Туристичний сезон 2024: Одеса перед викликами третього літа повномасштабної війни

Михайло Шабанов,
політолог,
доцент кафедри політології
ОНУ імені І. І. Мечникова

 

Одеса курортна в загальних обрисах

Навіть у вкрай важкі воєнні часи Одеса залишається містом, що приваблює людей з усієї України та світу. Однак після повномасштабного вторгнення кількість туристів помітно скоротилася. Зменшення відбулося як за рахунок іноземців, так і гостей з інших регіонів країни, зокрема, тимчасово окупованих території та тих, де тривають активні бойові дії. Багато одеситів також переїхало за кордон, полишивши або закривши свій бізнес, який у багатьох випадках був безпосередньо пов’язаний з туризмом та культурним відпочинком. Йдеться про закриття ресторанів, кав’ярень, крамниць, невеликих торговельних точок біля моря тощо. Чи повернуться їхні власники найближчим часом? Однозначної відповіді на це актуальне питання немає. Частково це пов'язано з тим, що відновлення ділової активності вимагає наполегливих зусиль і нових фінансових вкладень.

За цих умов обласна влада активно шукає шляхи зменшення податкового навантаження на бізнес. Це стосується передусім бізнесу, який безпосередньо постраждав від російських обстрілів. А обстріли в регіоні практично не припиняються. Достатньо згадати руйнування, що спричинив ворог у відомому курортному селищі Затока. Від наслідків російських злочинів потерпає й Одеса. Втім, протягом усіх років повномасштабної війни туристичний бізнес у місті та регіоні загалом виклики витримує. Пік туристичного сезону для міста – це кінець червня-початок липня. У цей же час стартує активний відпочинок на курортах області загалом: Кароліно-Бугаз, Затока, Фонтанка, Чорноморськ, Грибівка та Санжейка. Проте вже цьогорічний початок літа в багатьох сенсах можна вважати показником успішності за кількістю відпочивальників. Загалом курортний сезон триває до 1 вересня. Однак приваблює й осіння, «оксамитова» його пора, хоча тут певні корективи може вносити погода. Порівняно з літом 2022 року нинішній курортний сезон більш продуманий і підготовлений до реалій. Одесити не шукають альтернативи літньому пляжному відпочинку, а можуть сповна їм насолодитися. Варто також наголосити, що між владою, бізнесом та відпочивальниками існує певний консенсус щодо формату курортного сезону. Проте все одно відчутні тотальні зміни в його обрисах.  До постійного психологічного стресу важко звикнути.   

У чому відмінність сезону 2024?

Попри руйнування архітектурних та культурних пам’яток, місто Одеса навіть після більш як двох років жахливої війни має значний потенціал у забезпеченні туристів усім необхідним. Туристична інфраструктура працює і приваблює гостей. Варто відзначити, що після початку повномасштабної війни і до сьогодні саме внутрішній туризм став основою для підтримки економічного балансу одеського бізнесу: багато людей їдуть до «Перлини біля моря» з інших міст та містечок України. Одеса притягує людей передусім морем і пляжами. М'який помірно-континентальний клімат є надзвичайно привабливим. Наразі такий відпочинок для багатьох є гарною альтернативою закордонним поїздкам. Людей не лякає навіть небезпека ракетних обстрілів чи морських протикорабельних мін, які періодично викидаються штормами.

До речі, кожен воєнний рік в Одесі має свої особливості. Так, у 2023 році пляжний сезон відкрили лише у серпні. Це було безпосередньо пов'язано з трагедією вибуху на Каховській ГЕС і значним забрудненням морської води. Відповідно, повноцінно працювали лише шість обладнаних пляжів.


Люди відпочивають біля моря. Фото: Новини.LIVE,  18 квітня 2024.

В Одесі почався курортний сезон: які локації та пляжі вже працюють. 3 червня 2024 р. Фото: Видання «Море».

