Опитування
Перегляди: 1530
24 травня 2008

Пресс-конференція під такою назвою відбулася сьогодні в Українському національному інформаційному агентстві – Укрінформ.

Пресс-конференція під такою назвою відбулася сьогодні в Українському національному інформаційному агентстві – Укрінформ.

Учасники:
• Ірина Бекешкіна — науковий керівник Фонду “Демократичні ініціативи”;
• Ілько Кучерів — директор Фонду “Демократичні ініціативи”;
• Володимир Паніотто — генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології.

Питання до розгляду:

  • проведення опитування екзит-пол у Києві на замовлення телеканалу ICTV
  • участь українських експертів у проведенні екзит-полу на парламентських виборах в Грузії.

 

У день позачергових виборів мера Києва та депутатів до Київської міської ради Фонд «Демократичні ініціативи» на замовлення телеканалу ICTV та за співпраці з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) організовує проведення екзит-полу (опитування на виході з виборчих дільниць).

У рамках екзит-полу буде опитано 10 тисяч виборців на 100 виборчих дільницях міста Києва. Буде залучено 200 інтерв’юерів. Опитування розпочнуть з відкриттям виборчих дільниць о 8:00. Похибка вибірки становитиме не більше 1,5%. Таким чином, цей екзит-пол стане наймасштабнішим серед усіх, що проводили раніше у Києві.
Результати екзит-полу буде оголошено 25 травня о 22.00 у спеціальному випуску програми «Факти» телеканалу ICTV.
Після оприлюднення результатів екзит-полу в ефірі ICTV вони миттєво стануть доступними для ознайомлення на Інтернет-сайтах: Фонду «Демократичні ініціативи» www.exit-poll.org.ua, телекомпанії ICTV www.ictv.ua, Київського міжнародного інституту соціології www.kiis.com.ua

За інформацією з питань проведення екзит-полу звертатися до представника телеканалу ICTV Анни Ільєнко:
моб. тел.:+38 (067) 691 62 82
роб. тел.:+38 (044) 502-99-65, внутрішній #1167
e-mail: ilyenko@ictv.ua

та прес-секретаря фонду «Демократичні ініціативи» Юрія Горбаня:
тел./факс: (+380 44) 581-3317
тел./факс: (+380 44) 234-8046
тел./моб.: (+380 50) 311-7181


Фонд “Демократичні ініціативи” заклав в Україні традицію проводити екзит-пол. Уперше таке опитування було здійснено під час парламентських виборів 29 березня 1998 року.На останніх позачергових парламентських виборах результати екзит-полу проведеного консорціумом “Національний екзит-пол’2007”, до якого входили Фонд “Демократичні ініціативи”, Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, відрізнялися від офіційних даних ЦВК на 0,96%.


Тези виступів учасників прес-конференції


Генеральний директор компанії КМІС, професор Володимир Паніотто назвав приємним явищем те, що в Україні, як і в усьому світі, головним замовником екзит-полу стали медіа – себто телевізійний канал. Однак експерт не виключає того, що і цей екзит-пол носитиме радше функцію контролю, аніж телевізійного шоу.
Директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ілько Кучерів з приводу київського екзит-полу заявив: «Це вже стало традицією в Україні – екзит-поли проводяться з метою якнайшвидше показати громадянам результати виборів, коли ще триває підрахунок голосів. Сьогодні вже не можна уявити собі вибори без проведення екзит-полів і ми пишаємося тим, що ввели цю традицію в українське суспільство».
Науковий керівник Фонду “Демократичні ініціативи” Ірина Бекешкіна зазначила: “Екзит-пол та соціологічні дослідження є нормальною практикою в будь-якій цивілізованій країні, але те, що відбувалося в нас під час передвиборної кампанії в Києві дуже далеке від цивілізованості. Я назвала б це “медійним бандитизмом”. Під час виборчої кампанії з’являлися абсолютно різні рейтинги від абсолютно різних фірм. При чому в тому самому виданні друкувались абсолютно різні рейтинги, і нікого з журналістів не цікавило, чи ця фірма, яка подає свої дані, взагалі існує. Це очевидний "бандитизм" медіа, які чудово знають, що цих фірм не існує, але доходило до того, що в день по одному каналу можна було побачити по три різних рейтинги. Тож, соціологія тут зовсім ні до чого – це питання медіа.”
 

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024