Реінтеграція — невід’ємна складова всіх реформ: політики та експерти про шляхи повернення Криму та Донбасу – дискусія

Події
Перегляди: 2902
8 червня 2020

Якою буде ефективна стратегія повернення Криму та Донбасу? Як Україна має допомагати політв’язням на окупованих територіях? Чому важлива розроблення концепції перехідного правосуддя? Про  5 червня говорили учасники онлайн-заходу «Регіональне обговорення реформ: права людини й реінтеграція окупованих територій», організованого Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ.

З тезами всіх учасників дискусі можна ознайомитися у матеріалах на сайтах Громадський простір та Детектор медіа.

Відеозапис дискусії доступний за цим посиланням.

Політична аналітикиня Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Марія Золкіна, наводячи  дані дослідження Фонду,  під час заходу зазначила, що майже 2/3 мешканців підконтрольних районів Луганської та Донецької області заявляють про обмеження своїх прав, а 55 % відсотків із них говорять про порушення саме соціально-економічних прав. 

А значне зростання комунальних тарифів або втрата робочих місць унаслідок закриття підприємств більшість мешканців підконтрольних територій Донбасу назвали тригерами їхньої протестної поведінки.

За словами Золкіної, мешканці прифронтових територій мають проблеми з отриманням документів.

«Більшість реєстрів залишилися в окупованих містах. І людина з підконтрольних територій іноді вимушена проходити ту ж саму процедуру, як і внутрішньо переміщені особи», — пояснює аналітикиня.

Важливий злам у соціальній динаміці на Донбасі спостерігається з кінця 2019 — початку 2020 року: різні групи населення почали сприймати мир у категорії «Як це вплине на мій особистий добробут».

«За останній рік населення Донбасу перестало відчувати погіршення ситуації. У них з’явилася надія, що ініціативи Володимира Зеленського можуть зрушити з мертвої точки мирний процес», — говорить Марія Золкіна.

Але настрої щодо компромісів із Росією заради миру в Луганській і Донецькій областях різняться: на Луганщини люди більше схильні до компромісів.

«Одне з можливих пояснень цього — різниця в економічній ситуації в цих областях: на Донеччині громадам є що втрачати, а економічне становище на Луганщини більш деперсивне», — каже Золкіна.

Також вона запропонувала додати до механізму компенсації за пошкоджене внаслідок військових дій майно компенсацію за використання приватних земельних ділянок у військових потребах.

 

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024