Олексій Гарань

доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 1781
17 березня 2018

Провокаційні заяви Савченко

Олексій Гарань для Нового времени

Ми вже звикли до епатажних заяв Савченко, та постає  питання: вона це все говорить свідомо чи ні?

Ми добре знаємо, що може наговорити і що вже наговорила Савченко. Але у своїх заявах під СБУ вона просто перейшла межі прийнятного. Фактично, це було підбурювання до насильницьких дій та військового заколоту. І це вже саме по собі можна розглядати як злочин проти країни.

А якщо оцінювати політичний бік висловлювань Савченко, то вони цілком вписуються в риторику Путіна, Опоблоку, бойовиків і «п’ятої колони». Всі ці промови про злочинну владу, яка прийшла на крові, та інші абсолютно безглузді звинувачення у злочинах на Майдані – це повторювання пропагандистських тез Кремля.

Ми вже звикли до епатажних заяв Савченко, та постає питання: вона це все говорить свідомо чи ні? Якщо свідомо, то Савченко просто провокатор, який усвідомлює можливі наслідки. Я радше схиляюсь до думки, що нею вдало маніпулюють та, м’яко кажучи, грають на «особливостях» її характеру та «психології».

Савченко вже позбавили членства в Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони, і, як на мене, це правильно. Така людина не може мати доступ до таємниць. І притягнути Савченко до відповідальності було б абсолютно логічним. Справа Рубана – це одне, що треба довести, а заклики до повалення нинішнього конституційного ладу – це вже інше.

Ніхто ж не тягнув її за язик?

Важливими є наступні два аспекти. По-перше, реакція наших ЗМІ. Я розумію, що інформаційним каналам треба заповнювати ефір з ранку до вечора. Вони включили трансляцію з прямою мовою Савченко і ми довго слухали цю маячню. Добре, свобода слова, та потім це все з інтервалом у півгодини-годину постійно повторювалось. І це вже стає частиною того інформаційного клімату, в якому ми живемо.

Коли заяви Савченко постійно ретранслюються, то Путіну, Медведчуку та Опоблоку навіть не треба витрачатись на антиукраїнську пропаганду. Наші інформаційні канали, у тому числі і ті, які, вважають себе зваженими та патріотичними, просто підіграють нашому ворогові. Знову ж таки, це не питання свободи слова – те, що сказала Савченко, має бути повідомлено. Ті, хто хочуть побачити це ще раз, повинні мати можливість переглянути це на веб-сайті тощо. Та постійно крутити подібне в прямому ефірі – це просто нерозумно з боку тих, хто відповідає за політику на інформаційних каналах.

По-друге, сьогодні «прокинувся» і депутат Сергій Тарута, який в інтерв’ю з Ради українському телеканалу сказав, що «треба було б підірвати цей парламент і ніхто б не плакав, окрім родичів депутатів». Чому це треба зробити? «Тому що це найнижчий рівень професіоналізму та патріотизму в парламенті за всі роки незалежності». Тобто Тарута вважає, що парламент часів Януковича був більш професійним та патріотичним? До того ж, заяви Тарути абсолютно не відрізняються від того, що говорить Савченко. Ці меседжі йдуть синхронно. Тож виникає питання: хто за цим стоїть?

Савченко говорить та діє подібним чином вже давно. Раніше вона казала, що Майдан і Антимайдан стояли за одні цінності. Потім в обхід правил СБУ вона їздила на територію бойовиків, після чого робила безглузді заяви. Ніхто ж не тягнув її за язик?

А щодо Рубана, то його завжди вважали «мутною» фігурою. Його від початку називали  «генералом», що і постійно розкручували журналісти, у тому числі і шанованих видань (хоча з армії він пішов у званні «старшого лейтенанта» . Потім друкував і розповсюджував проросійську літературу. Його заяви та дії ішли всупереч з тим, що робили українські військові та офіційно уповноважені особи з питань звільнення заручників. Бо насправді Савченко і Рубан потім просто шкодили обміну полоненими. Путін же може розігрувати цю карту: Савченко щось наговорить, а він потім візьме та звільнить когось. А Савченко і Рубан потім розповідатимуть, що це завдяки їхнім зусиллям. Савченко ще й збирається брати Рубана «на поруки».

На жаль, сучасна критика влади настільки доведена до абсурду, що навіть тоді, коли ці персони самі виступають з провокаційними заявами і діями, хтось вважає, що це інсинуації влади.

Але Савченко вже зробила заклики до насильницького повалення влади. Щодо її участі у «cправі Рубана», то це має доводити суд. Та вже очевидно, чию лінію і чию риторику відпрацьовує Савченко, свідомо чи несвідомо.

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024