Події
Перегляди: 2395
1 квітня 2014

СТИПЕНДІАЛЬНА ПРОГРАМА ДЕМОКРАТІЇ ІМЕНІ ІЛЬКА КУЧЕРІВА

КОНКУРС ЗАЯВОК НА ОТРИМАННЯ СТИПЕНДІЇ: УКРАЇНА

 

"Я вірю, що люди можуть та повинні прагнути змінювати світ на краще."

Ілько Кучерів (1955 – 2010), Засновник Фонду «Демократичні Ініціативи», Україна

1. Цілі

Стипендіальна Програма Демократії ім. Ілька Кучеріва сприятиме просуванню демократичних практик в Україні шляхом підтримки професіоналів з незалежних демократичних та правозахисних НУО та аналітичних центрів. Стипендіати з України зможуть отримати досвід в усталених незалежних аналітичних центрах Європейського Союзу, які мають досвід демократичних трансформацій та захисту прав людини.

Програма буде надавати наставництво та можливості співпраці та спілкування чотирьом стипендіатам з України, з метою отримання практичних навичок, взаємодії з іншими дослідниками та обміну досвідом з усталеними аналітичними центрами та НУО в ЄС. Стипендіальні програми повинні зосередитися на специфічних питаннях демократичних змін (наприклад: свобода преси, конституційне право, парламентська демократія, судове право, ґендерна рівність, дослідження громадської думки, виборчі процеси, вільні та чесні вибори, підвищення демократичної обізнаності серед населення та ін.)

Стипендія включатиме у себе:

  • Наставництво у розробці дослідницького проекту стипендіата, професійне редагування та публікацію цього дослідження,
  • Чотиритижневе перебування у приймаючому аналітичному центрі в Європейському Союзі, а також
  • Участь у щорічній Конференції аналітичних центрів та впливових осіб PASOS.

2. Критерії відповідності вимогам

Дослідники, політичні аналітики та професіонали, які є співробітниками українських незалежних аналітичних центрів, інституцій політичного аналізу, демократичних та правозахисних НУО. Заохочуються заявки на участь з усіх регіонів України.

 

3. Останній строк подачі заявок (на електронну скриньку: democracyfellowship@pasos.org)

опівночі за Центральноєвропейським часом (CET), понеділок, 14 квітня 2014 року

==============================================================

4. Ілько Кучерів (1955-2010)

Ілько Кучерів був видатним діячем українського громадського руху. Він боровся за незалежність України та докладав усіх своїх зусиль для того, щоб Україна стала демократичною європейською країною.

У 1980-х роках Ілько брав участь у дисидентському русі та був членом організаційного комітету Народного Руху України. У 1992 разом з національним рухом В’ячеслава Чорновола він започаткував «Демократичні Ініціативи», незалежний центр соціальних досліджень. «Демократичні Ініціативи» набули статусу Фонду у 1996 році.

Ілько Кучерів був засновником Фонду «Демократичні Ініціативи» (ФДІ) та зробив значний внесок у просування демократичних ідей в Україні. Вже на початку 1990-х років він розумів важливість громадської думки у процесі розвитку громадянського суспільства, та ФДІ був першою організацією, що надавала результати соціальних досліджень широкому загалу та навчала журналістів розуміти та інтерпретувати результати опитувань громадської думки.

Фонд «Демократичні Ініціативи» став засновником незалежного Національного Екзит-Полу в Україні. Перший екзит-пол був проведений у 1998 році, з тих пір ФДІ проводить такі опитування під час всіх виборчих кампаній. До сьогодні дані опитувань, що надаються ФДІ, вважаються авторитетними. Під час президентських виборів 2004 року, коли дві фірми, що проводили соціологічні опитування, зфальшували результати на користь Віктора Януковича або відмовились від публікацій результатів своїх екзит-полів під тиском правлячої у той час влади, об’єктивна позиція Фонду «Демократичні Ініціативи» та партнерів по Національному Екзит-Полу довела, що Віктор Ющенко був переможцем у виборчих перегонах.

Впродовж своїх останніх років, Ілько важко працював, налагоджуючи контакти з партнерами у східноєвропейських країнах, особливо з аналітичними центрами, завдяки чому ФДІ напрацьовував досвід у питаннях європейської інтеграції та членства у НАТО та інших європейсько-атлантичних структурах.

