Підсумки 2017 року: оцінки експертів

Опитування
Перегляди: 5744
27 грудня 2017

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва 15–22 грудня 2017 року провів експертне опитування «2017 рік в оцінках експертів». Метою опитування було з’ясувати думки та оцінки експертів щодо основних підсумків 2017 року для України та прогнозів на наступний рік. Усього було опитано 55 експертів.

Оцінка загальної політичної ситуації

  • Найважливішою позитивною подією 2017 року в Україні експерти однозначно називають довгоочікуване запровадження безвізового режиму між Україною та країнами Європейського Союзу. До головних позитивних подій експерти віднесли також старт медичної та освітньої реформ, а також початок пенсійної реформи та пов’язане із цим підвищення пенсій. Щоправда, пенсійну та медичну реформи разом із судовою низка експертів вважають найбільш неоднозначними подіями року, які можуть бути оцінені як позитивно, так і негативно.
  • Найбільш негативними подіями року були визначені передовсім нещодавні атаки на Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та спроби дискредитації відомства в контексті конфронтації з Генеральною прокуратурою (ГПУ), а також низка подій, пов’язаних з  Міхеїлом Саакашвілі, зокрема,  позбавлення його громадянства України, «прорив» кордону в Шегинях та початок протестних акцій (т. зв. «міхомайдан»). Серед інших негативів, що їх відзначають експерти – наступ влади на громадянське суспільство (е-декларування для антикорупційних діячів, переслідування окремих активістів), продовження військових дій на Донбасі та окупації Криму,  а також нові конфліктні моменти у відносинах України із країнами-сусідами (Польщею та Угорщиною).
  • Говорячи про внутрішньополітичні успіхи України, опитані експерти найчастіше відзначали затверджені протягом останнього року реформи – в медицині, пенсійній та освітній системах, а також частковий прогрес судової реформи в частині проведення конкурсного відбору кандидатур до Верховного суду України. Окрім того, до успіхів експерти зарахували продовження реформи децентралізації, загальне законодавче забезпечення реформ та відносну політичну стабільність протягом останнього року.
  • Серед внутрішньополітичних невдач України експерти вже традиційно відзначають перш за все відсутність значущих результатів боротьби з корупцією. Поряд з цим до помітних невдач зараховують і конфлікти між НАБУ та ГПУ, що супроводжувались атаками з боку влади на антикорупційне відомство; посилення політичного протистояння у самій владі та потрапляння до Верховного суду недоброчесних кандидатів. Невдачі в економічній сфері, на думку опитаних, пов’язані, в першу чергу, із складною соціально-економічною ситуацією в країні, інфляцією та продовженням мораторію на продаж земель сільськогосподарчого  призначення. До помітних невдач експерти цьогоріч зараховують також ситуацію довкола М.Саакашвілі та наступ влади на громадянське суспільство.
  • Серед зовнішньополітичних перемог абсолютна більшість експертів відзначила насамперед «безвіз» з країнами ЄС, що також є найважливішою позитивною подією року. Також вагома частина опитаних експертів до значущих перемог зарахувала продовження та навіть часткове посилення міжнародних санкцій проти Росії. 
  • До зовнішньополітичних невдач експерти віднесли передусім конфлікти з західними країнами-сусідами України (Польщею та Угорщиною), відсутність результату дипломатичних зусиль із врегулювання військового конфлікту на Сході (Донбасі) та втрату довіри до української влади, як і інтересу до подій в Україні, з боку західних партнерів.

Персони

  • За оцінками опитаних експертів, чинний Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман продовжує другий рік поспіль зберігати першість серед найуспішніших політиків року. Президент України Петро Порошенко, натомість, з незначним відставанням посів цього року другу сходинку. Минулорічний фаворит списку найуспішніших політиків Юлія Тимошенко перемістилась з другої сходинки на четверту, а Міхеїл Саакашвілі посів третє місце.
  • Найменш успішним політиком 2017 року більшість експертів назвали Міхеїла Саакашвілі. На другій позиції – Петро Порошенко,  на третій – Юрій Луценко.

Оцінки за основними індикаторами розвитку

  • Із семи оцінюваних сфер суспільного життя лише стан двох сфер експерти оцінили позитивно: рівень демократії – 5,9 бала за 10-бальною шкалою[1] та стан свободи слова – 6,6 бала. При цьому відповідні показники мінімально покращились (на 0,1 бала)  порівняно з минулорічними. Найбільш негативні оцінки отримали: рівень дотримання законності – 3,5 бала та рівень корупції в Україні – 7,4 бала, хоча й у цих сферах відбулось певне покращення, якщо порівняти з результатами минулого року (на 0,1 та 0,4 бала відповідно).
  • Економічна ситуація в Україні, хоча й оцінюється експертами невисоко – 3,9 бала, проте  порівняно з минулим роком оцінка зросла на 0,3 бала (було 3,6 бала). Так само дещо покращилися оцінки стану свободи підприємництва (з 4,6 до 4,9 бала).
  • Рівень прогнозованості розвитку держави на наступний рік експерти оцінюють у 4,5 бала, що є трохи вищим показником порівняно з минулорічною оцінкою (було 4,3 бала).

Прогнози експертів: на що Україні варто чекати 2018 року?

  • Експерти прогнозують, що у 2018 році варто очікувати посилення політичної конфліктності та протистояння, а також фактичного розгортання президентської та парламентської виборчих кампаній на тлі запланованих на 2019 рік чергових виборів в Україні. Окрім того, експерти застерігають щодо зростання популізму, погіршення соціально-економічної ситуації та зростання соціальної напруженості, що потенційно може вилитись у вуличні акції протесту.
  • У зовнішньополітичному контексті експерти очікують суперечливі для України тенденції у 2018 році: з одного боку, очікується продовження санкцій та подальшої міжнародної ізоляції Росії, а з іншого – спад підтримки та уваги до України у зв’язку з турбулентністю на міжнародній арені та розчаруванням Заходу в прогресі українських реформ через небажання боротись з корупцією. Серед доволі ймовірних тенденцій нового 2018 року експерти відзначають також складну співпрацю України з МВФ, подальше погіршення відносин з Росією та можливе локальне загострення конфлікту на Донбасі.
  • Експерти продовжують вже декілька років поспіль акцентувати на тому, що боротьба з корупцією має бути ключовим пріоритетом для української влади в найближчому часі. Потрібно також продовжувати імплементацію судової реформи і в цьому контексті пріоритетним є створення спеціалізованого антикорупційного суду. Іншим пріоритетним напрямом діяльності мають бути економічні реформи, покликані забезпечити стійке економічне зростання, та створення сприятливих умов для розвитку бізнесу в Україні.

Місце персонажа «Діда Мороза» в уяві експертів

  • Експерти переконані, що цілеспрямовано прагнути замінити у суспільній свідомості звичного Діда Мороза на когось іншого (Святого Миколая чи Санта Клауса) не має потреби. Натомість, кожна людина, на думку більшості опитаних експертів, сама має обирати, який персонаж їй більше до вподоби. Разом з тим приблизно третина експертів дотримуються протилежної думки та вважають, що Діда Мороза як рудимента радянської спадщини все ж таки варто замінити на іншого персонажа.
  • Найбільше на «роль» українського Діда Мороза, відповідно до результатів експертного опитування, підходить персонаж Святого  Миколая.

[1] 10-бальна шкала, де 1 – дуже низький рівень;  10 – дуже високий рівень.

Завантажити з таблицями

Останні новини з категорії Опитування

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023