Події
Перегляди: 1416
26 червня 2014

Щоб підтримка євроінтеграції України у суспільстві зростала, потрібні успішні внутрішні реформи – думка експертів і громадськості

Більше половини населення України підтримує вступ України до Європейського союзу і лише близько чверті підтримують вступ до Митного союзу. Про це свідчать результати загальнонаціонального дослідження громадської думки населення України, презентованого на круглому столі «Україна після підписання Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом: виклики, проблеми, перспективи».

«Підтримка вступу України в ЄС поступово зростала протягом останніх років, і сьогодні становить 53%, тоді як проти членства в ЄС виступають 35,5%, а 11,6% не визначилися», – повідомив директор фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна. Згідно з дослідженням, проведеним Фондом «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва» разом із Центром ім. Разумкова з 14 по 18 травня 2014 року, лише 24,5% підтримують ідею вступу України до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном, 61,1% опитаних виступають проти такого рішення, а 14,4% - не визначилися.

Як зазначила І.Бекешкіна, ставлення населення до ідеї вступу в Митний союз кардинально змінилося протягом останніх років: у 2009 році 58% населення висловлювалися за вступ в Митний союз і лише 20% були проти.

Проти вступу в МС виступає абсолютна більшість жителів західного і центрального регіонів і відносна більшість на сході і півдні. Донбас є єдиним регіоном, де більшість населення (73,1%) підтримує членство України в МС, лише 13,8% не підтримують і 13,1% не змогли відповісти на це запитання. Водночас 75% жителів Донбасу вважають, що Україні не варто вступати в ЄС, підтримують євроінтеграцію 14,1% і 10,9% не змогли відповісти на це запитання.

Водночас Ірина Бекешкіна зазначила, що зменшилася частка українців, які відчувають себе європейцями, порівняно з даними грудня 2013 року. «Європейцями себе сьогодні відчувають 38% громадян України (раніше було 43%). Водночас зросла частка тих, хто не вважає себе європейцями – 54% опитаних (раніше було 50%)", – сказала вона.  Соціолог  додала, що економічний чинник для українців у цьому питанні є визначальним.

«Коли ми запитували людей, а що їм, власне, треба, аби відчути себе європейцями, то на першому місці був матеріальний чинник... Просто кажучи, наші люди вважають, що їхні зарплати і їхній рівень життя не дозволяють їм відчувати себе європейцями», – пояснила експерт.

В свою чергу аналітик Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Марія Золкіна представила результати експертного опитування, проведеного Фондом,  в рамках якого опитано 21 експерт із міжнародної тематики.

«Ми запитали  в експертів,  що негайно повинна зробити українська влада у сфері європейської  інтеграції, і отримали від них такі відповіді, – розповіла Марія Золкіна. –  Найперші три кроки, на думку експертів, мають  включати  підписання і ратифікацію Угоди про асоціацію, розробку Національної Програми імплементації Угоди про асоціацію і виконання зобов’язань України в рамках підготовки до безвізового режиму з ЄС.

Експерт зазначила, що серед основних внутрішніх проблем, які перешкоджатимуть євроінтеграційному курсу України, міжнародники відзначають  насамперед   неефективність системи державного управління, зокрема недостатній рівень компетенції держслужбовців, надмірну бюрократичність, нереформованість та корумпованість системи державного управління. До першої п’ятірки  основних проблем внутрішнього характеру також входить ситуація  на Донбасі, включаючи як нинішній збройний конфлікт, так і громадські настрої. Головним же зовнішнім викликом для європейського курсу України практично всі експерти вважають  російський фактор  – агресію та всебічне перешкоджання з боку Росії євроінтеграційним діям  України.

Показово, каже Марія Золкіна,  що навіть в складних нинішніх умов  більшість експертів вважає, що Україні потрібно наполягати на наданні їй офіційної перспективи членства в ЄС на сучасному етапі –  цієї думки дотримується більшість експертів.

«Щоб підтримка євроінтеграції в українському суспільстві зростала,  експерти радять  провадити внутрішні реформи, які б давали  відчутний для пересічних громадян позитивний ефект. Другим чинником, який може бути ефективним у цьому сенсі, є, на думку експертів, запровадження безвізового режиму з Європейським Союзом», – підсумувала Марія Золкіна.

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024