Події
Перегляди: 2818
6 грудня 2021
Read this article in English

Що українське громадянське суспільство хоче сказати на Глобальному саміті демократії Байдена?

9–10 грудня 2021 року Україна разом із понад 100 країнами світу братиме участь у Глобальному саміті демократії президента США Джо Байдена. Українські громадські експерти проаналізували порядок денний реформ, прав людини та інформаційної безпеки, який Україна мала б зазначити під час саміту. Свої позиції експерти висловили під час онлайн-круглого столу Трансатлантичної робочої групи (Transatlantic Task Force on Ukraine), організованого Коаліцією РПР і Фондом Маршалла Сполучених Штатів. Із  усіма тезами промовців можна познайомитися  за посиланням.

Зокрема, Олексій Гарань, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, коментуючи (з 25:56 хв.) останній індекс демократії, за яким Україну відносять до так званого гібридного режиму між авторитаризмом та демократією,  зазначив, що, незважаючи на пов’язані з корупцією та верховенством права проблеми, Україна все ще є демократією й заслуговує на краще місце в цьому рейтингу. Водночас Україна — єдина країна в Європі, яка протистоїть агресії президента Росії Володимира Путіна.

«У ці важкі часи війни ми маємо впроваджувати реформи. Ба більше, ми маємо проводити часом дуже непопулярні реформи в часи свободи. У нас є свобода слова, у нас є плюралізм думок. Тому представники української влади щоразу піддаються критиці».

Гарань впевнений, що реформаторський потенціал українського уряду, зокрема уряду президента Володимира Зеленського, ще не втрачено. Однак є серйозні проблеми, пов’язані з популізмом і нестабільністю інституцій.

Серед позитивних моментів — повний провал проросійського вектору в Україні.

«Наші опитування та опитування інших соціологів показують, що кількість українців, які хочуть приєднатися до так званого Євразійського союзу з Росією становить лише 10 %. Більшість українців зараз підтримують вступ до ЄС та НАТО».

Експерт наголосив, що українці мають високі очікування, пов’язані з підтримкою Заходу, і їх невиконання може призвести до небезпечної ситуації.

У серпні 2021 Фонд «Демократичні ініціативи» провів опитування щодо побоювань українців посилення впливу певних країн. Передбачувано, що українці найбільше боялися Росії (65 %). Однак на другому місці виявилися Сполучені Штати (62 %).

Олексій Гарань припускає, що якщо очікування українців щодо підтримки Заходу не виправдаються, це створить небезпечну ситуацію, яку зможе використати Росія.

«Те, що зробив Путін навесні цього року, думаю, було досить успішним для Росії, оскільки він підняв ставки. Він шантажував Україну та Захід, вивів часатину військових з України, натомість був наполегливим щодо запуску «Північного потоку-2». І насправді цей проєкт було в основному прийнято».

Експерт підсумував, що українське громадянське суспільство та ЗМІ стурбовані тим, як відреагує Захід коли Путін вкотре підвищить ставки та чи буде жорстко захищати Україну в такому випадку.

Також Олексій Гарань закликав бути обережними щодо китайського впливу в Україні. Китайська вакцина CoronaVac є однією з двох найпопулярніших вакцин серед українців (поруч із Pfizer) через відсутність ускладнень під час її використання, і, на думку експерта, Китай може використовувати її для впливу на український порядок денний.

Загалом, Олексій Гарань оптимістично налаштований щодо українського шляху, заявляючи, що країна рухається в правильному напрямку. Він також закликав міжнародних партнерів переглянути підхід, коли Україні надається підтримка в обмін на реформи.

«Навіть без реформ нам потрібна підтримка, тому що ми боремося з Росією. І ми боремося, навіть незважаючи на проблеми всередині нашої країни. Проблеми демократії та верховенства права. Українські воїни все одно там, [на фронті]».

Олексій Гарань резюмував, що українські воїни захищають не лише Україну, а і Європу від російської загрози.

Джерело: РПР

 

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024