Коментарі
Перегляди: 814
2 листопада 2021

Ростиме довіра до правоохоронних органів – ростиме й безпека людей. Ці речі прямо пов’язані, – Євген Захаров

В світі вже давно  ефективність роботи правозахисних органів вимірюється не  статистикою  розкритих злочинів,  а рівнем довіри до  правоохоронців, який можна виміряти, опитавши своїх громадян.  Українська  ж поліція й  досі діє за інерцією, такою собі «паличною» системою, вимірюючи свою ефективність кількістю «паличок», поставлених навпроти показників розкриття злочинів. Так змалював ситуацію з оцінкою дієвості правоохоронної системи в Україні голова Правління Української Гельсінської спілки з прав людини, директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров, який узяв участь в  онлайн-конференції «Безпека людини: оцінка та очікування мешканців та мешканок чотирьох областей України».

«Ми провели у 2018  році дослідження по всій Україні, по всіх областях, а в двох областях – Львівській і Харківській – ще й у розрізі районів, і показали ці дані поліції. Дослідження показало, що  людей абсолютно не цікавить ця розкриваємість,  їх цікавить безпека на вулицях, щоб не було за кермом людей в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, щоб  було безпечно дітей випускати на вулицю та інше», – розповів правозахисник.

Він повідомив, що, наприклад, у Великій Британії   щороку опитуються мільйони респондентів на цю тему, подібні дослідження проводять у  сусідній Польщі, в США та інших країнах. Звіт, отриманий за результатами опитування,  спрямовується  на конкретну громаду і  поліцейську дільницю, де й  відбувається діалог активістів громади з правоохоронцями.

«Такий діалог визначає подальшу поведінку, як організовувати роботу поліції в даній громаді, на що звернути більшу увагу. Ці питання рік від року уточнюються і ставляться нові задачі для нового дослідження у даній громаді. Отак це має працювати. Щоб керівництво поліції засвоїло цей підхід і знало взагалі, що йому робити з цими цифрами», – зазначає Євген Захаров.

Він нагадав,  що самі очільники МВС визнають, що найліпший показник ефективності роботи поліції це довіра людей і не раз підтверджували доцільність сприатися саме на ці показники довіри, а не на сатитсику «розкриваємості» злочинів.  Навіть ухвалено постанову, яка зобов’язує  Нацполіцію щороку проводити подібне дослідження в усіх областях.  

«Нам треба мати таке щорічне національне соціологічне дослідження, згідно з яким буде оцінено ставлення людейтдо поліції, виявлено,  в чому вони вбачають недоліки її роботи. І в ідеалі це має бути для кожного району», – наголосив правозахисник.

Маючи такі дані, далі можна працювати на потреби населення в кожній окремій місцевості,  адже ці потреби різні, каже Євген Захаров.  

«Тоді й  буде рости і довіра населення, а відповідно й безпека. Адже речі ці прямо пов’язані», – підсумував експерт.

 Фото із сайту Liga.net

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024