Опитування
Перегляди: 1585
20 листопада 2009

Східне партнерство: початок громадського виміру

Круглий стіл


Українське національне інформаційне агентство — Укрінформ
Організатор круглого столу — Фонд “Демократичні ініціативи”


Учасники:

• Євген Бистрицький – виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження»,
• Святослав Павлюк – заступник виконавчого директора польсько–української фундації ПАУСІ,
• Олександр Сушко – науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва,
• Олег Животовський – «Європейський вибір»
• Тетяна Поливана– експерт Міжнародного центру перспективних досліджень.
Модератор – Ілько Кучерів — директор Фонду «Демократичні ініціативи».



Питання до розгляду:

  • Що таке «Східне партнерство»? Значення створення Громадського форуму Східного партнерства як офіційної інституції, яка представляє голос громадськості у європейській інтеграції України та регіону.
  • Що відбулося? Підсумки першого Громадського форуму Східного партнерства, що відбувся у Брюсселі 16-17 листопада 2009р.
  • Що далі? Питання організації практичної роботи тематичних платформ Форуму та можливості приєднання до цієї роботи.

   

Понад 220 представників організацій громадянського суспільства з шести країн Східного партнерства - Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Республіки Молдова, України, країн-членів ЄС, міжнародних організацій та громадських мереж, а також з третіх країн взяли участь у першому
Форумі громадянського суспільства Східного партнерства (СП), що проходив  у Брюсселі 16-17 листопада.
 

Цей захід став початком фактично першого масштабного проекту системного залучення Європейською Комісією організацій громадянського суспільства до перетворень у шести країнах колишнього Радянського Союзу. Форум засвідчив  готовність ОГС здійснювати моніторинг дії національних урядів та Європейської Комісії, а також співпрацювати з цими інституціями. Слід відзначити також готовність ЄС брати до уваги думки та ідеї представників країн-учасниць Східного партнерства, які представляють строкаті ідеї, інтереси та пріоритети багато в чому відмінних країн.
 
Під час роботи чотирьох тематичних груп форуму  було розроблено попередні рекомендації для міністрів країн СП, які проведуть свою першу робочу зустріч 8 грудня. Вони обговорять пріоритети роботи на наступний рік в рамках багатосторонніх платформ Східного партнерства.

Комісар ЄС з питань зовнішніх відносин та Європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер  зазначила: «Цей діалог громадянського суспільства додасть нового виміру Східному партнерству і розширить нашу багатогранну роботу в рамках СП. Форум надасть свіжі ідеї, оскільки наша робота спрямована на потреби країн-партнерів». Комісар також зауважила, що «громадянське суспільство має відігравати визначальну роль у тому, щоб спонукати уряди дотримуватись заявлених програм реформ. Форум важливий для укріплення довіри серед організацій громадянського суспільства в країнах-партнерах, оскільки забезпечить платформу для обміну досвідом».
 
 Форум відповідає потребам громадянського суспільства, яке прагне  більш тісної взаємодії між країнами-учасницями СП та країнами  ЄС,  з тим аби досягати  цілей Східного партнерства: посилення демократії та належного врядування, досягнення економічної інтеграції та поступового зближення з політиками ЄС, забезпечення енергетичної безпеки та контактів між людьми. Підтримуючи діалог організацій громадянського суспільства, ЄС має на меті заохотити взаємодію між організаціями та діалог з урядами кожної країни-партнера.
 Для того, щоб забезпечити прозорість формування Форуму громадянського суспільства, усім зацікавленим сторонам  було запропоновано  висловити свої думки. Загалом було отримано 450 заявок на участь від громадських організацій, профспілок, науково-дослідних центрів, неприбуткових організацій, національних та міжнаціональних мереж та інших учасників громадянського суспільства. Після відбору, проведеного Керівним Комітетом у складі Європейської Комісії, до участі у Форумі було запрошено 220 учасників, зокрема 141 організація з країн-учасниць Східного партнерства, а також 79 учасників з країн-членів ЄС та інших країн.
 
