Опитування
Перегляди: 2399
28 грудня 2011

Підсумки року: що було, що буде?

Учасники :

•  Валентина Теличенко – юрист
Олександр Сушко – науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва
  Віктор Рибаченко – віце-президент Асоціації політичних психологів України
Ірина Бекешкіна – директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, член Координаційної ради Громадського руху «Чесно»
Олександр Вишняк – керівник фірми «Юкрейніан соціолоджі сервіс», завідувач відділу Інституту соціології НАН України
  Павло Розенко – провідний експерт Центру Разумкова

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва 12–23 грудня 2011 року провів експертне опитування «Підсумки 2011 року». Метою опитування було з’ясувати думки експертів щодо основних підсумків 2011 року для України та прогнозів на наступний рік. Усього було опитано 61 експерт.

• Найбільш значущою подією 2011 року, на думку переважної більшості експертів, став судовий процес над Юлією Тимошенко, якому вони дали негативну оцінку. Так само в негативному ключі експерти часто згадували ухвалення нового закону про вибори народних депутатів, здійснення непопулярних заходів за рахунок простих людей, кримінальні переслідування представників опозиції та громадських активістів, а також не парафування угоди про асоціацію з ЄС. Переважно позитивних оцінок від експертів отримали наростання протестних рухів населення, завершення переговорів щодо угоди про асоціацію з ЄС і підготовка України до проведення Євро-2012. Загалом серед десяти найважливіших подій року лише 3 було оцінено позитивно, а 7 – негативно.
• Найважливішими тенденціями, які визначали розвиток України в 2011 році, експерти назвали згортання демократії та встановлення авторитарного режиму, подальшу концентрацію влади в руках Президента Віктора Януковича та нездатність влади проводити необхідні реформи. До визначальних тенденцій 2011 року експерти також віднесли активізацію протестних рухів населення, кримінальне переслідування опозиційних політиків і перерозподіл власності на користь наближених до влади осіб.
• Відносна більшість експертів не змогли назвати жодного вагомого успіху України в 2011 році. Декілька експертів висловили думку, що такими успіхами стали завершення перегорів із ЄС щодо угоди про асоціацію та підготовку до Євро-2012.
• Головною поразкою України в 2011 році, на думку відносної більшості експертів, стало не підписання угоди про асоціацію з ЄС. Дехто з експертів зарахував до поразок судовий процес над Юлією Тимошенко, встановлення авторитарного режиму та втрату іміджу демократичної держави в очах міжнародної спільноти.
• Найбільш успішними політиками року, на думку експертів, стали Віталій Кличко та Арсеній Яценюк. Менша частина експертів назвали найуспішнішими політиками року Віктора Януковича та і Юлію Тимошенко. 9 експертів не змогли виокремити жодного успішного українського політика в 2011 році.
• Найменш успішним політиком року більшість експертів назвали Віктора Януковича. До неуспішних політиків року експерти також віднесли Сергія Тігіпка, Миколу Азарова, Юлію Тимошенко та Віктора Ющенка.
• Основні індикатори стану розвитку країни в 2011 році погіршилися порівняно з 2010 роком, отримавши від експертів дуже негативні оцінки. За 10-бальною шкалою найгірше експерти оцінили рівень корупції (8.9). Дуже низькі оцінки також отримали рівень дотримання законності (1.6), стан свободи підприємництва (2.6), економічна ситуація (2.7) і рівень демократії (2.8). Єдиним показником, що дістав вищу оцінку порівняно з 2010 роком, став стан свободи слова (3.7), хоч і він лишився досить низьким. Рівень прогнозованості на наступний рік було оцінено на 4.2 бала.
• Головною тенденцією в політичному житті країни в 2012 році експерти назвали боротьбу напередодні та під час парламентських виборів, яка, на їхню, думку проходитиме із застосуванням брудних технологій з боку влади. Крім того, експерти вкотре зробили прогноз щодо зростання протестних настроїв населення, загострення конфліктів усередині владної команди та подальшого згортання демократії.
• Серед основних тенденцій економічного життя країни в 2012 році експерти виокремили загострення кризових явищ в економіці, девальвацію гривні та посилення тиску на малий і середній бізнес. Експерти також висловлювали припущення щодо посилення залежності України від зовнішньоекономічної кон’юнктури, зростання рівня інфляції та подальшого переділу власності.
• Украй негативними, на думку експертів, будуть і тенденції в міжнародних відносинах України в 2012 році. Вони, зокрема, зазначали, що наступного році посилиться тиск Росії на Україну, поглибиться міжнародна ізоляція України та погіршаться відносини України з ЄС. При цьому, на переконання експертів, Україна й далі намагатиметься вести багатовекторну політику.

РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024