Сергій Шаповалов

політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 326
10 жовтня 2022

Про реалістичну перспективу вступу України до НАТО поки не йдеться – Сергій Шаповалов

Українська заявка про прискорене членство в НАТО вже у штаб-квартирі Альянсу у Брюсселі. Далі заявку розглядатимуть на рівні послів держав-членів. Як події можуть розвиватись далі? За якого сценарію Україна може стати членом НАТО у найближчому майбутньому? Свою думку стосовно цих питань виданню "Коментарі" висловив політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Сергій Шаповалов.

Він вважає, що путінське оголошення про анексію чотирьох областей України (яке в Росії спробували "узаконити" відірваними від реальності законодавчими рішеннями та указами) було спробою реалізувати тактику "деескалації через екскалацію". Тобто, пояснює він, погроза з боку Росії використовувати ядерну зброю для захисту "своїх новоприєднаних територій" нібито мала змусити Україну зупинити наступ.

"Заява Володимира Зеленського 30 вересня про подання Україною заявки на членство в НАТО, а також оголошення незапланованої прес-конференції Єнса Столтенберга того ж дня були дуже обнадійливим сигналом, – зазначає аналітик. – Відповідь України та НАТО на російський ядерний шантаж представлялася такою: країни блоку погоджуються на вступ України в НАТО, а отже застосування росією ядерної зброї на території України означало б напад на Альянс, що нівелювало б російську ядерну загрозу. Що ми побачили насправді? Від Столтенберга не прозвучало заяв щодо підтримки членства України в НАТО. Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван також заявив, що зараз "краще зосередитися на підтримці України у боротьбі з російською агресією", а питання про членство нашої країни в НАТО розглядати пізніше".

Низка країн-членів НАТО підтримала прагнення України приєднатися до Альянсу, нагадує Сергій Шаповалов. Мова про Канаду, країни Центральної та Східної Європи. За даними голови парламентської фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, одного з переговорників з української сторони, на ранок 5 жовтня таких країн було вже 11. Проте рішення про вступ України в НАТО мають підтримати ВСІ країни-члени. Яких – 30.

 "Якщо з цього приводу немає чіткої позиції ключових країн, зокрема США, на жаль, про реалістичну перспективу вступу України в НАТО поки не йдеться, – пояснює експерт. – До того ж, членом НАТО є Угорщина, яка докладатиме всіх зусиль, щоб заблокувати членство України в Альянсі, оскільки Орбан є повним союзником путіна".

На думку Сергія Шаповалова, найбільш реалістичною для нас є перспектива – розширювати безпекову співпрацю України з союзниками, зокрема на принципах, проголошених у проекті Київського договору безпеки.

"На жаль, проганяти агресора доведеться зусиллями лише наших воїнів. Однак партнери мають розширювати матеріально-технічну допомогу в короткостроковій та довгостроковій перспективі, адже успішний захист України — запорука безпеки Європи, – наголошує аналітик. – Роль ядерного стримування також мають виконати партнери України, приватно та публічно запевнивши російське керівництво у рішучості відповісти на застосування росією ядерної зброї. Що й було зроблено тими самими США. І за словами голови ГУР Міноборони України Кирила Буданова, поки ми не бачимо ознак того, що ядерна зброя найближчим часом може бути застосована. Партнери України продовжують нарощувати й матеріально-технічну допомогу. В останньому її пакеті від США можемо побачити нові артилерійські установки 155 та 105 мм та високоточні снаряди до них, нові системи HIMARS, бронетехніку тощо, що необхідно для звільнення Україні своїх територій та перемоги над росією на полі бою. Ну, а коли росія виявиться повалена і більше не загрожуватиме – чи буде ще сенс для України вступати до НАТО?".

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024