 Інформація щодо Форуму Громадянського Суспільства в рамках Східного Партнерства: http://ec.europa.eu/external_relations/eastern/civil_society/index_en.htm
 
 
                                  Історія Східного партнерства
 
    Ініціатива Східного партнерства була представлена Польщею за підтримки Швеції у травні 2008 року на Раді ЄС. Ця ініціатива передбачала участь 6 країн Східної Європи — України, Молдови, Білорусі, Грузії, Вірменії та Азербайджану. До основних сфер, де пропонувалося зміцнити співпрацю, належали:
 
  • Робота над умовою про асоціацію, яка включатиме комплексне порозуміння про зону вільної торгівлі між ЄС та 6 країнами партнерами;
  • Фінансування комплексних програм, що мають покращити адміністративну структуру української влади;
  • Інтеграція з економіками країн ЄС, що передбачає зближення українського законодавства з законодавством ЄС;
  • Створення економічного союзу між учасниками проекту Східного партнерства;
  • Співпраця в боротьбі проти корупції, організованої злочинності, нелегальної міграції;
  • Збільшення мобільності робочої сили та перспективи відкриття ринків праці ЄС для українців;
  • Посилення енергетичної безпеки України;
  • Реалізація програм, що спрямовані на подолання економічної і соціальної нерівності України;
  • Реалізація індивідуальних програм (охорона кордонів, допомога у ліквідації наслідків стихійного лиха, підвищення енергетичної ефективності та відновлюваних джерел енергії);
  • Посилення контактів між Україною та ЄС і між їх громадянами;
  • Додаткова фінансова допомога.
  
У червні 2008 року на саміті Ради ЄС ініціатива знайшла підтримку усіх представників членів ЄС. 3 грудня 2008 року Європейська Комісія прийняла цей проект, оприлюднивши Комунікацію «Східне партнерство». В проекті зроблено акцент на створенні зони вільної торгівлі, підписанні угоди про асоціацію, лібералізації візового режиму для країн, що беруть участь у проекті, співпраці задля енергетичної безпеки, одночасно збільшивши фінансування проекту до 600 млн. євро до 2013 року. 20 березня 2009 року Рада ЄС остаточно затвердила проект Східного партнерства, оголосивши про те, що його офіційний старт відбудеться 7 травня 2009 року. 7 травня 2009 під час установчого саміту «Східного партнерства» у Празі прийнято спільну заяву, згідно з якою «Східне партнерство» буде доповненням до двосторонніх договірних відносин між ЄС та кожною з держав-партнерів.
 
                Основні завдання проекту в стосунках з Україною
 
«Східне партнерство» передбачає:
 
  • подальше спрощення візового режиму та поступовий рух до його лібералізації,
  • укладення поглиблених зон вільної торгівлі,
     
  • підтримку процесу адаптації законодавства та зміцнення інституційної здатності країн-партнерів,
     
  • сприяння регіональному розвитку на основі політики регіонального вимірювання ЄС,
     
  • створення інтегрованої системи управління кордонами,
     
  • співпрацю у сфері енергетичної безпеки.
У рамках ініціативи передбачено багатосторонній діалог на чотирьох рівнях:
 
  1. зустрічі глав держав і урядів;
  2. щорічні зустрічі на рівні міністрів закордонних справ;
  3. зустрічі чотирьох тематичних платформ:
     
- демократія, належне управління та стабільність;
- економічна інтеграція та наближення; енергетична безпека;
- міжлюдські контакти;
- панелі для підтримки роботи платформ.
               
 У червні 2009 р. проведено перші установчі засідання всіх тематичних платформ, під час яких схвалено загальні принципи і привила процедури їх діяльності.
 За підсумками засідань Європейська Комісія має намір підготувати проект основних цілей діяльності кожної з платформ. Крім того, Єврокомісія доопрацює концепції майбутніх проектів в рамках «Східного партнерства» і представить їх на розгляд Української Сторони.