Події
Перегляди: 633
17 листопада 2022

Українці демонструють єдність та стійкість і об’єднані вірою в перемогу – Петро Бурковський

Українці демонструють єдність та стійкість і об’єднані вірою в перемогу. Про це Петро Бурковський, виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, сказав під час форуму Re:Open Zakarpattia 2022, який відбувся 11–12 листопада.

Він розповів, що  у серпні-вересні цього року «Демініціативи» провели дослідження у Миколаєві і  запитали у містян, які  залишилися там жити, – чи вважають вони, що ЗСУ в найближчі місяці звільнять Херсон.

Аналітик завважив: «Очевидно, миколаївці щось знали!»

Так, 62 % жителів Миколаєва сказали, що це цілком можливо. Ще чверть відповіли – скоріше так. Скептиків була абсолютна меншість.

Петро Бурковський прокоментував: «Це говорить про єдність і стійкість українців. Люди об’єднані вірою в перемогу і ця віра вища за етнічну, конфесійну належність, за  те, яку мову вони вважають рідною, якого вони віку, незалежно від статі. Всі впевнені в перемозі, всі вірять і працюють заради неї».

Аналітик ще раз уточнив, що опитування проводилося  до початку активної операції на Херсонщині, яка розпочалася 31 серпня. Проте жителі Миколаєва, який із перших днів перебував під постійним російським тиском, вже відчували і  бачили зміни.

«Попри те, що всі говорили, що це важко, наскільки тут велике угруповання російських військ,..  тим не менше, миколаївці були переконані... Адже Миколаїв був базою для українського угруповання військ на півдні, і  зрештою під тиском українських військ росіяни пішли з міста. Певною мірою це сталося завдяки тому, що громадяни в Миколаївській області брали безпосередню участь у цій операції», – акцентував Петро Бурковський.

Він також зауважив, що показовими є результати ще одного опитування, проведеного в серпні у Запоріжжі та Миколаєві,  де в респондентів запитали,  чому вони вирішили залишитися в місті.

Одна з причин, яку назвали опитані,  – «через рідних і  близьких, які не змогли виїхати».

«Попри  величезну небезпеку, щоденну загрозу загинути під обстрілами люди лишалися в місті  заради своїх рідних і близьких», – каже Петро Бурковський, звернувши увагу на те, що  українці в час біди демонструють неабияку  єдність.

Ще  24 % опитаних у Миколаєві та Запоріжжі сказали, що вони залишилися,  бо  захищатимуть своє місто. 

«Це феноменальна цифра. Люди залишилися, щоб захищати місто як громаду – символ  сили цивілізованого життя», – наголосив аналітик.

Він також зазначив,  що в Україні високою залишається частка тих, хто готовий пожертвувати своїм життям і здоров’ям заради визволення  України – чи то  приєднуючись до Збройних сил або добровольчих формувань і територіальних громад, чи то борючись в тилу. Зросла частка тих (порівняно з опитуванням 1-12 лютого 2022 р.) з 25 до 30 %, хто надаватиме посильну невійськову допомогу грошима, роботою, в  якості донора крові тощо.

«Ці цифри ми донесли до наших західних партнерів і  показали, що попри всі погрози росії, українське суспільство настільки консолідоване, що воно боротиметься до кінця, до звільнення всіх територій. І питання не стільки в територіях, а  питання в людях, які чекають на звільнення. Українці не залишають своїх побратимів,  інших українців на поталу російському режиму. Війна буде йти доти,  доки не буде принесено мир і доки не будуть захищені всі, хто перебуває під окупацією», – констатував Петро Бурковський. 

Він також наголосив, що  українці вже усвідомили себе  носієм влади і що влада – є сила. Цей злам суспільної свідомості,  який почався в 2014-му році, нині завершується і набуває нових форм. Тому після війни, на думку Петра Бурковського,  буде дуже тяжко тим, хто вважатиме, що політику можна вести по-старому.

«По-старому  політику  вже не вдасться вести, бо люди цю владу, яку вони зараз тримають у руках, вже нікому не віддадуть», – резюмував він.

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024