Олексій Гарань

доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 389
9 серпня 2023

Олексій Гарань про зустріч у Джидді та опитування «Демініціатив» стосовно проблем у сфері оборони

Кроком вперед вважає професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні» ініціативи» Олексій Гарань  зустріч щодо формули миру України в Джидді. Про це він сказав в етері телеканалу Прямий.

 «Важливість цього форуму полягає в тому, що зазвичай ми звикли, що Україна зустрічається зі своїми західними союзниками,  які  підтримують нас економічно та військово, а  тут ми бачимо зустріч з  впливовими країнами БРІКС, причому всіма, за винятком  Росії, і більшість із цих країн підтримує територіальну цілісність України і вивід російських військ з її території»,  – зазначив Олексій Гарань.

Він пояснив, що ця зустріч була важлива ще й тому, що на ній були присутні й представники Індії, Південної Африки та Китаю. Причому для Індії та Південної Африки це вже друге зібрання після Копенгагенської зустрічі.

«Тобто ці країни вже показують необхідність завершення війни і дотримання територіальної цілісності України, хоча в ООН вони за ці резолюції не голосували.

Китай буде намагатися грати на обидві сторони. Він і далі говоритиме, що причина війни – це просування НАТО на cхід. Але для нас важливо, що Китай взяв участь в обговоренні разом з тими країнами, які він засуджує, країнами НАТО!» – наголосив Олексій Гарань.

Коментуючи  опитування українців про те, які, на їхню думку найбільші проблеми в секторі оборони та війську, науковець сказав:

«Тривожна "презумпція вини" уряду в державних закупівлях стала відображенням іншого явища – недовіри громадян до достатності зусиль держави у сфері оборони. Натомість, довіра до волонтерів завжди була вищою за дії влади, навіть якщо обсяги волонтерських закупівель з цілком очевидних причин є меншими за державні закупівлі.

Оскільки за нинішніх умов збереження єдності суспільства є пріоритетним, вважаємо, шо нашій владі треба було б: внести зміни до своєї інформаційної політики – це не "інформаційний марафон"/ тепла ванна з експертами із затверджених списків і відсутньою дискусією, а чесна розмова із суспільством і, зокрема, з волонтерами, яким суспільство довіряє».

Останні новини з категорії Коментарі

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Росіяни обмінюють снаряди на їжу – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко про військову допомогу для України від США, наскільки вистачить 61 млрд для ЗСУ та як швидко Україна отримає зброю від США
22 квітня 2024