У 2024 році пляжний сезон офіційно стартував з 8 червня. Ступінь готовності влади до нього можна визначити як високий. На це вказує багато моментів. Директор департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Одеської міськради Іван Ліптуга, характеризуючи загальну готовність до нового курортного сезону, повідомив, що в межах області фактично доступні для купання 20 локацій. Це досить велика цифра. Найбільша кількість припадає безпосередньо на Одеський район. Ці місцеві локації були належним чином підготовлені та проінспектовані представниками влади. Їхній стан постійно моніториться. Цього року вже спостерігається значна кількість відвідувачів пляжів: це й місцеві, й гості. Цікаво, що в довоєнні роки серед пляжників переважали гості курорту. Сьогодні ж значну частку становлять одесити та жителі області. Причому одесити активно освоюють пляжі, розташовані навіть за межами Одеського району.

Звісно, «гарячий» сезон на морі – це літо. Проте туристи їдуть до Одеси протягом усього року. За даними видання Юг.Today, важливим фактором приваблення туристів сьогодні є «наявність бомбосховища у готелях або громадських місцях. Адже заклади, які обслуговують людей, не можуть працювати, якщо у них немає укриттів або інструкції для клієнтів, де знайти найближче укриття». Фактично готелі зобов’язані убезпечити людей та мати відповідні можливості для цього. Існує тенденція до встановлення мобільних укриттів. Як повідомляє видання Інтент, такі укриття облаштовано в районі Траси здоров'я, що простягається вздовж узбережжя. Також приміщення-укриття встановили в парку «Юність». Серед іншого, міська влада Одеси взяла на себе функції «забезпечення обстеження морського дна, оповіщення про тривогу та інформування відпочивальників про наявність укриття поблизу». Зокрема, працює водолазно-рятувальна служба. Крім того, ще в травні до підприємців міста було доведено інформацію про необхідність «дотримуватися вимог Одеської обласної військової адміністрації». Тому йдеться, зокрема, і про відповідальність одеських підприємців.

Гостей приваблює безпечний відпочинок, хоча водночас вони самі можуть ігнорувати заборони з боку служб, що покликані цю безпеку гарантувати. На жаль, така тенденція зберігається з початку повномасштабної війни і якщо щось і змінюється, то дуже повільно. Тому головною проблемою сезону, як і в попередні воєнні роки, залишаються стихійні пляжі. Наразі поліція та муніципальна варта стежать, щоб відпочивальники їх не відвідували. Однак не завжди вдається зафіксувати порушення через велику кількість охочих відпочити біля моря й подалі від контролю.

Наразі туристи повинні зважати на цілу низку заборон. Наприклад, не перебувати на пляжі під час повітряної тривоги, не можна купатися за межами спеціально відведених для цього місць. Крім того, під час шторму всім плавзасобам заборонено перебувати на пляжах або виходити в Чорне море. Виняток зроблено лише для рятувальних служб. Ну й, звісно, тривають перевірки військовозобов’язаних чоловіків. Тому чоловікам-туристам краще завчасно оновити свої дані у визначений законом спосіб.

Під час курортного сезону активно працюють розважальні центри, ресторани, пляжні клуби, магазини та кав'ярні. Найбільше відпочивальників приваблювали та продовжують приваблювати нічні клуби. Біля моря навіть проводять концерти. Центром пляжних розваг, безумовно, є одеська «Аркадія». Можна сказати, що вона є безумовним маркером сезону в пляжному курортному відпочинку. Слід зауважити, що в Одесі є й комерційні, й муніципальні пляжі. На останніх можна відпочити та насолодитись морем і сонцем безплатно. Зокрема, в Аркадії розташовано два муніципальні пляжі.

На Аркадійській алеї в Одесі. Фото: Новини.LIVE

На жаль, нині на заваді роботі розважальної інфраструктури часто стають відключення світла. Підприємці дають раду цим викликам часу, але в такі періоди, окрім музики, можна почути й роботу генераторів.

Експертна думка

Відома одеська гідеса та блогерка Віолетта Дідук завзято наголошує на туристичному потенціалі Одеси навіть у воєнний час. Для багатьох туристів, зокрема й іноземних, серед яких чимало журналістів, Одеса стає відкриттям і дарує багато несподіванок, в тому числі як частинка єдиного європейського культурного простору. І попри жахливі ракетні удари люди, що приїздять до Одеси, надихаються містом.

