Пошуки шляхів відновлення суверенітету України над окупованим Донбасом: стан громадської думки напередодні парламентських виборів

Загальнонаціональне опитування було проведене  Фондом «Демократичні ініціативи» спільно з  соціологічною службою Центру Разумкова  з 13 по 20 червня 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фінансування опитування здійснене в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства  Нідерландів.

Для порівняння наводяться результати загальнонаціональних опитувань, проведених Фондом «Демократичні  ініціативи» імені Ілька Кучеріва  у співпраці з Центром Разумкова та Київським міжнародним Інститутом соціології у  2016–2018 рр.

  • Встановлення миру на Донбасі силовим шляхом підтримують лише 17% населення. При цьому найбільше прихильників силового варіанту серед мешканців Заходу (28%) та Центру (16%) і значно менше на Півдні (8%) та Сході (13%). Більшість населення – 49% – вважає, що «заради миру варто погоджуватися на компроміси, але не на всі». Така думка переважає в усіх регіонах: у Центральному (51%), Східному (50%), Південному (48%), Західному (44%).
  • «Мир за будь-яку ціну» не підтримується виборцями жодної з партій. Найменше «мир за будь-яку ціну»  підтримують виборці партій «Голос» (10%)  та «Європейська солідарність» (7%), найбільше – виборці партії «Опозиційна платформа – За життя» (36,5%). Проте й виборці цієї партії переважно вважають, що «задля миру слід іти на компроміси, але не на всі» (44%). 
  • Громадяни України вважають неприйнятними більшість можливих компромісів, які обговорюються в публічному просторі та передбачені Мінськими домовленостями. Найменш прийнятними для громадян України, причому в усіх регіонах, є проведення виборів на умовах бойовиків (неприйнятно для 66% опитаних, прийнятно для 13%), повна амністія всіх учасників бойових дій проти українських військ (неприйнятно –  61%, прийнятно – 15%),  формування силових органів ОРДЛО лише із місцевих представників (неприйнятно – 58%, прийнятно – 18%). Переважно неприйнятними є для населення України й внесення змін до Конституції щодо надання російській мові статусу державної мови  (неприйнятно – 54%, прийнятно – 30%), згода на особливі політичні та економічні відносини тимчасово непідконтрольних територій з Росією (неприйнятно – 53%, прийнятно – 23%), ухвалення закону про нейтральний та позаблоковий статус України (неприйнятно – 48%, прийнятно – 29%). 
  • Ділиться громадська думка щодо проведення прямих переговорів з керівниками самопроголошених «ДНР» та «ЛНР»: 41% громадян вважають це прийнятним і стільки ж – 41% – неприйнятним. Причому поділ думок має чітко виражений регіональний характер: найбільше підтримують проведення таких переговорів на Сході (для 54% це прийнятно, для 33% – ні) і на Півдні (відповідно, 68% і 20%).  Неоднозначним є й ставлення до припинення блокади шляхів та відновлення торгівлі з «ДНР» та «ЛНР»: таку пропозицію вважають прийнятною 34% українців, неприйнятною – 43%. Проте в регіонах думки діляться: припинення торговельної блокади вважають прийнятним 52% на Півдні (неприйнятним – 22%) та на Сході  (47% – прийнятним і 36% неприйнятним). А от на Заході ставлення до цієї пропозиції різко негативне: лише 15% вважають таку пропозицію прийнятною, а 54% – ні, переважає негативне ставлення й у Центральному регіоні (прийнятно – 32%, неприйнятно – 48%).
  • Вищеназвані компроміси є неприйнятними для більшості виборців різних політичних сил, за винятком прихильників  партії «Опозиційна  платформа – За життя».  Зокрема, лише ці виборці  вважають прийнятним проведення прямих переговорів з керівниками «ДНР» та «ЛНР» (75%). Проте навіть ці виборці не сприймають усі компроміси, що пропонуються: : неприйнятними  для них, як і для решти виборців, є проведення місцевих виборів в «ДНР» та «ЛНР» на умовах, які вимагаються бойовиками (не прийнятно для 45%,  прийнятно для 30%),   формування  місцевої поліції, судів та прокуратури в ОРДЛО винятково з місцевих представників (не прийнятно – 46%, прийнятно – 30%), повна амністія для всіх учасників бойових дій проти українських воїнів (неприйнятно для 43%, прийнятно для 30%).
  • Щодо політичного майбутнього територій «ДНР» та «ЛНР»,  більшість громадян України віддають перевагу варіанту повернення окупованих територій на довоєнних умовах (54%).  Ще 17% бажають, щоб ці території  повернулися до України,  але отримали більше незалежності від Києва. Варіант автономії у складі України підтримують лише 12% українців, причому навіть на Сході прихильників автономії лише 23%.   Слід наголосити,  що незалежність цих територій чи приєднання їх до Росії підтримують лише 4%, найбільше – на Сході, але це лише 8%.  
  • Найбільше підтримують автономію «ДНР» та «ЛНР» виборці «Опозиційної платформи – За життя» – 31%, проте й серед прихильників цієї партії переважає думка, що ці території слід повернути до України на тих самих умовах, що й раніше (35%) чи  «щоб вони повернулися до України, але отримали більше незалежності від Києва» (20%). Перетворення цих територій на незалежні держави підтримує лише 5,5% виборців «Опозиційної платформи – За життя», а входження до Російської Федерації – менше 1%.  
  • Пропозицію щодо введення миротворчих сил ООН на окуповані території «ДНР» та «ЛНР» загалом підтримують 55,5% населення України, не підтримують – 25%, а 20% свого ставлення не визначили. З цього питання існують регіональні відмінності: найбільше підтримують введення миротворчих сил  у Західному (74%) та Центральному (62%) регіонах, а от у Південному та Східному регіонах думки неоднозначні: у Південному регіоні підтримують введення миротворчих сил 38%, не підтримують 34%, у Східному регіоні підтримують 37%, не підтримують 42%.  Єдиною політичною силою, чиї виборці проти введення миротворчих сил є «Опозиційна платформа – За життя» (підтримують введення миротворчих сил 32% виборців, не підтримують – 50%).

 

ЗАВАНТАЖИТИ З ТАБЛИЦЯМИ

Останні новини з категорії Опитування

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024