Марія Золкіна

Голова напрямку "Регіональна безпека та дослідження конфліктів", дослідниця Лондонської школи економіки й політичних наук 

Аналітика
Перегляди: 1312
3 березня 2023

Російсько-українська війна: чотири ключові принципи Києва для забезпечення тривалого миру

Чи повинна Україна змиритися з російською окупацією частини своєї території в обмін на припинення війни? Відповідь на це питання Марія Золкіна, голова напряму "Регіональна безпека та дослідження конфліктів" та дослідниця Лондонської школи економіки та політичних наук, дає для  EUROPP blogs LSE.

Визначаючи ключові стратегічні інтереси для України, Марія Золкіна стверджує, що відмова України від «територіальних компромісів»  продиктована не тільки міжнародним правом, але і раціональною безпековою логікою і  що лише повна деокупація української території може принести тривалий мир. Ось ключові тезі статті, повний текст якої читайте англійською:

1. Політичні угоди з РФ не мають сенсу, а окупація території не принесе миру. Тому потрібна повна деокупація як стратегія національного опору, що базується на консенсусі політичних, військових еліт та більшості в суспільстві.

2. Крим і раніше окупований Донбас – не окремий кейс, не «червона лінія» Росії, а пропагандистський конструкт, не більше. Окупований Крим – це воєнна база, небезпека не лише для українського узбережжя Чорного моря, але і неможливість користуватися Азовським, якщо би навіть весь південь Україна звільнила.

3. Час має значення. Інтерес України – отримати концентровано допомогу якнайшвидше і завершити війну якнайшвидше. Замороження лінії розмежування відповідатиме російським інтересам, не українським.

4. Відповідальність і справедливість. Боротьба за деокупацію – це зупинка геноцидальних практик на окупованих територіях.

5.  Пост-воєнна архітектура: жодних розпливчастих «запевнень» у безпеці. Пріоритет – НАТО, додатково  окремі безпекові альянси з партнерами.

Останні новини з категорії Аналітика

Бізнес Чернігівщини через два роки після звільнення: проблеми і перспективи

Про стан бізнесу у Чернігівській області за два роки після від звільнення регіону від російських окупантів - у статті Миколи Кірєєва та Лари...
27 червня 2024

Нова політична епоха в ПАР: чи стане вона проукраїнською?

Про новий політичний розклад у ПАР, позиції основних партій та чи зміниться позиція ПАР щодо України - аналізує Дзвінка Качур
25 червня 2024

Молдова напередодні президентських виборів: ключові актори та точки суспільного напруження

Аналітичний огляд передвиборчої ситуації у Республіці Молдова - у статті Маріанни Присяжнюк
13 червня 2024

«Зелені» мегавати. Як компенсувати збитки від пошкодження української енергосистеми

Про розвиток зеленої енергетики, зокрема на Сумщині, в умовах війни - у статті Сергія Ханіна
4 червня 2024