Події
Перегляди: 1758
28 серпня 2019

Призначення прем’єром Гончарука означає, що ключі управління будуть на Банковій

Про це  27 серпня під час брифінгу на тему «Як громадянське суспільство може вплинути на порядок денний нового парламенту», який відбувся у Львівському пресклубі, заявив доктор історичних наук, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор політології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань.

- Це призначення покаже вплив різних груп та олігархів на уряд, - переконаний він.

Олексій Гарань також дав оцінку Руслану Рябошапці, кандидатуру якого Президент пропонує на пост Генерального прокурора. 

- До особи Руслана Рябошапки в мене зауважень нема. Але як він виправдовував призначення Андрія Богдана, коли йому казали, що це суперечить закону! Він казав: «Закон оскаржується в Конституційному Суді».  Це – позиція юриста? – нагадав доктор історичних наук. 

Водночас він схвалює рішення – залишити на посаді міністра фінансів Оксану Макарову.

- А якщо там залишиться Арсен Аваков, то це буде суперечити всій риториці Зеленського, - каже професор політології Національного університету «Києво-Могилянська академія». 

Він також нагадав, що в передвиборчій програмі партії «Слуга народу» обіцяно перший закон – про народовладдя. 

- Там написано, що вони ухвалять механізми накладення вето на закони, які приймає парламент. Але коли я запитав представників партії, що це за такий механізм вето і попросив навести приклади зі світової практики, то ніхто не зміг пояснити. Хоча запевнили мене, що що-небудь вигадають, -  розповідає Олексій Гарань.

Науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва каже, що вони повели невелике опитування серед новообраних нардепів.  Одним з питань було: «Чи ви будете підтримувати прямі переговори з лідерами «лнр-дрн». 

- Всі сказали – «ні». В Україні думка з цього приводу є розколотою. 41 на 41 відсоток. При цьому електорат «Голосу» та «Європейської солідарності» -проти переговорів. А ось частина електорату «Батьківщини» та «Слуги народу»  готові підтримати переговори, - каже він.

А також спитали у виборців, чи ініціювали би вони проведення референдуму щодо встановлення єдиного для всіх податку – 5 відсотків, а для олігархів – 40 відсотків.

- 71 відсоток опитаних відповіли – «так». Хоча в Конституції написано, що референдумів з податків бути не може, -  коментує відповіді Олексій Гарань.

Також 70 відсотків опитаного населення готове запровадити смертну кару для педофілів. Хоча Конституційний Суд визнав смертну кару неконституційною.

- Але виборці цього не знають. Виборці купуються на передвиборчі обіцянки про проведення референдумів, на обіцянки, що народ буде вирішувати важливі державні  питання на референдумах в обхід парламенту і, що це буде пряме спілкування нової влади з народом, - каже доктор історичних наук. 

Водночас, на його думку, до місцевих виборів правляча партія зачекає з непопулярними рішеннями. 

Останні новини з категорії Події

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Основні інформаційні загрози Україні за квітень-червень 2024 року обговорили експерти
21 червня 2024

Легендарна соціологиня Ірина Бекешкіна увійшла до рейтингу NV «Люди десятиліття»

Видання NV склало список співвітчизників, які відіграли провідну роль в Україні за останнє десятиліття, куди ввійшла й Ірина Бекешкіна
18 травня 2024

Нове глобальне партнерство: що треба врахувати Україні задля розширення співпраці з Катаром – Марія Золкіна

Марія Золкіна підбила підсумки візиту української експертної делегації до Катару, проведеного в межах проєкту "Нове глобальне партнерство дл...
10 травня 2024

Виклики європейської політики пам’яті про Другу Світову в контексті російсько-української війни — експертне обговорення

Матеріали круглого столу «Ніколи знову? Виклики європейської політики пам’яті про Другу світову в контексті російсько-української війни».
9 травня 2024