Події
Перегляди: 1812
8 лютого 2012

У Києві триває 12-й Міжнародний тиждень НАТО, присвячений співпраці України з НАТО

6 лютого 2012 року у Києві на базі Національного університету оборони України розпочався щорічний, уже 12-й Міжнародний тиждень НАТО. У заході беруть участь представники Міністерства оборони України, Служби безпеки, Міністерства з надзвичайних ситуацій, Міністерства закордонних справ, представники Дипломатичної академії при МЗС України, активісти громадських організацій. Сторону Північноатлантичного Альянсу представляє Оборонний Коледжу НАТО у Римі. Крім того, цього року уперше в заходах беруть участь представники школи НАТО в Обераммергау, які поділяться з українськими офіцерами практичним досвідом підготовки та проведення військових операцій у різних місіях Альянсу. Відтак серед представників Альянсу – начальник оборонного коледжу НАТО, генерал-лейтенант Арне Бард Далгау, підполковник Роланд Іфферт зі школи НАТО (Німеччина), підполковник Роберт Пайпер (Велика Ббританія), підполковник Річард Елліс (Франція).

Як повідомив під час відкриття заходу начальник Національного університету оборони України, генерал-лейтенант Василь Телелін, протягом тижня НАТО пройдуть 12 лекцій, де будуть розглянуті питання викликів у сфері безпеки, еволюції самого Альянсу, його організації, структур та можливостей розширення, а також варіанти співробітництва НАТО з українськими організаціями. Телелін наголосив, що цей захід відрізняється тим, що є не звичним форумом, а навчальним процесом. І попри те, що Україна залишається позаблоковою державою, їй усе одно важливо набувати досвіду країн Альянсу, а також перевірити свої можливості.

В свою чергу Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Генрік Літвін заявив, що Польща не розуміє, в чому Україна вбачає позитиви від своєї позаблокової доктрини безпеки. «Сподіваюсь, ми зможемо порозмовляти про це під час 12 тижня НАТО і будемо знати більш конкретно, більш докладно, як Україна позитивно розуміє свою місію, свій позаблоковий статус», – наголосив посол.

Водночас начальник оборонного коледжу НАТО генерал-лейтенант Арне Бард Далгау відзначив, що проведення міжнародного тижня на тему "НАТО: спільні відповіді на спільні виклики у сфері безпеки" все ж свідчить про високий рівень співпраці між Україною та Альянсом, а також наголосив, що заходи такого формату проводяться лише в Україні.

Читаючи лекцію на тему «Стратегічні виклики сучасним операціям НАТО», генерал-лейтенанта (у відставці) Джо Годдеріджа ще раз нагадав українцям, що НАТО – це організація, яка відкрита для нових членів, вона заснована на принципах колективної безпеки та спроможна до залучення у свої лави нових країн.

А доктор Карл Камп, який виступив із лекцією «Еволюція НАТО – від саміту у  Лісабоні до саміту у Чикаго», розповів про дві події – арабську весну та наслідки світової фінансової кризи, які, на його думку, дуже вплинули на політичну ситуацію в світі. Увага була зосередження й на проведенні чиказького саміту та очікуваних від нього результатів.

12-й міжнародний тиждень проходить у Києві з 6 по 10 лютого відповідно до імплементаційної програми робочого плану військового комітету Україна-НАТО на 2011-2012 роки.


Аліна Сиркіна, Яна Ігнатенко,
учасники тижня НАТО, студенти 2-го курсу Донецького Національного університету
 

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024