Віолетта Дідук наголошує на важливості дотримання заходів безпеки під час екскурсій вулицями міста. Крім того, на її думку, для Одеси надзвичайно важливо «зберегти всю туристичну інфраструктуру під час війни, дбати про працевлаштування людей, постійну роботу бізнесу, який орієнтований на курортний сезон і не тільки». Ще одна важлива річ – «відпочинок в Одесі для українських військових». Вони охоче відвідають екскурсії, проходять реабілітацію, відновлюють сили біля моря тощо. Сама атмосфера Одеси є цілющою.

На цих аспектах вона наголосила, зокрема під час ток-шоу «Хліба й видовищ», що зібрало на одеському телеканалі Перший міський експертів з питань бізнесу та відпочинку в курортний сезон.

Висновки

Туристичний сезон в Одесі вже розпочався. Він не став винятковим. Радше яскраво окреслив традиційні проблеми, негаразди та зусилля, як їх подолати. На перебіг сезону прямо впливають два фактори: воєнна ситуація та погодні умови. Погода сприяє відпочивальникам, однак воєнна ситуація залишає багато питань, які необхідно розв’язувати, намагаючись не наражати людей на небезпеку. Відповідно, безпека стає тим чинником, що в наш час безпосередньо може заохочувати до відпочинку біля моря. Або навпаки. Попри те, що ворог завдавав та завдає по узбережжю Одеси удари балістикою та атакує «шахедами», одесити упевнені в необхідності проведення курортного сезону. Вони сповнені оптимізму. Водночас можна зауважити і певний негативний аспект психологічного «звикання» до сигналів повітряної тривоги та нехтування необхідністю перебувати в укриттях у цей час.

Гості міста сьогодні – це різні люди, з абсолютно різними умовами життя та доходами, абсолютно різного віку. Серед них багато людей, що шукають або вже знайшли у місті прихисток (наприклад, ВПО), хтось намагається відволіктися від реалій війни, хтось просто прагне побачити море та відчути знаменитий одеський колорит. Іноземні туристи, серед яких багато представників журналістської спільноти, пишуть та знімають про повномасштабну війну, російські злочини, цікавляться життям Одеси та одеситів, пам’ятками архітектури, культурними здобутками. Для іноземних туристів місто відкривається новими гранями, вони вважають за необхідне підтримати європейський вибір українців, взяти участь у волонтерстві тощо. Не можна сказати, що туризм в Одесі поставлено на паузу. Туристичний бізнес намагається пристосуватись до нових, більш жорстких умов, і це йому вдається завдяки зусиллям людей.

Туристичний бізнес для міста – це насамперед робочі місця та підтримка економіки. Тому важливо зберігати та посилити його потенціал навіть за вкрай важких умов повномасштабної війни, коли ворог прагне знищити в тому числі туристичну інфраструктуру та культурні пам’ятки, що приваблюють людей з усіх куточків світу.

Останні новини з категорії Аналітика

Туристичний сезон 2024: Одеса перед викликами третього літа повномасштабної війни

Про особливості цьогорічного туристичного сезону в Одесі, його принади, проблеми та зусилля їх подолати – в статті Михайла Шабанова
5 липня 2024

Бізнес Чернігівщини через два роки після звільнення: проблеми і перспективи

Про стан бізнесу у Чернігівській області за два роки після від звільнення регіону від російських окупантів - у статті Миколи Кірєєва та Лари...
27 червня 2024

Нова політична епоха в ПАР: чи стане вона проукраїнською?

Про новий політичний розклад у ПАР, позиції основних партій та чи зміниться позиція ПАР щодо України - аналізує Дзвінка Качур
25 червня 2024

Молдова напередодні президентських виборів: ключові актори та точки суспільного напруження

Аналітичний огляд передвиборчої ситуації у Республіці Молдова - у статті Маріанни Присяжнюк
13 червня 2024