Події
Перегляди: 2005
3 вересня 2012

У день виборів до парламенту України Консорціум у складі "Демініціатив", КМІС та Центру Разумкова проведе Національний екзит-пол'2012

У день виборів до Верховної Ради України консорціум "Національний екзит-пол’2012", до якого входять Фонд "Демократичні ініціативи"  імені Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, проведуть Національний екзит-пол’2012. Управління проектом, фінансовий і медійний менеджмент екзит-полу здійснюватиме Фонд "Демократичні ініціативи". Опитування виборців проводитимуть Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) і Центр Разумкова. Про це повідомили сьогодні керівники цих організацій на прес-конференції в медіа-холі УНН.

 

 

Директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна відзначила, що їхній Фонд буде проводити вже 12-ий екзит-пол. Адже у 1998 році вони вперше проводили такий екзит-пол в Україні. "Ми повністю відкриті у своїй методології, у своєму фінансуванні, у нас є наглядова рада. Тобто, ми повністю відкриті і в процесах, і в результатах", - наголосила соціолог.

 

У свою чергу генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто розповів, що вони будуть використовувати ту методологію, яку застосовували у 2010 році, і це буде методика "Єдиного кроку". "Ми відбираємо 300 дільниць і робимо дві репрезентативні підвибірки. Центр Разумкова і КМІС матимуть окремі вибірки, це додатковий спосіб контролю. І потім з певним кроком відбираємо, кого треба опитувати. Якщо явка буде нижчою, то ми опитаємо відповідно менше людей і збережуться відповідні пропорції", - пояснив В.Паніотто. Він додав, що статистична похибка вибірки з врахуванням дизайн-ефекту не перевищуватиме 1,3%, але є ще статистичні похибки, які залежать від різних факторів. "Виходячи з досвіду попередніх екзит-полів, ми припускаємо, що помилка вибірки не перевищить 2,5%", - сказав експерт.

Директор  соціологічної служби Центру імені Разумкова Андрій Биченко сказав, що їхні інтерв’юери проводитимуть опитування тією мовою, якою зручніше відповідати респонденту. А що стосується анкети, то вона повторюватиме бюлетень і буде, відповідно, українською мовою. "Під час проведення дослідження нам дуже важливо не нав’язувати свою думку респондентам, а саме вивчати їхню думку. Тобто, зрозуміти – що думають вони. І відповідно до цього будується мовна політика в усіх дослідженнях", - підкреслив фахівець.

І.Бекешкіна розповіла, що їх фінансуватиме кілька міжнародних донорів. А саме Міжнародний фонд "Відродження", Європейська комісія, програма Matra Посольства Королівства Нідерландів в Україні, Національний Фонд підтримки демократії (США), РАСТ, проект UNITED.

"Проект екзит-пол включає, окрім проведення власне екзит-полу у день виборів, ще кілька програм і заходів досить серйозних і масштабних. По-перше, це передвиборчі опитування. Одне ми вже пройшли, ще два зробимо і одне буде після виборче опитування. Все це йде в комплексному проекті екзит-пол. Також проект включає навчання журналістів, експертні опитування. Що стосується самого екзит-полу, опитування в день виборів, то на 400 дільницях цей компонент коштує приблизно 130 тис доларів", - уточнила І.Бекешкіна і додала, що ще є передвиборчі опитування, післявиборчі опитування, опитування на двох мажоритарних дільницях – і на кожний округ потрібно близько 20 тис дол.

За словами директора Фонду "Демократичні ініціативи", перший раз екзит-пол буде оприлюднений одразу після закриття виборчих дільниць, потім через три години після закриття дільниць. І деталізований звіт буде через 5-7 днів після одержання паперових анкет", - уточнила експерт. Вона додала, що проводитимуть екзит-поли тільки у двох мажоритарних округах, тому що соціологи вирішили, що краще зосередитися на загальнонаціональному виборчому округу. "Визначати округи будемо з колегами з "ОПОРИ" і КВУ у тих округах, де буде найбільш напружена боротьба. Ніяких потужностей нашої достатньої соціології не вистачить на всіх мажоритарних округах", - сказала І.Бекешкіна.

Також на час проведення Національного екзит-полу’2012 будуть міжнародні спостерігачі, консультанти: російський центр "Левада Центр", консультанти Інститут публічних справ Польщі, відомий спеціаліст з проведення екзит-полів з Великої Британії, який фінансуватиметься коштом гранту Посольства Великої Британії.

Останні новини з категорії Події

На полях засідання Африканського Союзу в Аккрі: експерти з Південної Африки та України представили три аналітичні доповіді щодо взаємодії України та АС на шляху до африканської та світової безпеки

Експерти Гани, Південної Африки та України обговорили, як африканські країни можуть просувати зміни, які сприятимуть безпеці на африканськом...
23 липня 2024

Українці виявляють високу довіру європейським інституціям, проте більшість громадян все ще не відчуває себе європейцями – експертне обговорення даних соцопитування

З презентації опитування "Чи відчувають українці себе європейцями й наскільки довіряють європейським інституціям"
17 липня 2024

Чого досягає Кремль війною на виснаження і які втрати РФ можуть зупинити Путіна – обговорили експерти

З презентації аналітичної доповіді «Загрози нацбезпеці й оборонні тренди в Україні: аналітичний огляд тенденцій ІІ кварталу 2024 року»
5 липня 2024

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Основні інформаційні загрози Україні за квітень-червень 2024 року обговорили експерти
21 червня 2024