Опитування
Перегляди: 2652
18 листопада 2010

Україна напередодні Лісабонського саміту НАТО: очікування експертів

Круглий стіл

Учасники :

  •  Ірина Бекешкіна — директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва
  •  Володимир Горбач — політичний аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва
  • Сергій Джердж –– голова координаційної ради Всеукраїнської громадської Ліги «Україна-НАТО»
  •  Олег Кокошинський –– віце-президент Асоціації міжнародного співробітництва «Атлантична Рада України»
  •  Григорій Перепелиця –– професор Київського національного університету імені Т.Шевченка
  •  Наталія Якимчук – координатор проектів Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва

Модератор – Юрій Горбань, прес-секретар Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва

Основні питання до розгляду:

– Які зміни можна очікувати у новій Стратегічній концепції НАТО?
– Якою має бути роль України у новій Стратегічній концепції НАТО?
– Чи повинна українська національна стратегія безпеки стати частиною загальної безпеки НАТО?

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва 9 – 16 листопада 2010 року провів експертне опитування «Україна напередодні Лісабонського саміту НАТО та саміту Україна-ЄС: очікування експертів». Метою опитування було з’ясувати думки експертів щодо можливих змін у Стратегічній концепції НАТО і ролі України в ній.
Всього було опитано 36 експертів.


• Експерти розійшлися в думках стосовно причин запрошення Віктора Януковича на Лісабонський саміт НАТО. Більше половини з них переконані, що запрошення стало звичайною дипломатичною процедурою (20 експертів), адже Україна є партнером НАТО, а менша частина пояснила це важливою роллю України для євроатлантичної безпеки (12).

• У той же час, більшість експертів висловила припущення, що Янукович візьме участь у саміті особисто. Серед можливих причин його відмови експерти виокремили передусім небажання зіпсувати відносини з Росією (16), побоювання почути критику за згортання демократії в Україні (12), а також задекларований позаблоковий статус України (9).

• Основні питання, які Україна мала би обговорити з НАТО на саміті, на думку експертів, стосуватимуться оборонної реформи, участі України в миротворчих операціях, енергетичної безпеки, проведення спільних військових навчань і можливої участі в системі протиракетної оборони.

Очікування експертів щодо нової Стратегічної концепції НАТО можна розбити на дві групи. Більша частина експертів очікує, що до нової концепції будуть включені принципи та засоби реагування на нові виклики та загрози сучасності, удосконалені механізми прийняття рішень та управління, а також умови співпраці з третіми країнами та організаціями. Інші експерти не очікують від концепції жодних серйозних зрушень і наголошують на тому, що політика НАТО визначається передусім інтересами його держав-членів.

• Більшість експертів сподівається, що в новій концепції НАТО буде збережено принцип «відкритих дверей» щодо України з перспективою її вступу до НАТО за умов виконання конкретних критеріїв. У той же час, декілька експертів зауважили, що місце України в концепції значною мірою залежатиме від урахування членами НАТО інтересів Росії, а дехто сумнівається, що в концепції взагалі буде яка-небудь серйозна згадка про Україну.

• Переважна більшість експертів висловила впевненість у тому, що сьогодні існують загрози незалежності та територіальній цілісності України (25 експертів). Менш ніж третина експертів (10) вважають, що ці загрози є невеликими і лише один експерт висловив думку про повну відсутність загроз.

• Найкращим шляхом усунення загроз незалежності та територіальній цілісності України переважна більшість експертів вважає вступ України до НАТО (23). Невелика частина експертів віддає перевагу створенню Єдиної Європейської системи колективної безпеки (6). При цьому жоден експерт не вважає ефективним виходом із ситуації вступ до ОДКБ чи закріплення позаблокового статусу.

• Думки експертів з приводу перспектив вступу України до НАТО розійшлися. Більшість експертів (18) вважає, що Україна приєднається до НАТО в найближчі 10 або 20 років. Менша частина (6) вважає, що Україна стане членом НАТО лише в далекому майбутньому, і зовсім небагато (3) – що такого не станеться ніколи.

