Опитування
Перегляди: 1494
24 травня 2008

Пресс-конференція під такою назвою відбулася сьогодні в Українському національному інформаційному агентстві – Укрінформ.

Пресс-конференція під такою назвою відбулася сьогодні в Українському національному інформаційному агентстві – Укрінформ.

Учасники:
• Ірина Бекешкіна — науковий керівник Фонду “Демократичні ініціативи”;
• Ілько Кучерів — директор Фонду “Демократичні ініціативи”;
• Володимир Паніотто — генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології.

Питання до розгляду:

  • проведення опитування екзит-пол у Києві на замовлення телеканалу ICTV
  • участь українських експертів у проведенні екзит-полу на парламентських виборах в Грузії.

 

У день позачергових виборів мера Києва та депутатів до Київської міської ради Фонд «Демократичні ініціативи» на замовлення телеканалу ICTV та за співпраці з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) організовує проведення екзит-полу (опитування на виході з виборчих дільниць).

У рамках екзит-полу буде опитано 10 тисяч виборців на 100 виборчих дільницях міста Києва. Буде залучено 200 інтерв’юерів. Опитування розпочнуть з відкриттям виборчих дільниць о 8:00. Похибка вибірки становитиме не більше 1,5%. Таким чином, цей екзит-пол стане наймасштабнішим серед усіх, що проводили раніше у Києві.
Результати екзит-полу буде оголошено 25 травня о 22.00 у спеціальному випуску програми «Факти» телеканалу ICTV.
Після оприлюднення результатів екзит-полу в ефірі ICTV вони миттєво стануть доступними для ознайомлення на Інтернет-сайтах: Фонду «Демократичні ініціативи» www.exit-poll.org.ua, телекомпанії ICTV www.ictv.ua, Київського міжнародного інституту соціології www.kiis.com.ua

За інформацією з питань проведення екзит-полу звертатися до представника телеканалу ICTV Анни Ільєнко:
моб. тел.:+38 (067) 691 62 82
роб. тел.:+38 (044) 502-99-65, внутрішній #1167
e-mail: ilyenko@ictv.ua

та прес-секретаря фонду «Демократичні ініціативи» Юрія Горбаня:
тел./факс: (+380 44) 581-3317
тел./факс: (+380 44) 234-8046
тел./моб.: (+380 50) 311-7181


Фонд “Демократичні ініціативи” заклав в Україні традицію проводити екзит-пол. Уперше таке опитування було здійснено під час парламентських виборів 29 березня 1998 року.На останніх позачергових парламентських виборах результати екзит-полу проведеного консорціумом “Національний екзит-пол’2007”, до якого входили Фонд “Демократичні ініціативи”, Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, відрізнялися від офіційних даних ЦВК на 0,96%.


Тези виступів учасників прес-конференції


Генеральний директор компанії КМІС, професор Володимир Паніотто назвав приємним явищем те, що в Україні, як і в усьому світі, головним замовником екзит-полу стали медіа – себто телевізійний канал. Однак експерт не виключає того, що і цей екзит-пол носитиме радше функцію контролю, аніж телевізійного шоу.
Директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ілько Кучерів з приводу київського екзит-полу заявив: «Це вже стало традицією в Україні – екзит-поли проводяться з метою якнайшвидше показати громадянам результати виборів, коли ще триває підрахунок голосів. Сьогодні вже не можна уявити собі вибори без проведення екзит-полів і ми пишаємося тим, що ввели цю традицію в українське суспільство».
Науковий керівник Фонду “Демократичні ініціативи” Ірина Бекешкіна зазначила: “Екзит-пол та соціологічні дослідження є нормальною практикою в будь-якій цивілізованій країні, але те, що відбувалося в нас під час передвиборної кампанії в Києві дуже далеке від цивілізованості. Я назвала б це “медійним бандитизмом”. Під час виборчої кампанії з’являлися абсолютно різні рейтинги від абсолютно різних фірм. При чому в тому самому виданні друкувались абсолютно різні рейтинги, і нікого з журналістів не цікавило, чи ця фірма, яка подає свої дані, взагалі існує. Це очевидний "бандитизм" медіа, які чудово знають, що цих фірм не існує, але доходило до того, що в день по одному каналу можна було побачити по три різних рейтинги. Тож, соціологія тут зовсім ні до чого – це питання медіа.”