Залучаючи журналістів, політичних аналітиків, політиків, дипломатів та громадських активістів з радикально протилежними поглядами до цивілізованого обговорення найгостріших тем та проблем суспільства, Ілько намагався зробити Фонд «Демократичні Ініціативи» потужним аналітичним центром, що продукуватиме оригінальні дослідження та навчальні програми, та матиме вплив на політиків та громадську думку у широкому спектрі питань, включаючи права, безпеку та демократичні свободи та процеси.

Ілько Кучерів помер у 2010 році, лишаючи по собі далекосяжні плани діяльності свого Фонду та 20-річні плани демократичного розвитку країни.

===============================================================

5. Партнери проекту

Стипендіальна Програма Демократії імені Ілька Кучеріва – це проект PASOS (Асоціації Аналітичних Центрів за Відкрите Суспільство), проводиться разом з Фондом «Демократичні Ініціативи» ім. Ілька Кучеріва (ФДІ), Україна, та Інститутом Справ Публічних, Польща. Ця програма стала можливою завдяки фінансовій підтримці Національного Фонду Підтримки Демократії (NED).

6. Наставництво 

Стипендіати будуть працювати з приймаючою організацією впродовж 4 місяців проектної співпраці та наставництва, та проведуть до 4 тижнів у офісі приймаючого аналітичного центру. Стипендія також передбачає персональний практичний тренінг з експертом приймаючого аналітичного центру. Ціль – надати можливість наставництва на місцях для отримання глибинного інтерактивного досвіду демократичних трансформацій та захисту прав людини.

7. Дослідницький проект

Проект повинен включати:

  1. Дослідницький проект з тематичним фокусом на питаннях демократичної трансформації (таких як: свобода преси, конституційне право, парламентська демократія, судове право, ґендерна рівність, дослідження громадської думки, виборчі процеси, вільні та чесні вибори, підвищення демократичної обізнаності серед громадськості та ін.) Фінальна версія дослідження буде професійно відредагована спеціалістами PASOS та оприлюднена на веб-сайті PASOS.
  2. Візит до приймаючого аналітичного центру в одній з країн ЄС (включаючи країни, що нещодавно приєдналися до Європейського Союзу).

8. Бюджет стажування

Кожен стипендіат отримає максимум 2900 (дві тисячі дев’ятсот) доларів США на покриття витрат, пов’язаних з міжнародними та місцевими подорожами, витрат на відкриття віз, якщо це буде необхідно, а також харчування та проживання впродовж чотирьох тижнів перебування в приймаючій організації.

Кожна приймаюча організація отримає 1800 (одну тисячу вісімсот) доларів США для оплати гонорарів наставникам та 500 (п’ятсот) доларів США для покриття накладних витрат для прийому стипендіата. Ці суми включають всі податки.

9. Подання заявок

Апліканти повинні надати ВСІ наступні матеріали:

1.       Лист-заявку (1-2 сторінки) та лист підтримки від керівника організації, в якій працює заявник в Україні.

2.       Дослідницьку пропозицію (макс. 6 сторінок формату А4), включаючи чітко сформульовану проблему дослідження, обґрунтування проблеми, методологію дослідження та очікувані результати дослідження.

3. Імена працівників та контактну інформацію приймаючої організації у Європейському Союзі для чотиритижневого стажування (якщо таке можливо, треба надати лист-рекомендацію від приймаючої організації).

Особи, які відповідають критеріям, вказаним вище, запрошуються подавати пропозиції для участі в цьому тендері, у відповідності з наступними критеріями та надсилати електронні листи Джефу Ловіту (Jeff Lovitt), виконавчому директору PASOS на адресу: democracyfellowship@pasos.org

10. Процедура відбору переможців

Відбір базуватиметься на поданні змістовних пропозицій, що відповідають критеріям, вказаним у оголошенні про конкурс, та рекомендаційного листа від приймаючої організації.

Стипендіати будуть відібрані Організаційним Комітетом Стипендії, що складатиметься з трьох волонтерів-членів Комітету, а також представників Секретаріату PASOS без права голосу.

Члени Організаційного Комітету:

Ірина Бекешкіна, Виконавчий Директор Фонду «Демократичні Ініціативи» ім. Ілька Кучеріва (ФДІ), Україна

Яцек Кухарчик, Президент Виконавчої Ради Інституту Справ Публічних (ISP), Польща

Григорій Мєсєжніков, Президент Інституту Публічної Політики (IVO), Словацька республіка

PASOS оприлюднить результати відбору на своєму веб-сайті.