• Експерти вкрай негативно оцінили рівень поінформованості населення України про НАТО. Абсолютна більшість із них вважає, що він є незадовільним або зовсім відсутнім, і лише один експерт оцінив його як задовільний.

 

Анкета

1. Як Ви вважаєте, про що свідчить той факт, що Віктора Януковича запросили до участі в саміті НАТО? (дайте одну відповідь)

1 – про важливість України для євроатлантичної конструкції безпеки...12 експертів
2 – це стандартна процедура – Україна партнер НАТО ……………20 експертів
3 – Інше (що?) …………………………………………………………................4 експерти
4 – важко сказати ………………………………………………….………......…..0

Серед інших можливих причин запрошення В.Януковича до участі в саміті експерти зазначили бажання керівництва Альянсу зрозуміти реальні наміри й тенденції, що мають місце в українській політиці для того, щоб якимось чином проектувати відносини з Україною (як з «особливим» партнером, як із «просто» партнером, як із «далеким» партнером).

2. Як на Вашу думку, чи візьме В. Янукович участь у Лісабонському саміті НАТО?

1 – Так ……………………………………………………………….......…….18 експертів
2 – Ні …………………………………………………………………........……..7 експертів
3 – Важко сказати ……………………………………………….…….…....11 експертів

3. Із чим, на Вашу думку, може бути пов’язана ймовірна відмова Януковича від участі у саміті? (дайте не більше двох відповідей)

1 – із задекларованим позаблоковим статусом України …………..……..9 експертів
2 – з оглядкою на дружні відносини з РФ …………………………….....….16 експертів
3 – із громадською думкою в Україні ………………………………….......……3 експерти
4 – побоювання критики Заходу щодо згортання демократичних цінностей …………………………………………………………….……….……….....................12 експертів
5 – Інше ………………………………………………………………...............……..11 експертів

4. Які питання Україна мала б обговорити під час саміту НАТО? (можливі кілька відповідей)

1 – участь у системі європейської протиракетної оборони ……….……12 експертів
2 – оборонну реформу…………………………………………..……….........….. 21 експерт
3 – енергетичну безпеку…………………………………………...........………..14 експертів
4 – військові навчання ……………………………………………............………..13 експертів
5 – участь України у миротворчих операціях ………………....…………….17 експертів
6 – Інше (що?) …………………………………………………….…...............……….7 експертів

Експерти вказують на наступні питання, які українська делегація мала б обговорити під час саміту, зокрема: стан виконання Річної Національної програми Україна-НАТО та шляхи і напрями співробітництва в контексті нової стратегічної концепції НАТО.

Крім того, експерти не очікують серйозних домовленостей, позаяк засідання комісії Україна-НАТО не передбачено порядком денним саміту.


5. Які Ваші очікування від нової Стратегічній концепції НАТО?

Більша частина експертів очікує, що до нової концепції будуть включені принципи та засоби реагування на нові виклики та загрози сучасності, удосконалені механізми прийняття рішень та управління, а також умови співпраці з третіми країнами та організаціями.

Інші експерти не очікують від концепції жодних серйозних зрушень і наголошують на тому, що політика НАТО визначається передусім інтересами його держав-членів.

Також експерти вважають, що нова стратегія НАТО розширить сфери співробітництва. Серед нових викликів безпеці, наступні - енергетична, екологічна, інформаційна безпеки, боротьба з терактами. Документ адаптуватиме роль НАТО до співробітництва у названих сферах.

Ймовірно, в концепції буде відображено бажання НАТО трансформуватись від організації колективної оброни, до організації із забезпечення глобальної безпеки (хоча б в певних елементах).

Експерти очікують, що буде відведено значно більшу роль і місце для Росії, співробітництва з нею, та відзначено роль РФ у системі світової безпеки. Такий варіант може бути реальним, якщо в переговорах гору візьмуть франко-німецькі підходи над підходами США.


