від реформаторських зусиль влади в низці суміжних сфер.

Сергій Сидорчук для "Український інтерес"

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024