Пріоритет буде наданий тим аплікантам, які вже продемонстрували таабо можуть підтвердити зацікавленість в проектах європейського аналітичного центру (PASOS готовий допомогти зв’язатися з визначеними аналітичними центрами ЄС від імені заявника, якщо аплікант підготує дуже сильну заявку, але все ще не може налагодити робочі відносини з приймаючою організацією).

Заявка повинна мати або листа підтримки від приймаючої організації або надати контактну інформацію особи, яка працює над вказаною темою дослідження в приймаючій інституції. Всі заявки повинні бути написані англійською мовою, а заявники повинні демонструвати високий рівень володіння англійською мовою.

Додаткові критерії для відбору включатимуть:

1. Попередній досвід проведення досліджень.

2. Визначення постійної дослідницької роботи в приймаючій організації та можливість працювати разом з командою дослідників приймаючої організації.

3. Інноваційний компонент, вчасність та потенційний вплив на ключових осіб запропонованого стипендіального проекту.

11. Про партнерів проекту

PASOS - www.pasos.org

PASOS (Асоціація Аналітичних Центрів за Відкрите Суспільство) – це мережа 56 незалежних аналітичних центрів у Центральній та Східній Європі та Центральній Азії. Асоціація просуває та захищає цінності відкритого суспільства, включаючи демократію, верховенство права, належне управління, повагу до прав людини та їх захист, економічний та соціальний розвиток, шляхом підтримки незалежних аналітичних центрів. Задля виконання своєї місії PASOS реалізує проекти та проводить наступну діяльність: сприяння проектам транскордонної співпраці, організація мережевих заходів та надання можливостей участі у тренінгах для розвитку навичок та підвищення спроможності своїх членів (незалежних аналітичних центрів) та інших незалежних аналітичних центрів та адвокаційних НУО в регіоні роботи PASOS.

Інститут Справ Публічних, Польща - www.isp.org.pl

Інститут Справ Публічних (ІСП) – один з провідних польських мозкових центрів та незалежний центр аналізу та досліджень, заснований у 1995. Своїми дослідженнями, експертними висновками та рекомендаціями, сфокусованими на ключових питаннях громадського життя, ІСП виконує свою місію служіння громадянам, державі та громадськості загалом. ІСП співпрацює з експертами та науковцями з різноманітних дослідних інституцій у Польщі та інших країнах. Результати дослідних проектів презентуються на семінарах та конференціях, а також видаються у вигляді книжок, звітів та комюніке; вони розповсюджуються серед парламентарів, членів Уряду та адміністрації, а також вчених, журналістів та активістів НУО.

Фонд «Демократичні Ініціативи» ім. Ілька Кучеріва (ФДІ), Україна - www.dif.org.ua

ФДІ (Фонд «Демократичні Ініціативи» ім. Ілька Кучеріва) виріс з руху українських громадян – Народного Руху України – у 1992 році, продовжуючи ідеї активістів Руху щодо розвитку незалежної Української держави та урядування, ринкової економіки та громадянського суспільства. З того часу, ФДІ працював на досягнення своєї місії для підтримки переходу України до повноцінної демократії, кращого урядування, ринкової економіки та розвитку громадянського суспільства. Для досягнення своєї місії, Фонд «Демократичні Ініціативи» фокусує увагу на збільшенні громадянської обізнаності про важливі питання, які постають перед українським суспільством, досліджуючи ці питання, інформуючи та співпрацюючи з ключовими зацікавленими сторонами та розробляючи рекомендації для політичних діячів та широкого загалу.

Останні новини з категорії Події

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Основні інформаційні загрози Україні за квітень-червень 2024 року обговорили експерти
21 червня 2024

Легендарна соціологиня Ірина Бекешкіна увійшла до рейтингу NV «Люди десятиліття»

Видання NV склало список співвітчизників, які відіграли провідну роль в Україні за останнє десятиліття, куди ввійшла й Ірина Бекешкіна
18 травня 2024

Нове глобальне партнерство: що треба врахувати Україні задля розширення співпраці з Катаром – Марія Золкіна

Марія Золкіна підбила підсумки візиту української експертної делегації до Катару, проведеного в межах проєкту "Нове глобальне партнерство дл...
10 травня 2024

Виклики європейської політики пам’яті про Другу Світову в контексті російсько-української війни — експертне обговорення

Матеріали круглого столу «Ніколи знову? Виклики європейської політики пам’яті про Другу світову в контексті російсько-української війни».
9 травня 2024