Коментарі
Перегляди: 1562
16 серпня 2019

У парламенті має бути окремий Комітет з питань тимчасово окупованих територій і реінтеграції

У  парламенті має бути окремий Комітет з питань тимчасово окупованих територій і реінтеграції, оскільки це окремий  серйозний пласт роботи передовсім на законодавчому рівні, – пише на своїй сторінці у Fаcebook політична аналітикиня Фонду «Демократичні ініціативи»  Марія Золкіна, коментуючи  пропозицію  партії «Слуга народу» віднести до відання Комітету з питань прав людини і національних меншин і питання щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

«Тут і проблеми підконтрольного Донбасу, і внутрішньо переміщені особи, і наслідки окупації, які вимагають особливого регулювання відносин з громадянами з окупованих територій, і питання майбутнього перехідного періоду, тобто, роботи – хоч греблю гати, – пояснює вона. –  Не впевнена, що один комітет, де і нацменшини, і права людини це подужає. Подивимося згодом на його персональний склад, але є обґрунтовані сумніви. У попередньому скликанні парламенту можна було на пальцях перерахувати депутатів, яким «боліло» питання окупації і її наслідків і які, це важливо, розумілися на темі. Не хочеться, аби навіть за наявності Комітету доля цих політик лишилася такою самою».

Ще одною проблемою такого поєднная в одному  Комітеті  може стати  нівелювання пріоритетності  цих  серйозних  сфер  діяльності, вважає   Марія Золкіна.

«Ще одна проблема, яку я бачу у саме такій конфігурації Комітету, зводиться до того, наскільки пріоритетним і винятковим, якщо хочете, є саме цей напрямок, якщо його поєднують з широкою сферою захисту прав людини. Не схильна бачити конспірологію в тому, що і нацменшини тут же опинилися, думаю, що поступки Росії, яких зараз багато хто боїться, якщо і замайорять, то стануть реальністю явно не завдяки чи за допомогою трюку з поєднанням нацменшин та реінтеграції в одному комітеті».

Але найбільше занепокоєння викликає   бажання віддати цей Комітет опозиції,  зазначає   аналітикиня.

«Якій? – акцентує увагу Марія Золкіна. – Найгірший сценарій  – це, безумовно, ОПЗЖ, які рвуться «до влади» в питаннях Донбасу, які самі і пропонували такий комітет профільний, які живляться та паразитують на темі миру і реінтеграції».

На думку Марії Золкіної,  цей Комітет партія влади не повинна нікому «віддавати».

« Бо конфлікт з Росією –  це перетин і національної безпеки, і міжнародних відносин, і внутрішньої політики стосовно реінтеграції в майбутньому, – пояснює  експертка. –  Логічно, аби те, що Президент просуватиме на рівні політики нацбезпеки і у міжнародному форматі заради врегулювання конфлікту, було гарантовано відповідним продовженням цієї ж лінії у профільному комітеті. Якщо ні, то хочеться бачити державницьку позицію інших парламентських партій, аби не допустити монополізації голосу цього комітету сумнозвісними опзж-есниками».

Останні новини з категорії Коментарі

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Росіяни обмінюють снаряди на їжу – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко про військову допомогу для України від США, наскільки вистачить 61 млрд для ЗСУ та як швидко Україна отримає зброю від США
22 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024