Події
Перегляди: 2278
1 грудня 2023

Під час візиту до ПАР українські активісти закликали міжнародну спільноту допомогти досягти справедливого миру як на Близькому Сході, так і в Україні

У листопаді відбувся черговий візит  української делегації громадянського суспільства до Південної Африки з місією підвищення обізнаності про становище свого народу, поглиблення відносин між країнами та пошуку нових можливостей для партнерства.  Делегація відвідала найбільші міста ПАР –  Преторію та Йоганнесбург, щоб  заручитися підтримкою Південної Африки у розбудові миру та припиненні військових злочинів Росії, зумисного  вбивства цивільного населення  та незаконної депортації українських дітей.

Участь у роботі делегації взяли  експертка з правових питань українського Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська, Митрополит (Архиєпископ) Української Православної Церкви Зоря, професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань та керівниця програм у Південній Африці, Кенії та Нігерії Українського інституту Анастасія Капранова.

Впродовж поїздки відбулися   зустрічі в  Центрі прав людини Університету Преторії та Центрі дитячого права, де учасники обговорили форми співпраці задля подальшого захисту прав людини в Україні та в усьому світі; в Інститут безпекових досліджень та Південноафриканському  університеті, де йшлося про аспекти   академічної співпраці та спільні дослідження з питань  майбутньої безпеки та міжнародних відносин як України, так і Південної Африки.

Делегації українського громадянського суспільства також вдалося зустрітися з представниками Африканського національного конгресу (АНК), зокрема з першим заступником Генерального секретаря АНК Номвулою Моконьяне, яка  відповідає за міжнародні зв'язки.

На зустрічі  й представники молодіжного крила АНК, які раніше непросто йшли на контакт, оскільки АГК історично мав багато контактів з Москвою.

За словами Олексія Гараня, розповідь про викрадення та депортацію російською державою українських дітей, їхню подальшу долю розтопила серця представників АНК. Пані Номвула пообіцяла всіляке сприяння в цьому питанні.

Під час цього візиту традиційно було чимало пресконференцій та виступів у ЗМІ. 

Так, в інтерв'ю газеті Sunday Times  двоє членів делегації – Олексій Гарань та   Катерина Рашевська – сказали, що вони з обережним оптимізмом оцінюють результати свого візиту.

Зокрема Олексій Гарань розповів:

«Я був з попередньою делегацією у квітні. Тоді ми були трохи розчаровані позицією ПАР. Але зараз ми бачимо, що справа знову рухається.  У Нью-Йорку відбулася зустріч між президентом України Володимиром Зеленським і президент ПАР Сирілом Рамафосою, потім  між ними були телефонні розмови. Важливим є Копенгагенський процес зустрічей між радниками з національної безпеки та президентами. Ці зустрічі відбулися в таких місцях, як Копенгаген і Мальта, де обговорювалася формула миру для України. У них взяли участь близько 60 країн, і Південна Африка була однією з них».

Олексій Гарань відзначив, що дуже приємно бачити, що ПАР  змінила свою позицію – від утримання під час голосування в Раді Безпеки ООН до активної участі в пошуку шляху до миру.

«Наша теперішні зустрічі перевершили наші очікування, тому що була певна емоційна складова, пов'язана з нашими дітьми, які були депортовані в російську федерацію. Є однозначне бажання допомогти. Ми відчуваємо різницю в позиції Південної Африки щодо вторгнення, але ми будемо обережно чекати, щоб побачити, якими будуть практичні результати. Ми були б дуже раді, якби Південна Африка підтримала резолюцію під час наступного голосування в ООН»,  – додав науковець.

На фото: Професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань та експертка з правових питань українського Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська під час поїздки до ПАР.

У цьому ж інтерв’ю Катерина Рашевська також відзначила, що задоволена прогресом, досягнутим під час візиту:

«Ми працюємо над поверненням українських в'язнів, безумовним звільненням наших дітей, які були депортовані до Російської Федерації. Мені було приємно і радісно зрозуміти, що Південна Африка готова зробити певні практичні кроки, а не просто робити заяви, які засуджують незаконну депортацію і необґрунтовану затримку в репатріації наших дітей. Ми розуміємо, що уряд ПАР готовий порушити це питання на найвищому рівні ООН. Для нас це дуже важливо, бо час працює проти нас».

В інтерв'ю виданню  IOL не обійшлося без запитання, як українська делегація оцінює  події на Близькому Сході. Представники делегації заявили, що засуджують терор, вбивства цивільних осіб та воєнні злочини, хоч би де вони  не відбувалися.

«Ми засуджуємо терор, вбивства цивільних осіб та воєнні злочини, хоч би де вони відбувалися і хоч би хто  їх скоював,  – наголосив  Олексій Гарань. – В Україні ми переживаємо важкі часи болю та страждань, спричинені війною, тому ми завжди на боці невинних  жертв, незалежно від їхньої національності".

Науковець також  зазначив, що Україна традиційно виступала і виступає за рішення про дві держави і  визнала Державу Палестина в 1988 році.

«Я закликаю міжнародне співтовариство зробити все, що в його силах, щоб допомогти досягти чесного і справедливого миру на Близькому Сході, так само, як я закликаю їх допомогти нам в Україні досягти того  самого. Що стосується України, то можу сказати, що в 2014 році Росія без жодних провокацій вторглася в нашу країну, розтоптавши наші суверенні права, які закріплені в Статуті ООН. Мир в Україні може бути досягнутий лише тоді, коли Росія припинить вбивати наших людей і піде з нашої території».

Олексій Гарань каже, що вторгнення Росії в Україну зруйнувало країну:

«На жаль, російська агресія не є новиною для нас в Україні. Важливо пам'ятати, що вторгнення почалося в 2014 році, коли Росія захопила Крим. Відтоді люди там страждають, сотні людей незаконно затримані, а багато хто змушений був тікати. І хоча ми жили з російською агресією протягом багатьох років, повномасштабне вторгнення в лютому минулого року було абсолютно руйнівним».

Науковець стверджує, що Путін справді має намір стерти Україну з лиця землі, адже він постійно говорить, що українці не існують як окрема від Росії нація.

«Це не абстрактна гра в геополітичні шахи. Українці гинуть щодня. Кожен третій українець (а це близько 12–13 мільйонів) був змушений покинути свій дім», – констатував Олексій Гарань.

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024