Реформи в Україні: недороблене і недовиконане

Опитування
Перегляди: 7593
21 грудня 2017

Дослідження провели Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  спільно з  Київським міжнародним інститутом соціології з 23 жовтня по 5 листопада 2017 року.  Було опитано  1614 респондентів  віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим і окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,6%.
Це дослідження було представлено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках програми «Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст дослідження є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

  • Лише 9% українців вважають боротьбу з корупцією в Україні успішною, причому повністю успішною – тільки 1%. На думку 86% громадян, боротьба з корупцією є неуспішною, причому 60% оцінили її як повністю провальну.
  • Протягом року, що минає, давали хабаря (грошима чи у вигляді подарунків) 17% населення. Зауважимо, що 14% опитаних відмовилися відповідати на це запитання.
  • Більшість українців – 60% – основну відповідальність за неуспішність боротьби з корупцією покладає на Президента, 37% – на суди, 42% – на Верховну Раду, 29,5%  – на новостворені антикорупційні органи, 25,5%  – на старі правоохоронні органи.
  • Лише 13% українців вважають виправданим підвищення зарплат для чиновників, бо це зможе підвищити престиж державної служби та подолати хабарництво. Більше половини населення (54%) певні, що «це нічого не змінить» і ще третина – що «по високу  зарплатню підуть ті, кого цікавлять лише гроші, а не ентузіасти». Так само лише 13% вважають, що високі зарплати службовців зможуть здолати корупцію. 
  • 8% громадян відповіли, що знають чимало прикладів безкарного викрадання коштів, ще 9% зазначили, що їм відомі один-два таких приклади. 14% із тих, кому  стали відомі ці факти, повідомили про це органи влади, проте лише 2% отримали процесуальний статус «викривача», на решту повідомлень реакції не було.  Знають про  те, що анонімні заяви і повідомлення про корупційні правопорушення підлягають обов'язковій перевірці Національним агентством з питань запобігання корупції і Національним антикорупційним бюро України, 22,5% населення,  а 72% про це нічого не відомо.
  • Лише 6% українців певні, що процес очищення судового корпусу проходить переважно  успішно, причому повністю  успішним вважають його 0,8%. Абсолютна більшість громадян – 85% – оцінюють цей процес як неуспішний, причому 62% не бачать успіхів узагалі.
  • У процесі очищення судової влади від недоброчесних суддів  громадяни найбільше схильні довіритися представникам громадськості – 47%, дещо менше – експертам з західних країн (29%) та юристам, які не працювали суддями (23%), ще менше надій покладається на Президента (16.5%) та Верховну Раду (13%), а найменше  довіри до органів суддівського самоврядування (8%).
  • За медичну допомогу в державних медичних установах платять  69%,  із них 33% – майже завжди, 25% – іноді й іще 10% платили пару разів. Принципово не платять лише 11%, а 16% не платять, бо у них немає грошей. Готові офіційно відшкодовувати лікарні 15% вартості медичних послуг 15% українців, за умови, що решту оплатить держава.
  • Суспільні телеканали протягом останнього місяця дивилися 46% українців, із них найбільше – телеканал  «UA Перший»  (32%) та обласні суспільні телеканали (13%).  29% українців  готові заплатити до 10 грн на місяць за можливість дивитися/слухати/читати об'єктивні й неупереджені новини та аналітику на каналах суспільного мовлення.

    Завантажити прес-реліз з таблицями

Останні новини з категорії Опитування

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023

Демократія, безпека та соціальне становище: думка респондентів в Одеській області у 2023 році

Звіт за результатами регіонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політично...
9 листопада 2023