Події
Перегляди: 3460
26 грудня 2021

У Дніпрі презентували результати опитування про те, що українці знають та думають про права людини

21 грудня у Дніпрі презентували результати третьої хвилі опитування «Що українці знають та думають про права людини», проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром прав людини ZMINA.

За його словами соціального аналітика "Демініціатив" Андрія Сухарини, який представив результати опитування, респондентів запитували про те, наскільки цінними для них є такі поняття, як свобода, безпека, справедливість та інші. Усього опитали дві тисячі людей за певними територіальними зонами “Північ”, “Захід”, “Південь”, “Схід” та “Донбас”. Зокрема, опитали двісті мешканців Дніпропетровщини.

За результатами опитування, на першому місці для усіх жителів України лишається свобода. Її назвали найголовнішим ціннісним пріоритетом 84% опитаних.

Що стосується Східної України (зокрема Дніпропетровської області), то на другому місці у переліку основних цінностей для її жителів (після свободи) йде безпека (77% опитаних), на третьому – справедливість (74% опитаних), далі – вільний розвиток особистості (68% - найбільший показник в України) і рівність (64%).

Близько 27% жителів сходу вважають, що за останній рік ситуація із дотриманням прав людини в Україні погіршилася.

«Найбільша проблема пов'язана з соціально економічним блоком – це невиплата зарплат, недотримання якихось соціальних послуг, виплат. З таких, що суттєво змінилося за останні роки, – багато людей заявило про порушення захисту персональних даних, коли дані респондентів отримують незрозуміло звідки певними структурами», – зазначив Андрій Сухарина.

Медіаменеджерка Центру з прав людини Zmina Ірина Іванченко каже, що опитування має на меті освітню функцію: розповісти, що таке права людини, та дізнатись взагалі, чи знають про них українці. Як виявилось, багато людей не знають про свої базові права і плутають їх з трудовими, констатує вона.

За словами голови Центру прав людини Zmina Тетяни Печончик, ситуація з COVID-19 змусила українців більш активно захищати свої права. Якщо у 2016 році 42% всіх опитаних респондентів вдавались до захисту своїх прав у повсякденному житті, то наприкінці 2020-го таких було вже 60%.

Це опитування проводять на території України кожні два роки, починаючи з 2016-го.

  • Загальне репрезентативне опитування дорослого населення проводили з 6 по 19 жовтня 2020 року.
  • Усього опитали 2002 респонденти в усіх областях України та місті Києві, крім непідконтрольних уряду України територій.
  • Максимальна похибка вибірки не перевищує 2,2%.
  • Дані подаються з аналогічними дослідженнями 2016 і 2018 років.

    Джерело: Suspilne.media

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024