Марія Золкіна

Голова напрямку "Регіональна безпека та дослідження конфліктів", дослідниця Лондонської школи економіки й політичних наук 

Коментарі
Перегляди: 1094
9 вересня 2021

Росія дала привід ввести проти неї санкції через окупацію Донбасу, – Марія Золкіна

Вже наступного тижня в Росії відбудуться чергові вибори в Державну думу. Досить прохідна для внутрішнього українського порядку денного подія, якби не той факт, що в них візьмуть участь жителі окупованої частини Донбасу, яким прискореними темпами видають російські паспорти. Цей процес, за задумом кремлівських технологів, ймовірно, повинен ще міцніше прив’язати населення ОРДЛО до”руського міра”.

Про те, навіщо Росія роздає паспорти жителям ОРДЛО, жене їх на вибори і що має робити Україна у цій ситуації, РБК-Україна розпитала в експертів. Повний текст статті можна переглянути за посиланням.

Як відзначила виданню політична аналітикиня Фонду "Демократичні ініціативи" Марія Золкіна, економічна ситуація на окупованих територіях близька до катастрофи. Підприємства працюють максимум на 30% потужності, а борги по зарплаті досягають шести місяців і більше. Рік тому ця ситуація навіть спровокувала страйки і протести, які бойовики в підсумку придушили силою.

«Ідея "нових держав" не відбулася, населення ОРДЛО не задоволене якістю життя і управлінням цими територіями. На цей запит Росія намагається відповісти за допомогою залучення цих людей до виборів, тому що це ілюзія участі в політичному житті. Також це спроба заспокоїти місцеві еліти, які починають буцатися одне з одним», – зауважила Марія Золкіна.

Але якщо з роздачею паспортів все більш-менш зрозуміло, пише видання РБК-Україна, то до ідеї залучити їхніх новоспечених володарів до виборів до Держдуми РФ залишаються питання. Головне з них: навіщо? Очевидна логіка – фальсифікації – в цьому випадку не працює. Навіть при рекордно низькій явці по всій Росії окупований Донбас може дати не більше 1,5% голосів.

З іншого боку, очевидно, що Росія може використовувати це голосування, як і сам факт наявності її громадян в ОРДЛО, для шантажу України в питанні Донбасу. І теоретично поле для маневру тут дуже широке: від вимог рахуватися з позицією Кремля при розробці плану з реінтеграції до спроби ввести «миротворчий контингент» на ці території.

Правда вся ця ситуація повністю нівелює концепцію, якої Росія дотримувалася всі ці роки – що вона виступає тільки модератором в переговорах між Україною і «народними республіками». Адже останні її дії, як за підручником, підходять під визначення «окупації» в розумінні міжнародного права.

Не секрет, що світова спільнота дуже обережно ставиться до кваліфікації того, що відбувається на Донбасі. Війною Росії проти України цей конфлікт не соромляться називати хіба що США і ще пару країн. Зараз є можливість кардинально змінити ситуацію і домагатися посилення міжнародного тиску на РФ.

«У нас є всі необхідні дані і докази присутності і контролю Росії на цих територіях. Чому ми не використовуємо це, щоби вимагати чергового витку санкцій? Може його і не буде, але створювати новий порядок денний – перекваліфікації конфлікту – замість, наприклад, обговорення формули Штайнмаєра, Україна зобов’язана», – сказала виданню аналітик «Демініціатив».

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024