Коментарі
Перегляди: 1595
4 вересня 2018

Олексій Гарань про вплив виборчої кампанії на 9 сесію ВР


Олексій Гарань про вплив виборчої кампанії на 9 сесію ВР. Фото: "Український інтерес"

В українському парламенті стартував новий політичний сезон. На засіданні погоджувальної ради голова ВР Андрій Парубій назвав основні завдання на нову сесію. Серед них – прийняття бюджету, формування ЦВК і голосування за новий Виборчий кодекс, а також внесення змін до Конституції. 

Як вплине на виконання цих завдань передвиборча кампанія і чи варто очікувати позитивних рішень щодо ключових законопроектів – у коментарі “Українському інтересу” розповів професор Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Олексій Гарань

– Говорячи про новий політичний сезон, не варто занадто бути як оптимістом, так і песимістом. Частину необхідних для країни законів ухвалять. Хоча й є великий вплив передвиборчої ситуації. Де-факто кампанія уже розпочинається.

Просування вперед точно буде по блоках питань безпеки та євроінтеграційних законів. Наприкінці минулої сесії закон про нацбезпеку ухвалили. Але він, так би мовити, рамковий. І для подальшої його дії необхідно ухвалення додаткових законів. Скажімо, про службу безпеки, про розвідувальні органи, про держзамовлення. І я думаю, що вони ухвалюватимуться.

Безумовно, дуже важливим буде розгляд держбюджету. Зокрема, його вчасне подання урядом і швидке затвердження парламентом. Бюджет – це завжди складне питання. І у нас уже норма, що він ухвалюється із запізненням, наприкінці року. Тому й цього року навколо нього буде достатньо баталій, і в тому числі пов’язаних з передвиборчими питаннями.

Щодо Виборчого кодексу та оновленням ЦВК, воно має відбутися, бо далі не має куди відтягувати. Це дискредитує зрештою і наші владні структури, і Україну в цілому. ЦВК все ж буде сформована, хоча деякі парламентські фракції будуть незадоволені.

Схвалення Виборчого кодексу 226 голосами було неочікуване. Я б сказав сенсацією.  Бо є великий спротив тому, щоб ухвалювати такий закон про відкриті партійні списки. Я сумніваюся,  що цей Виборчий кодекс ухвалять остаточно. Буде боротьба навколо цього:формально всі “за”, але лідери партій не хочуть втрачати контроль над формуванням списків. Тому підозрюю, що наступні парламентські вибори можуть пройти за змішаною системою. Можливо буде зниження виборчого бар’єру з 5% до 4. Але найголовніші гравці у цьому не зацікавлені, адже це створює додаткову конкуренцію. Хоча так звані партії Майдану декларували, що вони за відкриті партійні списки.

Що стосується блоку економічних законів, тут теж буде велика боротьба. Навколо соціально-економічної політики уряду буде будуватися основна критика президента під час президентських виборів. Хоча, за неї відповідає уряд, у нас звикли, що президент все вирішує. Тому основні стріли незадоволеності будуть спрямовані не лише проти глави уряду, а й проти президента. Це та саме тема, на якій легко висувати популістські гасла, і на якій побудується передвиборча кампанія інших кандидатів.

Порошенко у відповідь захоче показати популізм політичних сил його конкурентів.  Тут якраз порушать питання про скасування депутатської недоторканності.  Тому що Конституційний суд схвалив 2 проекти, які передбачають суттєве обмеження депутатської недоторканності. Команда президента наполягатиме на тому, щоб ці законопроекти ухвалили.  Тут питання до депутатів: чи вони готові за це голосувати. Якщо ні – це удар по їхніх позиціях. Бо, знову ж таки, формально всі “за”.

Ще одне, на чому хоче зіграти президент – проект поправок до Конституції, який передбачає закріплення головного закону європейських і євроатлантичних прагнень України. Звичайно він зацікавлений, щоб цей законопроект ухвалили. Він представить це як свою важливу перемогу. І практично всі основні партії, за винятком опозиції, декларують, що вони “за” ЄС і НАТО. Тому тут буде лакмусовий папірець: чи справді “за”, чи лише на словах. Усі партії, які висуватимуть своїх кандидатів у президенти, і які зацікавлені у критиці Порошенка не хочуть йому давати додаткові козирі під час виборчої кампанії, але з іншого боку, самі ж заявили свою позицію.

Взагалі, таке закріплення у Конституції співпадає з тими настроями, які є в українському суспільстві сьогодні. Тому не ухвалити законопроект буде важко. Але ми знаємо, що конституційні правки приймаються у 2 етапи. І другий якраз напередодні президентських виборів. Тут противникам президента треба визначатися. Порошенко, як бачимо вбиває двох зайців: закріплює необхідні для країни правки,  і ставить у складне становище своїх опонентів.

Оригінал: Український інтерес

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024