Олексій Гарань

доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 1436
24 жовтня 2023

Підтримка України в світі – «напрочуд позитивна», але війна на Близькому Сході її погіршить – Олексій Гарань

Результати опитування  громадян у 30 країнах світу, проведеного  канадською компанією  GlobeScan, інформаційним партнером якої в Україні виступив Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, засвідчили, що 69%  респондентів у цих країнах «повністю згодні» або «скоріше згодні» з тим, що їхні уряди повинні підтримувати Україну, яка захищається від російської агресії. Серед тих, хто найбільше підтримує  нашу державу – жителі Португалії (86%), Швеції (81%) та Австралії (80%),  Великої Британії (79%) та Канади (78%). Високу підтримку виявили і жителі Глобального Півдня – колумбійці (51%), індонезійці (54%), саудити (55%) та перуанці (55%). 

В інтерв'ю Еспресо.TV Олексій Гарань, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Імені Ілька Кучеріва, пояснив, що узагальнювати такі показники дуже складно, адже це лише «середня температура», яка показує тенденцію, але ситуацію в кожній країні можна простежити, і вона загалом позитивна.

«Я б навіть сказав,  що ця тенденція  несподівано позитивна, – каже науковець. – Скажімо, Індія має несподівано позитивний показник.  Але ми маємо розуміти, що такі опитування не треба абсолютизувати,  а варто  говорити про певні тенденції. Є й тенденція, яка показує,  що  в деяких країнах і регіонах Глобального Півдня  підтримка  знижується. Вона нижча, ніж зазвичай у західних країнах. Йдеться, зокрема, про країни  Латинської Америки. Ми побачили, що найнижчі показники у Мексиці та  Колумбії.  Але є і другий момент –  ми бачимо, що є резерви для нашої роботи».

Щодо  змін у ставленні до підтримки України жителів африканського континенту, Олексій Гарань розповів про свої особисті відчуття, адже щойно повернувся  з  третьої поїздки у складі української делегації громадянського суспільства до країн Глобального Півдня.   

«Говорячи про Південну Африку, ми знаємо, наскільки  сильними були проросійські наративи в правлячій партії  Африканському національному конгресі. Вони навіть вдалися до таких акцій, як  проведення спільних військових маневрів з Росією та Китаєм у річницю вторгнення Росії в Україну. Тобто ситуація була дуже непроста. Але зараз є відчуття, що ситуація почала потроху змінюватися. Очевидно, що це відбувається під певним тиском міжнародної спільноти та  місцевого громадянського суспільства. Але, я думаю, дещо вплинуло і те, що ці люди безпосередньо попробували поспілкуватися і з Путіним, і з Зеленським. Зокрема, в Замбії ми мали розмову  з помічником президента Замбії з питань національної безпеки, і він переказав нам,  які це були відчуття, коли їм довелося спускатися у підземне укриття в Києві», –  розповів Олексій Гарань.

Він також зазначив, що в Замбії  імпульси на підтримку України виходять від самого президента країни, який  займає дуже принципову позицію. Замбія, наприклад, постійно голосує в ООН на підтримку територіальної цілісності України, чого не можна сказати про ПАР. Хоча, на думку науковця,  сьогодні  можна говорити вже про більше взаєморозуміння між керівництвом ПАР і  України.

«Очевидно, не варто перебільшувати певне потепління у цих відносинах, але деякі зміни відбуваються. Тому треба продовжувати працювати в цьому напрямку. В ПАР нашими союзниками виявилися  місцеве громадянське суспільство, університети й аналітичні центри. Наступного місяця я вже втретє їду до ПАР у складі української делегації громадянського суспільства, і ми сподіваємося,  що зможемо поспілкуватися з керівництвом Африканського національного конгресу. І це буде певним переломним моментом, тому що раніше нам не вдавалося цього зробити.  Безумовно, треба говорити з правлячою партією», – наголосив Олексій Гарань.

Попри те, що  результати опитування на Глобальному Півдні, за словами науковця, є «напрочуд позитивними», війна з ХАМАСом може вплинути і змінити ставлення до підтримки України у цих регіонах.

«Нам  казатимуть, що Захід захищає Україну, чому ж він так не захищає Палестину? Із тим, що всотується з молоком матері в країнах  Глобального Півдня,  а це антизахідний і антиамериканський підхід, як, наприклад,  в Латинській Америці, дуже важко боротися. Ми опинилися в одному кошику «Ізраїль і Україна», і така зв'язка  може створювати для нас проблемні моменти, тому що  настрої там антиізраїльські», – констатував Олексій Гарань.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024