Коментарі
Перегляди: 2600
12 грудня 2016

Право на життя та соцзахист є найважливішим для українців

Найбільш важливими для населення України є право на життя та право на соціальне забезпечення. Такі результати загальнонаціонального соціологічного дослідження "Права людини в Україні" оприлюднила директорка Фонду демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, передає УНІАН.

Дослідження було проведене з 22 жовтня по 6 листопада 2016 року Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та фірмою "Юкрейніан Соціолоджі Сервіс" на замовлення Програми розвитку ООН в Україні та у співпраці з ГО "Центр інформації про права людини" і Офісом Уповноваженого ВР України з прав людини.

За словами Бекешкіної, дослідження показало, що серед 10 найбільш важливих прав, пов’язаних із забезпеченням життєвих потреб, респонденти назвали право на життя - 77,7% та право на соціальне забезпечення - 63,2%.

58,3% українців найбільш важливим правом, пов’язаним із забезпеченням життєвих потреб, назвали право на житло, 57,2% - право на освіту, 56% - право на справедливий суд, 55% - право на працю, 52,6% - право на свободу та недоторканність, 51% - право на достатній життєвий рівень, 45,5% - право на свободу думки, совісті та релігії, а 44,8% - право самому розпоряджатися своєю долею.

Найменш важливим правом для українців виявилася заборона на колективне вислання іноземців без індивідуального розгляду конкретної справи. Лише 2% опитаних включили це право до десятка найбільш важливих.

4,5% респондентів вважають, що найбільш важливим правом є заборона вислання громадян з країни, 5% - право на створення профспілок, а 9% - заборона смертної кари під час війни.

Окрім того, 35% українців вважають, що ситуація з дотриманням прав людини з часів Євромайдану погіршилась, а 28% - переконані, що ніяких змін не відбулося.

Згідно з опитуванням, найбільше погіршення ситуації з правами людини вбачають мешканці Донбасу - 60%. Лише 4% респондентів зазначили, що ситуація з дотриманням права людини з часів Євромайдану покращилась, ще 23% - переконані, що ситуація з одними правами змінювалася на краще, а з іншими - на гірше.

Загалом було опитано 2002 респондента за квотною загальнонаціональною вибіркою, яка за областями України, типами поселення, статтю та віком репрезентує доросле населення України від 18 років. Опитування проводилось у всіх областях України, Києві та контрольованих українською владою районах Донецької і Луганської областей. Максимальна похибка не перевищує 2,2 відсотка.

Нагадаємо, за даними на 2015 рік, 37,4% опитаних українців бажали, аби Україну у ЄС асоціювали з туризмом; 29,8% - з Європою; 22% - з Революцією Гідності; 21,5% - з регіональним лідером; 9,5% - з футболом; 7,6% - з Києвом.

Водночас, на запитання, з чим, на їхню думку, у Євросоюзі наразі пов'язують Україну, 21,2% опитаних відповіли, що громадяни ЄС поки що насправді асоціюють Україну з корумпованою, неефективною владою; 21,1% - з війною, конфліктом та руїною.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024