Коментарі
Перегляди: 2558
12 грудня 2016

Право на життя та соцзахист є найважливішим для українців

Найбільш важливими для населення України є право на життя та право на соціальне забезпечення. Такі результати загальнонаціонального соціологічного дослідження "Права людини в Україні" оприлюднила директорка Фонду демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, передає УНІАН.

Дослідження було проведене з 22 жовтня по 6 листопада 2016 року Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та фірмою "Юкрейніан Соціолоджі Сервіс" на замовлення Програми розвитку ООН в Україні та у співпраці з ГО "Центр інформації про права людини" і Офісом Уповноваженого ВР України з прав людини.

За словами Бекешкіної, дослідження показало, що серед 10 найбільш важливих прав, пов’язаних із забезпеченням життєвих потреб, респонденти назвали право на життя - 77,7% та право на соціальне забезпечення - 63,2%.

58,3% українців найбільш важливим правом, пов’язаним із забезпеченням життєвих потреб, назвали право на житло, 57,2% - право на освіту, 56% - право на справедливий суд, 55% - право на працю, 52,6% - право на свободу та недоторканність, 51% - право на достатній життєвий рівень, 45,5% - право на свободу думки, совісті та релігії, а 44,8% - право самому розпоряджатися своєю долею.

Найменш важливим правом для українців виявилася заборона на колективне вислання іноземців без індивідуального розгляду конкретної справи. Лише 2% опитаних включили це право до десятка найбільш важливих.

4,5% респондентів вважають, що найбільш важливим правом є заборона вислання громадян з країни, 5% - право на створення профспілок, а 9% - заборона смертної кари під час війни.

Окрім того, 35% українців вважають, що ситуація з дотриманням прав людини з часів Євромайдану погіршилась, а 28% - переконані, що ніяких змін не відбулося.

Згідно з опитуванням, найбільше погіршення ситуації з правами людини вбачають мешканці Донбасу - 60%. Лише 4% респондентів зазначили, що ситуація з дотриманням права людини з часів Євромайдану покращилась, ще 23% - переконані, що ситуація з одними правами змінювалася на краще, а з іншими - на гірше.

Загалом було опитано 2002 респондента за квотною загальнонаціональною вибіркою, яка за областями України, типами поселення, статтю та віком репрезентує доросле населення України від 18 років. Опитування проводилось у всіх областях України, Києві та контрольованих українською владою районах Донецької і Луганської областей. Максимальна похибка не перевищує 2,2 відсотка.

Нагадаємо, за даними на 2015 рік, 37,4% опитаних українців бажали, аби Україну у ЄС асоціювали з туризмом; 29,8% - з Європою; 22% - з Революцією Гідності; 21,5% - з регіональним лідером; 9,5% - з футболом; 7,6% - з Києвом.

Водночас, на запитання, з чим, на їхню думку, у Євросоюзі наразі пов'язують Україну, 21,2% опитаних відповіли, що громадяни ЄС поки що насправді асоціюють Україну з корумпованою, неефективною владою; 21,1% - з війною, конфліктом та руїною.

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024