6. Яке місце у Стратегічній концепції НАТО Ви бачите для України? Напишіть Вашу думку.

Більшість експертів сподівається, що в новій концепції НАТО буде збережено принцип «відкритих дверей» щодо України з перспективою її вступу до НАТО за умов виконання конкретних критеріїв.

Частина експертів бачить Україну у майбутній стратегії НАТО як особливого (преференційного) партнера (без членства).

Є й така думка, що Україна насамперед розглядатиметься як одна з країн-партнерів у миротворчих операціях, а також для співпраці у сферах, важливих для забезпечення безпеки країн-членів альянсу.

Не відкидають експерти й варіанту розгляду України як активного партнера у спільних діях з НАТО щодо нетрадиційних загроз (енергобезпека, терористичні акти, кібератаки, безпека судноплавства тощо).

У той же час, декілька експертів зауважили, що місце України в концепції значною мірою залежатиме від урахування членами НАТО інтересів Росії, а дехто сумнівається, що в концепції взагалі буде яка-небудь серйозна згадка про Україну.

7. Як Ви вважаєте, чи існують сьогодні зовнішні загрози незалежності та територіальній цілісності України?

1 – Існують дуже значні загрози ………………………………….………8 експертів
2 – Існують значні загрози …………………………………….….……….17 експертів
3 – Загроза є, але невелика …………………………………………….…10 експертів
4 – Жодних загроз не існує …………………………………………….…..1 експерт
5 – Важко сказати ……………………………………………………..……..…0

8. Якщо Ви вважаєте, що сьогодні існують загрози незалежності та територіальній цілісності України, їх можна забезпечити:
1 – закріпленим позаблоковим статусом України …………........………..0
2 – приєднанням до НАТО ………………………………………...........….…….23 експерти
3 – приєднанням до ОДКБ ………………………………………………….............0
4 – створенням Єдиної Європейської системи колективної безпеки ….6 експертів
5 – Інше (що?) …………………………………………………………................….….6 експертів
6 – Важко сказати …………………………………………………...............…………1 експерти

Окрім того, експерти зазначають що, загрози незалежності та цілісності України мають, здебільшого, внутрішнє походження. Забезпечити їх уникнення та вирішення можна шляхом здійснення демократичних реформ, що не є головною ціллю для сьогоднішньої влади.


9. Чи стане Україна, на Вашу думку, членом НАТО?


1 – так, вже у наступні 10 років …………………………….……….….…9 експертів
2 – так, у наступні 20 років ……………………………….………….....….9 експертів
3 – колись, у далекому майбутньому…………………………………... 6 експертів
4 – ніколи ………………………………………………………...…….........…..3 експерти
5 – важко сказати ……………………………………………………......……..8 експертів

Не відповів 1 експерт

10. Як Ви оцінюєте рівень поінформованості населення України про НАТО?

1- Достатньо високий …………………………………………………….…0
2- Загалом задовільний ……………………………………………….…….1 експерт
3- Загалом не задовільний ………………………………………………….16 експертів
4- Майже нульовий …………………………………………………...……14 експертів
5- Важко сказати…………………………………………………….……….. 5 експертів

Список експертів

1. Баранцева К.
2. Березовець Т.
3. Беліцер Н.
4. Бекешкіна І.
5. Вишняк О.
6. Вінніков О.
7. Гарань О.
8. Голубовська – Онісімова А.
9. Гончар М.
10. Гуменюк В.
11. Джердж С.
12. Жданов І
13. Зам’ятін В.
14. Когут І.
15. Кокошинський О.
16. Конончук С.
17. Крупник А.
18. Максак Г.
19. Москаленко О.
20. Палій О.
21. Пашков М.
22. Попов І.
23. Потєхін О.
24. Полуйко В.
25. Приставський І.
26. Підлсуська І.
27. Солоненко І.
28. Стоякін В.
29. Сушко О.
30. Тимків Я.
31. Тодоров І.
32. Трацевич Т.
33. Рибаченко В.
34. Фомушкін
35. Якименко Ю.
36. Янченко А.