Події
Перегляди: 1212
15 липня 2019

Українці готові «потерпіти певний час» заради реформ

Нині 60% громадян вірять в успішність реформ в Україні. Ще рік тому цифри були зовсім протилежні.

Про це розповіла під час прес-брифінгу «Принципи Торонто» як дороговказ українських реформ»  розповіла  Ірина Бекешкіна, директорка Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», передає INTV. 

«Не так часто бували в історії України періоди, коли більшість вважала, що Україна рухається у правильному напрямку.

Вперше це було після 2005 року, після Помаранчевої революції, вдруге це було майже після Революції Гідності і це ось зараз, коли більшість вважає, що Україна почала рухатися у правильному напрямку. В суспільстві різко зріс оптимізм.

Зараз 60% українців вірять в успішність реформ в Україні і 34% - не вірять. Ще рік тому цифри були зовсім протилежні. Вірили 34% і не вірили - 62%», - сказала соціолог.  

Що цікаво, більшість українців нині вважають, що держава може подолати наявні проблеми і труднощі. Також зросла кількість громадян, які готові терпіти певні матеріальні труднощі задля успіху проведення реформ.

«Тих, хто готовий терпіти скільки треба у 2018 році було 9%, а зараз майже 20%. А потерпіти певний час - кількість таких «бажаючих «теж істотно зросла. Ще рік тому було 24%, а зараз - 40%. Тобто, люди готові терпіти заради реформ», - зазначила І. Бекешкіна.

Також суттєво зменшилось число українців, які покладаються лишень на державу та істотно зросла кількість тих, хто вважає, що саме людина повинна використовувати ті шанси, які повинна давати їй держава. Зараз таких 61%, у травні 2018 року їх було 45%.  

Крім того, у людей зросла цінність громадянських прав і свобод.

Українці не готові поступитися часткою свої прав і свобод задля підвищення добробуту, а скоріше схильні потерпіти певні матеріальні труднощі.

Загалом, у суспільстві сформувалася дуже сприятлива атмосфера для проведення реформ, зауважила соціолог.

Так, 46% українців покладають певні сподівання на нову Верховну ради України і 42% - на склад майбутнього сформованого уряду.    

«Бачимо, що загальний клімат для майбутньої влади, для проведення реформ - надзвичайно позитивний. Але у цьому позитиві, звичайно, є і небезпека. Якщо необхідні реформи не будуть проведені швидко і ефективно, то ці настрої можуть обернутися до своєї протилежності, і люди взагалі зневіряться в те, що Україна може подолати труднощі, що в Україні можливі реформи, тощо», - підкреслила І. Бекешкіна.   

Реформи повинні об'єднати суспільство, резюмувала директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва».

 

 

Останні новини з категорії Події

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024

Посол Великої Британії Мартін Гарріс вручив професорові Олексієві Гараню Медаль Британської імперії

5 березня 2024 р.відбулася офіційна церемонія нагородження професора Олексія Гараня державною нагородою Великої Британії – Медаллю Британсь...
6 березня 2024

Інформаційні виклики та оборонні тренди: до чого варто бути готовими у 2024 році – експертне обговорення

Актуальні питання безпекової політики в Україні обговорили експерти
3 березня 2024