Коментарі
Перегляди: 3564
16 червня 2020

«Руки геть від ЗНО!», – скандують абітурієнти. «Демініціативи» їх у цьому підтримують

Кілька днів тому освітній омбудсмен Сергій Горбачов заявив, що отримав інформацію про начебто підготовку рішення про скасування проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Низка громадських активістів, освітян і зацікавлених громадян одразу виступила  на  захист зовнішнього незалежного тестування. Абітурієнти та батьки випускників висловили свої протести під будівлями Міносвіти та науки, Кабміну та Офісу президента, скандуючи  «Руки геть від ЗНО!».

Здійснюючи моніторинг ставлення населення до ЗНО з 2008 року, останнє опитування  на цю тему Фонд «Демократичні ініціативи» проводив 2016 року і поцікавився  безпосередньо в учасників ЗНО, чи довіряють вони  системi зовнiшнього незалежного оцінювання. Ствердну оцінку тоді дали 90% учасників тестування і лише 6% сказали, що не довіряють.

«Розмови про будь-яке скасування ЗНО спричинять шквал критики з боку суспільства, – каже аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  Андрій Сухарина.При цьому, чим людина тісніше стикається з процесом ЗНО, тим більш вона довіряє та підтримує його. Найвищий рівень довіри до ЗНО спостерігається саме серед абітурієнтів, які щойно складали тестування. Серед них майже 90% тих, які довіряють зовнішньому тестуванню».

Найкраще свідчення підтримки ЗНО – це те, як цю систему сприймають люди, наголошувала  українська соціологиня Ірина Бекешкіна.

«Населення стабільно підтримує систему вступу саме через ЗНО – 52%, не підтримують 25%. Щоправда, минулоріч підтримка становила 59%, але й цього року вона абсолютно переважає», – коментувала  вона  дані опитування 2015 року, а також результати громадської думки 2014 року.  

Соціологічна група «Рейтинг» має трохи свіжіші дані – за 2018 рік. І тоді підтримка ЗНО населенням так само становила 52% – проти 25%, які не підтримували його.

З кожним роком від часу запровадження ЗНО в Україні кількість тих, хто його підтримувала, зростала.  Більшість опитаних  вважає, що тестування ставить усіх у рівні умови. Половина опитаних також вірять, що саме така методика дає змогу обдарованим дітям вступити до будь-якого вузу.

 «Така висока довіра до ЗНО і забезпечила успіх найбільш важливої реформи в сфері освіти в Україні, – наголосив Андрій Сухарина. – І ми були переконані, що питання проведення ЗНО вже не потребує дискусій».

«Демократичні ініціатви» сподіваються, що розмови про скасування ЗНО залишаться просто чутками,  а сама  система вже вкотре покаже свої переваги, надійність та безальтернативність.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024