Події
Перегляди: 2278
18 жовтня 2016

У Брюсселі відбулася презентація аудиту виконання Мінських домовленостей

 

18 жовтня 2016 року в Брюсселі відбувся  круглий стіл «Аудит імплементації Мінських угод та реінтеграції захоплених територій: реальність та перспективи», під час якого чотири українські аналітичні центри (Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, VoxUkraine та Донецький інститут інформації) представили своє дослідження щодо виконання Мінських домовленостей і потенційних опцій розвитку ситуації.


Ключовим завданням аналітичного звіту «Не все спокійно на Східному фронті: аудит Мінських домовленостей та сценаріїв реінтеграції окупованих територій України» було розглянути стан імплементації Мінських угод з чотирьох різних, але взаємопов’язаних перспектив –зовнішньої політики, економіки, громадської думки щодо конфлікту та ситуації на окупованих територіях Донбасу з окресленням  найбільш ймовірних сценарії розвитку подій  у короткостроковій перспективі.

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  був однією з інституцій, що  готували аналітичний звіт, зокрема – в частині суспільних настроїв щодо Мінського процесу,  шляхів виходу з конфлікту і прийнятних для широкої громадськості  компромісів  у рамках  переговорів для врегулювання. Зокрема політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» Марія Золкіна  заначила:

- Громадська  думка   щодо  російської агресії та  «ціни», яку суспільство готове було б заплатити за завершення конфлікту,  розвивалася  паралельно із розгортанням  цієї агресії. Станом на сьогодні маємо очевидні тенденції та достатньо сталі щодо ключових  проблем  Мінського процесу   погляди    у сфері громадської думки. Так,   пріоритетним залишається підхід «не може бути миру за всяку ціну» – компроміси мають бути вибірковими,  домовлятися з агресором можна далеко не про все, а повернення окупованих наразі районів Донбасу не повинно супроводжуватися  наданням їм розширених чи «особливих» повноважень.  Формула «спочатку – безпека» також  стала трендом  у громадській оцінці балансу між безпековими і політичними положеннями Мінського процесу.  
Сьогодні  суспільна думка про конфлікт має свої «червоні лінії»: що  прийнятно, а що – неприйнятно для української сторони. Вихід за ці «червоні лінії»  цілком  очевидно може призвести до  активізації цілої низки внутрішньополітичних ризиків: делегітимізації ухвалених  рішень, остаточної втрати довіри до  ключових  органів державної влади, задіяних в ухваленні чи імплементації цих рішень,  протестів (як самоорганізованих, так і штучно   підготовлених  зацікавленими  у розгойдуванні ситуації в країні), остаточного політичного розбрату серед політичних сил, а також падіння довіри до західних партнерів.  Так,  ключовим висновком  у цій ситуації є те, що громадську думку  на цій стадії конфлікту та спроб його врегулювання не можна ігнорувати  ані внутрішнім, ані зовнішнім акторам. Звичайно – якщо  метою буде стратегічне і реальне    розв’язання конфлікту, а не формальне його зняття з міжнародного порядку денного. 

Повний текст звіту  читайте за посиланням: http://dif.org.ua/article/audit-implementatsii-minskikh-ugod-ta-reintegratsii-zakhoplenikh-teritoriy-ukraini

Дискусію організували Офіс зв’язку українських аналітичних центрів у Брюсселі ( Ukrainian Think Tanks Liaison Office in Brussels)  та Центр досліджень європейської політики (Centre for European Policy Studies (CEPS).

Останні новини з категорії Події

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Основні інформаційні загрози Україні за квітень-червень 2024 року обговорили експерти
21 червня 2024

Легендарна соціологиня Ірина Бекешкіна увійшла до рейтингу NV «Люди десятиліття»

Видання NV склало список співвітчизників, які відіграли провідну роль в Україні за останнє десятиліття, куди ввійшла й Ірина Бекешкіна
18 травня 2024

Нове глобальне партнерство: що треба врахувати Україні задля розширення співпраці з Катаром – Марія Золкіна

Марія Золкіна підбила підсумки візиту української експертної делегації до Катару, проведеного в межах проєкту "Нове глобальне партнерство дл...
10 травня 2024

Виклики європейської політики пам’яті про Другу Світову в контексті російсько-української війни — експертне обговорення

Матеріали круглого столу «Ніколи знову? Виклики європейської політики пам’яті про Другу світову в контексті російсько-української війни».
9 травня 2024