Дмитро Бабачанах
Аналітика
Перегляди: 1777
9 серпня 2022

Канада: Як пацифізм програв реальності

Канада — країна, яка є безперечним другом України. З 2014 року канадські військові інструктори проводили тренування, що охопили більш як 30 тисяч військових ЗСУ, а уряд Канади послідовно виділяв гроші на підтримку України. В Канаді живе численна українська діаспора, представниця якої Христя Фріланд обіймає посаду заступниці прем’єр-міністра Канади.

З початку повномасштабної війни між Росією та Україною стосунки з Канадою не змінилися — навпаки, держава посилила підтримку. Політика канадського уряду відображає настрої у суспільстві, що майже одностайно підтримує Україну. Канада постачає Україні макрофінансову допомогу, снаряди для натівської артилерії калібру 155 мм, саму артилерію, а також інше військове спорядження.

Активна підтримка України зумовлена кількома факторами.

З одного боку, вона політично вигідна для керівництва країни, адже на це є суспільний запит, що сягає далеко за межі української діаспори. Тему України продовжують висвітлювати в канадських медіа, що спонукає прем’єр-міністра Трюдо діяти. Його Ліберальну партію Канади традиційно сприймають як менш рішучу в питаннях оборони й зовнішньої політики, ніж опонентів — Консервативну партію Канади. Ймовірно, це одна з причин, що пояснює безпрецедентне і дещо відчайдушне передавання Україні 39 новітніх бронетранспортерів Super Bison, яких небагато в самої Канади.

Підтримка України також відображає спорідненість безпекових і зовнішніх політик Канади та США. Ці дві країни є найближчими союзниками з часу завершення Другої світової війни і лише зрідка мають розбіжності. Недивно, що й зараз США та Канада активно допомагають Україні.

Цікаво розглянути потенційні зміни в політиці Канади, які зумовлені війною Росії проти України.

По-перше, Канада планує збільшити свій оборонний бюджет. Ця країна не виробляє багато зброї і не відповідає вимогам НАТО щодо витрати 2% ВВП на оборону — її власний військовий ресурс дуже обмежений. Безпекова залежність держави від США означає, що Канада не може самостійно продукувати потрібне Україні військове спорядження. Наприклад, 20 тисяч артилерійських снарядів, переданих Канадою Україні, вироблено у США.

Також Канада змушена відступити від свого іміджу країни-миротворця. Зазвичай вона намагається позиціонувати себе як сторону, що допомагає мирно вирішувати конфлікти. Але надання зброї Україні є суттєвим винятком з цього правила.

Що стосується енергетичної політики, Канада почала розглядати можливість постачань газу на європейський ринок. Раніше вона продавала більшість енергоресурсів США, але постачання до країн ЄС може стати реальністю у майбутньому. Щоправда, для цього необхідно побудувати відповідну інфраструктуру і з боку Канади, і з боку країн Європи. Розраховувати на це в короткій перспективі не варто, адже європейці не надто хочуть вкладати кошти у великі інвестиційні проекти, які можуть не знадобитися, якщо стосунки з Росією нормалізуються.

Отже, Канада є і буде стабільним та послідовним союзником України, але сподіватися на значне збільшення воєнної допомоги від цієї країни не варто, адже її військові ресурси обмежені. Під час післявоєнного відновлення Канада відіграватиме більш помітну роль, надаючи допомогу для відбудови та закликаючи інші західні країни до участі у відновленні України.
 


На основі серії інтерв'ю "Союзники", епізод з Марією Поповою, асоційованою професоркою політичних наук (Університет Макгілла).
Подивитися: https://youtu.be/JUaz8_gMbvk
Послухати: https://rss.com/podcasts/allies/


Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety . Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу.

Останні новини з категорії Аналітика

Огляд основних інформаційних загроз для України (січень-березень 2024 року)

Аналіз наративів російської пропаганди в українському інформаційному просторі впродовж першого кварталу 2024 року
23 квітня 2024

Світовий досвід залучення іноземної робочої сили. Як ним може скористатися Україна

Про те, як залучити іноземців до відбудови повоєнної України та який досвід інших країн варто врахувати українській владі, аналізують Ларис...
21 квітня 2024

Медіапростір Одеси: аналіз контенту, який споживають одесити

Медіавподобання жителів Одеси та Одеської області,чому частина з них досі споживає російський контент, а також умови переходу на україномовн...
18 квітня 2024

Як відновлюються села Новобасанської громади на Чернігівщині

Як відновлюються села Чернігівщини впродовж двох років після деокупації – фоторепортаж Дмитра Шолоха у співавторстві з Романом Коржовим
15 квітня 2024