Події
Перегляди: 2167
8 вересня 2016

Скосили «Леваду»

Наталія ЛЕБІДЬ

Україна молода

 

Сьогодні у росіян, ще спроможних мислити, – інтелектуальний траур. Тавро «іноземних агентів»накладено на соціологічну компанію «Аналітичний центр Юрія Левади», згідно із рішенням російського Мінюсту.

В «Левада-Центрі» обіцяють поборотися за скасування рішення, але до отримання перемоги соцдослідження «левадівці» згортають. «У самому неприємному для нас випадку організації доведеться або обмежитися тільки маркетинговими дослідженнями і припинити дослідження, що стосуються соціально-політичної ситуації, або взагалі ліквідувати організацію в статусі НКО», – заявляє соціолог «Левади» Карина Піпія.

«Я в ярості і в смутку», – прокоментував подію директор «Левади-Центру» Лев Гудков. Офіційна версія пов’язує діяльність «Левади» з фінансуванням з-за кордону, зокрема, зі США. Про це повідомили в Міністерстві юстиції Росії і прокоментували сказане так. Організація буцімто отримала грант від університету Вісконсіна в Медісоні, «який курує Міністерство оборони США». Також в ході перевірки з'ясувалося, що «Леваду» фінансували компанії з Великобританії, Норвегії, Швейцарії та США, а також Колумбійський університет і Університет Джорджа Вашингтона», – підвели риску в мінюсті РФ.

Між тим сам Гудков пояснив, що «Левада» не отримує жодного фінансування з бюджету, а тому виконує комерційні замовлення (маркетингові дослідження, дослідження споживчої поведінки), в тому числі для іноземних фірм. Якщо рішення Мінюсту скасувати не вдасться, то це означатиме фактичну ліквідацію центру.

«В статусі іноземних агентів вести соціологічні або маркетингові дослідження буде дуже важко. З огляду на рівень страху в нашій країні, люди і організації будуть відмовлятися мати з нами справу. Уже сьогодні надходять сигнали, що десь люди відмовляються відповідати на наші запитання (…) Зараз мова йде про настання нової фази політичної реакції або рецидиву тоталітаризму і різкого посилення силового блоку. З усією чекістської ідеологією радянського часу», – говорить Лев Гудков.

Щоб розібратися в термінології, нагадаємо, що «іноземними агентами» у північних сусідів звуться юридичні особи, що займаються «внутрішньополітичною діяльністю на замовлення іноземних держав». Те, що таке замовлення може існувати виключно у хворих головах російських зверхників, ролі не грає.

Негативна конотація поняття «іноземний агент» дуже добре відповідає пошукам «шпигунів» та й взагалі різномастих «ворогів народу», до чого російський соціум вкотре проявляє схильність та інтерес. Цікаво, що на «Леваду-Центр» настучали з так званого «Руху «Антимайдан». Після звернення у відповідні інстанції цих «пильних громадян» у «Левади» й почалися проблеми, здолати які, за словами Гудкова, майже неможливо. Адже досі не було прецедентів, за якими б російські суди скасовували рішення мінюсту.

Наразі офіційний сайт «Левади» вже не працює. Найгучніші дослідження «левадовців» існують тепер лише у схронах інших видань. З них ми дізнаємося про те, за три тижні до виборів в Держдуму РФрейтинг правлячої партії «Єдина Росія» різко впав. І що частка росіян, готових проголосувати за партію влади, за місяць зменшилася з 39 до 31 відсотка від числа всіх опитаних і з 57 до 50 відсотків серед тих, хто точно прийде на вибори.

У цитованому вище інтерв’ю «Радіо «Свобода» Лев Гудков також додає: «Насправді, їхні (можновладців РФ – «УМ» рейтинги падають дуже помітно і швидко. Падає рейтинг довіри і схвалення діяльності уряду – фактично він перейшов уже негативну оцінку. Дуже різко зросло невдоволення Думою: співвідношення тих, хто схвалює і не схвалює роботу депутатського корпусу – 30 до 60.

Те ж саме відбувається при оцінці діяльності губернаторів. Криза наростає, кінця їй не видно, і влада боїться наростання соціальної напруги. Їй більше не потрібні соціологічні опитування, вони не важливі, тому що влада усвідомила важливість телебачення як засобу маніпуляції громадською думкою. Тому акцент зроблений саме на цьому – на контролі над громадською думкою і маніпуляцією».

На батьківщині «Леваду-Центр» несподівано підтримав Генадій Зюганов. «Це повна маячня», – такпрокоментував лідер КПРФ рішення мінюсту. Манію визнавати всіх і вся «агентами» засудили і у Страсбурзі. «Рада Європи неодноразово закликала владу РФ відмовитися від цієї практики, яка шкодить розвитку громадянського суспільства в Росії», – заявив голова Ради Європи Деніел Хольтген.

Своє слово сказав і Держдеп США: «Ми глибоко стурбовані рішенням російського уряду включити«Левада-Центр» до списку «іноземних агентів» «Левада-центр» є «незалежною і самодостатньою організацією», – зазначив представник Державного департаменту Марк Тонер.

«Ну от і все – остання незалежна соціологічна структура в Росії –«Левада-Центр» визнана міністерством юстиції «іноземним агентом».

Все логічно, в тоталітарному суспільстві не може бути об'єктивної соціології. І взагалі жодних незалежних від влади організацій бути не може. І це вже не поміркований авторитаризм. Росія впевнено йде до диктатури. Нагадаю, що ми теж були близькі до цього – в ухвалених ВР 16 січня 2014 року диктаторських законах теж було про «іноземних агентів» – прямо списане з російських. Але – не дозволили», – написала на своєму Фейсбуці соціолог Ірина Бекешкіна.

Її колега Володимир Паніотто до сказаного додав: «По-моєму, прагнення оголосити Левада-центр «іноземним агентом» нагадує репресії радянської епохи або маккартизм в США. Перешкоджання роботі незалежних соціологічних центрів – це одна з ознак авторитарної системи управління, спроба обмежити доступ громадськості до інформації про стан суспільства. Це схоже на засекречування результатів Всесоюзного перепису населення 1937 року, з подальшим арештом і розстрілом ряду відповідальних працівників перепису, яких назвали «агентами іноземних розвідок».

І поки Росія підходить до парламентських виборів з доволі невтішними рейтингами «Єдиної Росії», ФБ-спільнота «Свободный Донбасс» друкує дані «проросійських соціологів» про те, що самопроголошену Донецьку республіку підтримують не більше 20% респондентів. Дані цікаві і «смачні», як і кожен заборонений плід. (Заборонений, звісно, на теренах ОРДЛО). Банальна, але правда: хто і як би не приховував справжні емоції соціуму, вони все одно візьмуть гору. Це лише питання часу.

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024