Події
Перегляди: 1100
5 липня 2019

Свідомий вибір нових політиків

Під час брифінгу представників громадської ініціативи «Виборча Рада UA» та «Фонду демократичних ініціатив» 5 липня в Одесі експерти дали загальну оцінку передвиборчій кампанії, розглянули динаміку рейтингів політичних партій, а також наголосили на важливості свідомого вибору громадян. Подробиці дізнавалася наша знімальна група.

Тема «нових облич» в українській політиці є однією з найбільш популярних серед виборців. Організовані дослідження продемонстрували наявність нових, але при цьому і досить професійних людей в списках майже всіх партій, які мають шанси потрапити до Ради.

Євген Бистрицький, голова громадської ініціативи "Виборча рада UA":

Нам би хотілося, щоб вибір був більш свідомий. Чому? Тому що зараз, на відміну навіть від президентських виборів цього року, вибір парламенту — це вибір нового уряду, це вибір нової стратегії розвитку України, це вибір продовження реформ, це вибір нашого життя з вами, які будуть тарифи, як ми будемо жити, на що нам сподіватися взагалі в майбутньому. Це надзвичайно важливо і тому ми хотіли би привернути увагу виборців, щоб вони вибирали партію і голосували не за що подобається, а додавали до цього ще розуміння, а  що пропонує ця партія.

Також Євген Бистрицький висловив прогноз про те, що після парламентських виборів громадянське суспільство буде об’єднуватися для  впливу на новий уряд і це вселяє надію на поліпшення. Влада поки не може встановити такі прямі контакти з народом без того, щоб громадські організації не допомагали виявляти найбільш критичні питання для розвитку країни. Окремо на зустрічі обговорили  електоральні особливості Півдня України.

 Ірина Бекешкіна, директорка Фонд "Фонд демократичні ініціативи":

Серед тих, хто визначився з вибором, 55 % — це партія Слуга Народу на Півдні за нашими результатами. Навіть якщо взяти Схід — це 42 %. Якщо Захід, Центр — це теж чимало, 32 -35%. Південь у цьому сенсі б’є рекорди. Ще прохідні на Півдні Опозиційна партія «За життя», але набагато менше 14,2% і ще прохідна на Півдні партія «ВО Батьківщина» 7 %. І не так багато невизначених — 10%.

За словами директорки «Фонду демократичних ініціатив»,  переважна більшість громадян — 73 % — виступають за проведення дебатів між учасниками виборчого процесу. А першочерговими для українців є такі реформи як антикорупційна, пенсійна, реформи охорони здоров’я, системи соціального захисту та органів правопорядку — суддів, прокуратури, поліції.

 

 Оригінал: ГЛАS,

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024