Коментарі
Перегляди: 560
17 квітня 2023

Режим "медійного мовчання": гелікоптери Black Hawk несподівано з'явилися в Україні – Тарас Жовтенко

Українська розвідка підтвердила, що для своїх бойових операцій вони тепер використовують гелікоптери Black Hawk. Офіційного повідомлення про їхню передачу в медіа не було. Тепер союзники України все більше військової допомоги передаватимуть в режимі “медійного мовчання”. Про це 24 Каналу розповів (див. з 13:49 хв) експерт з міжнародної безпеки фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

Аналітик не виключає, що існують інші, окрім офіційних, механізми отримання такого штибу зброї. До того ж ці гелікоптери не вважаються летальною зброєю.

«Це військово-транспортний гелікоптер, який може брати участь в бойових діях, на нього можна монтувати певне озброєння, але попри все це не є системою знищення», – пояснив фахівець.

Захід все частіше передає зброю таємно

В цьому контексті також варто розуміти, що ближче до українського контрнаступу, тим більше Захід переходить у режим "медійного мовчання", зауважив експерт.

Теперішні пакети військової допомоги від Заходу, на відміну від найперших, містять все менше деталізованої інформації про надання видів та кількості зброї й боєприпасів. Тепер для того, щоб російські спецслужби не могли використовувати дані, для створення максимально дискомфортної ситуації російській стороні, в медіа подають все менше будь-якої інформації, навіть натяків на неї.

"Сюрпризи" для росіян

Яскравим прикладом "медійного мовчання" була передача Україні керованих бомб, що запускаються за допомогою систем реактивного залпового вогню GLSDB з дальністю майже 160 кілометрів.

В січні про них активно говорили, на початку лютого лише згадали, що було б непогано передати їх Україні. Потім була пауза приблизно місяць, а після цього раптом розпочалася "бавовна" у Мелітополі, Маріуполі, на півночі Криму.

Після цього ніхто не підтверджував отримання Україною цих систем, але і не спростовував, зауважив Жовтенко. До того ж події на полі бою свідчили, що ці боєприпаси уже є у ЗСУ.

Я більш ніж впевнений, що так буде і з іншими, певною мірою чутливими системами озброєнь, які ми ще очікуємо, і які однозначно отримаємо. Аби не викликати зайвого політичного резонансу і не давати підказок російській стороні, чим саме озброєна Україна зараз, ця практика, я гадаю, чим далі буде лише посилюватися,
– переконаний експерт.

В Росії визнають проблему нестачі інформації

Ба більше, навіть російські пропагандисти почали лити сльози, мовляв, Захід почав приховувати все, що постачає Україні. Тобто уже на такому рівні в Росії визнають проблему позбавлення Росії такої інформації.

За словами Тараса Жовтенка, оприлюднення інформації про використання Black Hawk скоріше за все узгоджене з союзниками.

Зараз оголошення про передачу певного виду зброї означає, що Україна уже цим активно користується, вважає спікер. Також інформація про отримання одного зразка дає сигнал для постачання більшої кількості зброї для забезпечення потреб ЗСУ.

"Ми в такий спосіб будемо чути про багато речей, які нам Захід відправляє", – резюмував Тарас Жовтенко.

Останні новини з категорії Коментарі

На яку підтримку Катару може сподіватися Україна – Марія Золкіна

Чи достатньо Україна приділяє уваги відносинам з Катаром і на яку підтримку цієї країни можна сподіватися – в інтерв’ю Марії Золкіної
3 травня 2024

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024