Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 508
18 грудня 2023

Росія намагається зліпити з НАТО ворога – ця історія призначена винятково для внутрішнього споживача – Тарас Жовтенко

Росія не поспішає реалізовувати на практиці загрози, про які говорить роспропаганда на адресу НАТО. Вони дуже войовничі на своєму телеббаченні й у  заявах з військових кабінетів у Москві. Але Росія прекрасно розуміє практичні та політичні наслідки подібних кроків. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

Загалом для Росії всі сусідні країни так чи інакше є мішенню для військової агресії, каже він.

«Членство сусідньої країни в НАТО – це, з одного боку, додаткова аргументація, яка дає російській пропаганді додаткову поживу для цієї пропагандистської істерії. З іншого боку, ми бачимо дуже чітку тенденцію, що насправді Росія в практичному сенсі не поспішає реалізовувати на практиці погрози проти країн-членів Альянсу. Вони дуже войовничі у себе в телевізорі, у своїх заявах із бункера або з військових кабінетів у Москві. Але на практиці вони жодних реальних загроз не реалізують. Росія прекрасно усвідомлює практичні та політичні наслідки таких кроків», – сказав Тарас Жовтенко.

З іншого боку, РФ демонструє, що там, де немає присутності Альянсу, в країнах, на які не поширюються гарантії безпеки, стаття п’ять НАТО, російське військово-політичне керівництво максимально сміливе. Адже вони чудово розуміють, що відповідної реакції від Альянсу в цьому випадку бути не може, доповнив аналітик.

«У Кремля фундаментально викривлене бачення того, чим є НАТО насправді. Тому що, якщо уважно почитати Північноатлантичний договір і його п’яту статтю, то стає абсолютно зрозуміло, що НАТО не може бути агресивним блоком у принципі, тому що всі ресурси Альянсу можуть вмикатися тільки тоді, коли на блок уже нападуть», – пояснив експерт.

Альянс  у принципі не може напасти на когось,  акцентував він.

«У жодному нормативному документі НАТО не сказано, що вся організація, не чекаючи, поки хтось нападе на якусь країну-члена блоку, може сформувати  контингент і піти, грубо кажучи, “робити війну”. Тільки акт агресії запускає п’яту статтю. Це і юридично, і практично всім зрозуміло», – наголосив Тарас Жовтенко.

Але Росія намагається в пропагандистському сенсі зліпити з Альянсу «ворога», і ця історія призначена  насамперед для внутрішнього споживача, вважає експерт.

«Адже періодично населенню потрібно пояснювати, чому ось така багата на ресурси країна, як Російська Федерація, яка давно й успішно заробляла на торгівлі своїм газом із тією ж таки Західною Європою, отримуючи за це валюту, чомусь нічого з цього не конвертувала в бодай якесь більш-менш значуще поліпшення соціально-економічного стану держави. Все складалося або в особисті кишені путінських еліт, або в ту саму розбудову армії, щоб пропаганда, яка ллється на російських громадян, мала хоч якийсь сенс», – сказав він.

Такі режими, як путінський, потребують постійної зовнішньої загрози, і періодично зовнішньої військової інтервенції проти когось, щоб тримати населення в тонусі, додав аналітик.

«І, відповідно, всі свої невдачі у внутрішній політиці та економічному розвитку Кремль може пояснювати саме так. Мовляв, ми ж воюємо, потрібно перемогти ворога, а потім уже займатися певними серйозними внутрішніми справами», – резюмував Тарас Жовтенко.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024